9 razloga zbog kojih je Čelsi pre Abramoviča bio gotivan klub! (FOTO) (VIDEO)

SREĆAN ROĐENDAN, PLAVCI!

9 razloga zbog kojih je Čelsi pre Abramoviča bio gotivan klub! (FOTO) (VIDEO)

Klub sa "Stamford Bridža" slavi 111 godina postojanja, a mi smo se prisetili nekih stvari koje mlađe generacije možda nisu svesne, jer ovaj klub ipak nije "plastika" kao što mnogi smatraju
Objavljeno: 14:05h
Davne 1982. godine Ken Bejts, engleski biznismen kupio je fudbalski klub Čelsi bankrota za svega 1 funtu, i na sebe preuzeo dug od 1,5 miliona britanskih novčanica
Ta sezona je bila jedna od najjezivijih u istoriji kluba jer su "plavci" "fudbalske" zemlje.
Bejts je kroz godine preporodio klub iz zapadnog Londona, i doveo ga u
koja je "počela sa radom" u sezoni 1992/93. Te godine Čelsi je ispao u četvrtfinalu Liga kupa, trećoj rundi FA kupa Arsenala, Totenhema i Vest Hema.
A onda je krenulo sve uzlaznom putanjom, jer je klub koji je važio za autsajdera 1996/97 pa sve do danas izveo nešto što je za svako poštovanje - šeste pozicije. Jun 2003. godine mnogi smatraju da je početak najuspešnije ere Čelsija od kada postoji.
Roman Abramovič je od Kena Bejtsa kupio klub za 233 miliona evra. istorijski uspesi poput četiri FA kupa, tri Liga kupa, dva Komjuniti šilda, Liga šampiona i Liga Evrope.
Ipak, malo ko je upoznat sa činjenicom da je i pre "ruskog novca" tim sa "Stamford Bridža" bio mnogima trn u oku
1. Davne 1971. godine "plavci" su savladali veliki Real Madrid u finalu Kupa pobednika kupova.
2. To nije bilo sve od duela ova dva tima, a onda je u finalu Superkupa Evrope ponovo istim rezultatom slavio autsajder sa "Bridža", a jedini pogodak postigao je Gustavo Poet.
3. Najveći trijumf protiv Mančester junajteda od 5:0 u sezoni 1999/00. "Đavoli" su te sezone izbačeni od Reala u četvrtfinalu Lige šampiona, koji je kasnije postao prvak, a tim Aleksa Fergusona osvajač Premijer lige. Kakva lekcija šampionu.
4. Najbolja partija u Liga kupu u sezoni 2002/03, kada je Everton (sa kojim Čelsi igra predstojećeg vikenda u FA kupu), poražen sa čak 4:1.
5. Zvezde Arsenala u sezoni 1998/99 poput Dejvida Simana, Patrika Vijere, Tonija Adamsa, Ljunberga, Berkampa, Overmarsa i Kanua lagano je poražen sa 3:1. Tada je Đanluka Vijali debitovao u dresu "plavaca".
6. Komjuniti šild, tada poznatiji kao Čeriti šild, Čelsi je 2000. godine osvojio protiv Mančestera sa 2:0, a golove su postigli Haselbajnk i Melkiot. Ipak, legendarni Đanfranko Zola se istakao fenomenalnim driblinzima.
7. Sem Zole, nema ko nije voleo fenomenalnog Đanluku Vijalija, koji je ostao jedna od najvećih stranih legendi u istoriji kluba.
8. Legendarni bivši fudbaler i glumac, Vini Džouns, poznatiji kao jedan od najgorih "kostolomaca" u istoriji engleskog fudbala, postigao je evrogol protiv Liverpula, što nijedan stariji navijač ne može da zaboravi.
9. Ovaj tim Čelsija smatraju jednim od najkvalitetnijih u istoriji kluba, ne zbog osvojenog Superkupa Evrope i FA kupa, već zbog tadašnjeg kvaliteta igrača i hemije u ekipi, predvođene Đanlukom Vijalijem.
U tom periodu klub je bio jako popularan među navijačima Partizana, stoga je nastala i poznata pesma "Uzbuna". Mnogi i dan danas simpatišu ekipu Gusa Hidinka.
To vreme se neće vratiti, mada rezultatski gledano, kako "plavci" dogodi Ipak, za one koji nisu do sada bili upoznati sa istorijim kluba iz zapadnog Londona Čelsi ipak tim koji je odavno bio u vrhu engleskog fudbala kao ostali. Danas je jedini klub iz Londona koji ima pehar Lige šampiona, i popularni "trebl" (LE, LŠ i Kup pobednika Kupova) Juventus Ajaks Bajern Minhena "ponos Londona".

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.