ZVEZDA ATLETIKA KAO MESI I RONALDO: Španske vlasti jure reprezentativca zbog utaje poreza!
Dijego Košta je na meti vlasti zbog poreza, Foto: AP/Pavel Golovkin

NIJE MU LAKO

ZVEZDA ATLETIKA KAO MESI I RONALDO: Španske vlasti jure reprezentativca zbog utaje poreza!

Radi se o prihodima od prava na fotografije na konto ugovora sa nemačkom kompanijom "Adidas"

Objavljeno:

Fudbaler Atletika i reprezentacije Španije Dijego Košta proživljava paklene dane.

Zbog crvenog kartona koji je dobio u duelu protiv Barselone suspendovan je na osam utakmica, a sada je osumnjičen da je utajio porez u iznosu od 1,1 milion evra. U fokusu španskih poreskih vlasti bili su lični Koštini sponzorski ugovori koje je fudbaler potpisao 2014. godine. Radi se o prihodima od prava na fotografije na konto ugovora sa nemačkom kompanijom "Adidas".

Pre nego što je doašo u Madrid, Košta je tri godine nastupao u Čelsiju. Španski list "El Mundo Deportivo" od svojih izvora iz poreske uprave je saznao da fudbaler treba da plati porez i za period dok je branio boje londonskog tima, jer je državljanin Španije. Zakon o porezu se promenio pre sedam godina i sada kaže da španski državljani moraju da plate poreze na sponzorske ugovore čak i sa stranim kompanijama dok su u inostranstvu.

Prethodno je na snazi bilo "Bekamovo pravilo" po kome sportisti koji nisu građani Španije, nisu plaćali poreze na komercijalne aktivnosti, ali je to pravilo ukinuto 2010. godine. Zato su sada na tapetu najveće fudbalske zvezde kao što su Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo kao i trener Žoze Murinjo koji godinama nisu plaćali porez i prete im zatvorom.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.