ZABORAVITE SVE ŠTO STE VIDELI: Ovako bi Marakana mogla da izgleda u bliskoj budućnosti! Malo je reći spejs-šatl
Trenutni izgled MArakane, Foto: Printscreen/Twitter/@LFC

BILO BI VRHUNSKI

ZABORAVITE SVE ŠTO STE VIDELI: Ovako bi Marakana mogla da izgleda u bliskoj budućnosti! Malo je reći spejs-šatl

Među nekoliko zanimljivih predloga istakao se i jedan srpsko-italijanski

Objavljeno: 21:14h

Konkurs za radove na rekonstrukciji stadiona "Rajko Mitić" je završen.

Crvena zvezda nije izabrala nijedan pobednički projekat, već je dodelila tri "treća" mesta.

Među nekoliko zanimljivih predloga istakao se i jedan srpsko-italijanski.

- Niko nije bio za prvo i drugo mesto. Neki su slali futurističke projekte za koje je potrebno 200 miliona evra, drugi su napravili samo kozmetičke promene, pa su zbog toga dodeljena samo treća mesta - objasnili su za B92 iz Zvezde.

Ovo rešenje predlaže koncept urbane strukture u kojoj bi se stadion razvijao paralelno sa okruženjem kao jedintveni sportsko-komercijalni sistem.

Jedan od ključnih aduta ovog rešenja je javna promenada koja bi povezala severno i južno područke oko stadiona, koji bi naravno bio centralna tačka.

Osim stadiona, projekat uključuje i druge objekte sportskog sadržaja, tržni centar sa lokalima, poslovne prostore, javne površine za odmor i relaksaciju i trenutno najveći problem navijača koji dolaze na utakmice Zvezde – parking.

Jedna od osnova koncepcije projekta je očuvanje identiteta Crvene zvezde, pa su autori zadržali prepoznatljivi tunel kojim igrači izlaze na teren ispod zapadne tribine.

Stadion Marakana
Stadion Marakana foto: FK Crvena zvezda

Od izuzetnog značaja je i povezanost tribina zbog prepoznatljivih navijačkih koreografija, a prilikom koncepcije forme stadiona zapadna tribina je ostala dominantna.

Prvi sprat osmišljen je kao svojevrsna promenada – tzv. "prsten" koji omogućava stadionu da "živi" 300 dana godišnje, a posetiocima da dožive iskustvo Crvene zvezde kao jedinstvenog brenda.

Međutim, kako za sada stvari stoje, od ovog izgleda neće biti ništa, već će možda biti raspisan i novi konkurs, na kome će se tražiti optimalnije rešenje.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.