PARTIZAN ZBOG JEDNOG NENAPRAVLJENOG FAULA NIJE POSTAO PRVAK EVROPE: Onomad kada su gospoda igrala fudbal!
Na današnji dan je Partizan igrao finale Kupa evropskih šampiona protiv Real Madrida, Foto: fkpartizan.rs

Na današnji dan

PARTIZAN ZBOG JEDNOG NENAPRAVLJENOG FAULA NIJE POSTAO PRVAK EVROPE: Onomad kada su gospoda igrala fudbal!

Pre tačno 53 godina Partizan je igrao finale Kupa evropskih šampiona

Objavljeno:

Današnji datum, 11. maj, je za svakog navijača Partizana poseban! Kako i ne bi kada je tog dana njihov voljeni klub umalo postao šampion Evrope.

Da, tako je. Danas je godišnjica, 53. po redu, od čuvenog finala Kupa evropskih šampiona koje je Partizan igrao protiv Real Madrida u Briselu i na kraju, nažalost, izgubio 2:1.

Čuvena generacija crno-belih, predvođena Veliborom Vasovićem mogla je tada da postane šampion Evrope, prvi srpski i jugoslovenski klub koji je dostigao takav uspeh, ali nažalost, tog dana ni sreća nije bila na njihovoj strani.

Poveli su crno-beli protiv moćnog "kraljevskog kluba" golom Velibora Vasovića u 55. minutu, ali je usledio preokret od 70. do 76. minuta koji su režirali Amansio i Serena.

Tom titulom je Real po šesti put postao prvak Evrope, i to je bila njihova poslednja titula u naredne tri decenije, kada je igrom sudbine, upravo bivši igrač Partizana, Predrag Mijatović 1998. godine doneo sedmi "ušati" pehar na "Santijago Bernabeu" svojim golom u finalu Lige šampiona protiv Juventusa.

A moglo je te briselske noći da bude potpuno drugačije, da je upravo Velibor Vasović, na 25 metara od gola prekršajem zaustavio Serenu i tako ga sprečio da postigne pobednički pogodak.

Ali u fudbalu su tada važila neka druga pravila, bila je to viteška i džentlmenska igra, koju je igrala gospoda baš kao što je legendarni Vaske koji će kasnije sa Ajaksom ipak se popeti na krov Evrope i to kao kapiten.

- Kad smo pošli u Brisel nismo ni sami verovali da možemo da dobijemo Real, ali smo na terenu shvatili da je to i te kako moguće a kada smo na kraju izgubili bili smo tužni jer smo bili svesni da nikada više nećemo biti u prilici da budemo prvaci Evrope. Rekao bih da smo mi to finale izgubili pre nego što smo ga odigrali, ali sezona ostaje jedna od najlepših uspomena u našim karijerama - prisetio se u jednom od intervjua jedan od aktera finala Branko Rašović.

Tim Partizana koji je igrao u finalu KEŠ
Tim Partizana koji je igrao u finalu KEŠfoto: Partizan.rs

Ipak, pamtiće se najslavnija generacija crno-belih i sastav u kome su zaigrali to finale: Šoškić, Jusufi, Lj. Mihajlović, Bečejac, Rašović, Vasović, Bajić, Kovačević, Hasanagić, Galić, Pirmajer.

A uz ekipu su tada bili još i golman Ivan Ćurković, univerzalni Jovan Miladinović i Dimitrije Davidović, iskusni Milan Vukelić, pouzdani Milan Damjanović, mladi talenti Blagoje Paunović, Miloš Radaković, Borivoje Đorđević i Miodrag Petrović.

Trener je bio Abdulah Gegić.

PUT DO FINALA

Redom su padali sledeći rivali - šampion Francuske Nant (2-0 u Beogradu, 2-2 u Nantu), šampion Nemačke Verder (3-0 u Beogradu, 0-1 u Bremenu), šampion Čehoslovačke Sparta (1-4 u Pragu, 5-0 u Beogradu), i u polufinalu šampion Engleske Mančester Junajted (2-0 u Beogradu, 0-1 u Mančesteru).

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.