ŽIV JE MUSOLINI, UMRO NIJE: Italijani poludeli u poslednje vreme, ovoliko nisu mrzeli Srbe ni 1941!
Mihajlović, Kolarov, Milinković Savić, Foto: EPA/Giuseppe Lami, EPA/Matteo Bazzi, EPA/Giorgio Benvenuti

FAŠIZAM NE JENJAVA

ŽIV JE MUSOLINI, UMRO NIJE: Italijani poludeli u poslednje vreme, ovoliko nisu mrzeli Srbe ni 1941!

Nije samo Aleksandar Kolarov na meti rasističkih udara navijača

Objavljeno:
Sofija Vrebac

Navijači košarkaškog tima CUS iz Barija nedavno su na utakmici protiv Virtusa Katancara izvređali mladog košarkaša Nikolu Markovića, a to nije prvi slučaj da su Srbi na meti rasističkih uvreda u Italiji.

Do sada se obično na fudbalskim terenima dešavalo da navijači vređaju srpske trenere i igrače, a sada se ludilo prenelo i na košarku. Podsetićemo se samo nekih ispada kada su srpski sportisti bili vređani.

Kapiten fudbalske reprezentacije Srbije Aleksandar Kolarov od novembra je na udaru navijača Rome. Sve je počelo sa izjavom srpskog reprezentativca da se navijači ne razumeju mnogo u fudbal. Od tada je na udaru najvatrenijih pristalica Vučice. Poručivali su mu da je prljavi Hrvat, a uprkos tome što je dao gol Laciju sa polomljenim stopalom i što ga trener Euzebio di Frančesko i čelnici rimskog tima brane, ništa nije dovoljno da se Romini tifozi umire.

Sve je kulminiralo posle utakmice italijanskog Kupa u kome je Roma poražena sa 7:1 od Fiorentine. Nisu mu zaboravili da je igrao za Lacio pre nego što je otišao u Mančester siti što su mu pokazali i transparentom na meču Lige šampiona protiv Porta. Na meču protiv Kjeva Kolarov je postigao gol i naklonio se tribini gde su bile Romine pristalice što je Marko Delvekio, bivši napadač rimskog kluba, okarakterisao kao čin izvinjenja srpskog fudbalera navijačima.

Nije Kolarov jedini Srbin koji je na meti fašističkih uvreda navijača. Podsetićemo se nekih sukoba pristalica klubova i Srba u Italiji.

Pristalice Torina su na meču protiv Fiorentine izvređale nekadašnjeg bisera Partizana Dušana Vlahovića. Tokom duela su mu vikali da je "g**** cigansko", ali ih je on ućutkao golom.

Nezgodni temperament Siniše Mihajlovića prava je inspiracija navijačima za uvrede. Još otkada je nosio dres Lacija, čije su pristalice poznati po desničarskim stavovima, on je na udaru. To se nije promenilo ni kada je postao trener.

Reklo bi se da najviše ratuje sa navijačima Juventusa i to još iz vremena kada je kao igrač Intera imao sukob sa Zlatanom Ibrahimovićem.

Kada je u maju 2017. godine sedeo na klupi gradskog rivala Stare dame, Torina, navijači Juventusa su mu skandirali da je "cigansko i srpsko g****", a Mihajlovićev tadašnji odgovor je samo još više rasplamsao strasti.

- Toliko se priča o rasizmu na stadionima, ali to ne bi trebalo da važi samo za uvrede igračima koji su tamnoputi. Rasizam nije samo crno ili belo. Rasističke uvrde su i kada neko govori „cigansko g...o“ ili „srpsko g...o“. Šta ćemo sa tim rasizmom? To su uvrede kojima se vređa ceo jedan narod. Poručujem svima njima koji su me vređali da sam „cigansko g...o“ i „srpsko g....“ da dođu u hotel i da mi to kažu u lice. Živim u ulici Prinćipi Pijemont, znaju gde mogu da me nađu, pa neka dođu. Da vidim da li imaju m... da mi kažu u facu - rekao je tada Siniša Mihajlović.

Juventini nisu mogli da ostave Mihajlovića čak ni na meču Lige šampiona. Nekoliko dana posle gradskog derbija, Juventus je igrao duel elitnog takmičenja sa Monakom. Tu utakmicu, bivši selektor Srbije je posmatrao iz lože, a jedan navijač je počeo da ga provocira. Srpski trener je besno krenuo ka njemu što je isprovociralo ostale navijače Juventusa koji su bili u blizini događaja. Pesma "Ti si ciganin" nije izostala.

U septembru iste godine, Torino i Juventus sastali su se u meču Serije A. Opet je usledio rat Mihajlovića sa pristalicama Juventusa. Prvo je trener Torina burno reagovao kada je isključen jedan igrač njegovog tima, a onda su se opet oglasili Juventusovim navijači povicima "Cigane, cigane".

Čak ni navijači drugih timova nisu mogli da odole da vređaju Mihajlovića. Bio je i na udaru navijača Krotonea što nije oćutao.

- Ovo su neznalice, ne shvataju da vređaju ne samo mene, nego čitav moj narod. Ali, ne mogu ništa, ponavljam, ne mogu da se borim sam. Neko mora da uradi nešto. Shvatam frustriranost nekih od njih, shvatam i da nisu obrazovani, ali neka dođu da mi to kažu u lice, ovako predstavljaju Italiju u najgorem svetlu. Nadam se da Krotone neće platiti kaznu, ali to je italijanski fudbal i tribine u Seriji A - izjavio je Mihajlović posle tog meča.

Srpski fudbaler Sergej Milinković Savić koji nastupa za Lacio još jedan je u nizu Srba koga su navijači vređali. Tokom letnjeg prelaznog roka bilo je spekulacija da će srpski fudbaler da napusti rimski klub, a pominjale su se astronomske cifre.

Do transfera nije došlo što se odrazilo i na Srbinove igre u dresu Nebeskoplavih. To su prepoznale pristalice Lacija koje su pred duela sa Fiorentinom u oktobru 2018. godine razvile transparent na kome je pisalo "Milinkovic e Luis Alberto finti talenti solo a caccia di contanti" (Milinković i Luis Alberto su lažni talenti koji jure novac").

Transparent posvećen Sergeju Milinković - Saviću
Transparent posvećen Sergeju Milinković - Saviću foto: izvor: calciomercato.com

Situacija se nije smirila ni u nastavku sezone pošto su ga navijači posle meča sa Sampdorijom u decembru 2018. godine počastili transparentom na kome je pisalo "Milinkovic - Zingaro", u prevodu "Milinković - Ciganin".

Izgleda da, iako je fašistički diktator iz doba Drugog svetskog rata Benito Musolini umro davne 1945. godine, fašizam nije nestao sa njim već živi kroz navijačke grupe koji vređaju srpske fudbalere i fudbalske trenere.

BONUS VIDEO:

(Sofija Vrebac)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.