SAD O NJIMA PRIČA CELA EVROPA, A NEKAD... Protiv Partizana igrali u lepljenim dresovima, Zvezda umalo da ih ugasi!
Zvezda i Partizan - izlazak na teren protiv Slavije, Foto: Printscreen/Youtube

NEKA BOLNA SEĆANJA

SAD O NJIMA PRIČA CELA EVROPA, A NEKAD... Protiv Partizana igrali u lepljenim dresovima, Zvezda umalo da ih ugasi!

Slavija iz Praga je definitivno senzacija ove sezone, a srpski navijači se češkog kluba sećaju najviše iz dva razloga

Objavljeno:

Fudbalski klub Slavija Prag u četvrtak uveče plasirao se u četvrtfinale Lige Evrope i to posle neverovatno uzbudljive pobede nad Seviljom posle produžetaka rezultatom 4:3, iako je u prvom produžetku imao minus od 2:3.

Cela fudbalska Evropa oduševljena je uspehom ovog ne preterano uspešnog češkog kluba, bar kada su kontinentalni okviri u pitanju, a nas je takav sled događaja podsetio na neke crne dane za srpski fudbal.

Prvo, vratimo se u 2002. godinu, kada je tadašnji šampion Jugoslavije Partizan došao do drugog kola Kupa UEFA, gde se susreo upravo sa Slavijom.

U prvoj utakmici u Beogradu bilo je 3:1 za crno-bele, koji su se ponadali da će se lako domoći proleća u Evropi posle puno vremena.

Došla je i ta uzvratna utakmica, crno-beli su sa visokim samopouzdanjem ušli u nju, ali su stvari ubrzo krenule po zlu.

Usledio je težak poraz od 5:1. Strelci za češku ekipu bili su Vahoušek u 11. i 41.minutu, Petrouš 87.minutu, Gedeon u 95. i Brazilac Da Silva u 110 minutu, dok je Vladimir Ivić u 90.minutu postigao jedini gol za crno-bele.

I pored loše igre u prvom delu, u drugom poluvremenu crno-beli su uspeli da uspostave terensku ravnotežu, ali je isključenje Bajića u 67. minutu donelo nove velike probleme treneru Tumbakoviću i što je najbitnije - brojčanu prednost fudbalerima Slavije na terenu. Oni su to iskoristili, a taj pogodak Ivića u sam smiraj meča doneo je Partizanu šansu da kroz produžetke pronađu svoje mesto u narednom kolu.

Damir Čakar
Damir Čakar foto: Printscreen/Youtube

- Sa moje tačke gledišta, u tom trenutku smo bili bolja ekipa. Prvu utakmicu smo odigrali sjajno, dali dva fenomenalna gola. Danko Lazović makazicama, Zvonimir Vukić isto na prelep način. U pragu je bilo 3:1 u regularnom toku meča, u tom trenutku smo bili u naponu snage, imali izvanrednu generaciju, mislim da smo bili bolja ekipa, koja je mogla daleko da dogura. Jednostavno je to tako u fudbalu, i sada gledamo da bolje ekipe ispadnu, ali se tako namestilo, ispala je utakmica takva kakva je ispala. Žao mi je, bilo je to drugo kolo, taj naš tim mogao je dosta toga, ali nismo imali ni svoju noć i ispali smo - priseća se za Espreso.co.rs Damir Čakar, čovek koji je tada ušao sa klupe i dodaje.

- Sećam se da smo u Pragu završili utakmicu sa 4, 5 napadača, išli smo na sve ili ništa, ali nekada jednostavno ne ide!

Nažalost po srpski fudbal to isto veče Crvena zvezda je ispala od Lacija kod kuće (bio je to onaj meč kada su Siniša Mihajlović i Dejan Stanković odbili da igraju u prvoj postavi protiv bivšeg kluba)...

Posebno interesantan momenat sa duela u Pragu bio je kada se jednom od igrača Slavije pocepao dres, a češki klub je bio u toliko katastrofalnoj finansijskoj situaciji, da nije imao rezervni, već je morao da izlepi postojeći, potpuno pocepani. Sve to delovalo je poprilično smešno, naravno, svima osim Partizanovim igračima i navijačima, koji su se pitali kako je moguće da se tim koji je igrao kvalifikacije za Ligu šampiona sada nađe u situaciji da gubi od momaka koji nemaju dresove. (NAPOMENA: Na internetu ne postoji snimak sa te utakmice, a Čakar nije mogao da se priseti detalja, jer je bio koncentrisan na igru, a ne na opremu protivnika)

Inače, Česi su tada stali na jednoj prepreci pre nego sad, jer ih je u osmini finala izbacio Bešiktaš.

A, onda, sedam godina kasnije, u kvalifikacijama za tadašnju Ligu UEFA, Slavija je naletela na još jednog srpskog predstavnika - Crvenu zvezdu.

U prvoj utakmici, Česi su razbili izabranike Vladimira Petrovića Pižona sa 3:0 (mnogi zvezdaši kažu da je to bio jedan od najgorih timova u istoriji, sa Kaduom, Saviom, Vladimirom Bogdanovićem, Markom Blažićem, Sašom Stamenkovićem u prvoj postavi).

Strelci za tim iz Praga tada su bili Šenkerik u 34. i 65. i Vlček u 80. minutu.

Dve nedelje kasnije, Česi su doputovali u Beograd, očekujući šetnju preko Marakane, ali umalo da im Crvena zvezda ugasi sve nade i preotme igranje u Evropi te sezone.

Trener Vladimir Petrović je promenio tim u odnosu na prvi meč. Na golu je umesto Bojana Pavlovića bio Saša Stamenković. Umesto Savija i Đorđa Tutorića šansu su dobili Perović i Ignjatijević.

Zvezda je golovima Bogdanovića u 23. i Perovića u 45. minutu donela nadu svojim navijačima da bi u drugom poluvremenu mogla do potpunog preokreta. Čak je pri rezultatu 2:0 Marko Blažić imao stopostotnu šansu da dvomeč vrati u egal, ali ju je promašio i tako propustio da, kao što smo već rekli, potpuno ugasi Čehe i njihovu evropsku sezonu, čime bi nastao niz negativnih posledica po taj klub.

Gol za 2:1, koji je Slaviji osigurao dalji plasman postigao je Vlček u 63. minutu.

Tim trijumfom, praški klub je ušao u grupnu fazu Lige UEFA gde je u grupi sa Đenovom, Lilom i Valensijom ispao iz daljeg takmičenja kao četvrtoplasirani.

BONUS VIDEO:

(Espreso Sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.