ODLAZAK U VELIKOM STILU: Zbog gesta Marka Jankovića, Grobari će početi masovno da ga tetoviraju!
Marko Janković i Saša Ilić, Foto: Starsport©

Еspreso u Beleku

ODLAZAK U VELIKOM STILU: Zbog gesta Marka Jankovića, Grobari će početi masovno da ga tetoviraju!

Tako mlad, a već toliki gospodin

Objavljeno: 20:31h
Aleksa Radosavljević

Kao što sada već i ptičice na grani znaju, Marko Janković je napustio Partizan i potpisao ugovor sa italijanskim SPAL-om, a u narednim danima očekuje se i njegova promocija u ekipi iz Serije A.

Međutim, ono što se nije znalo je činjenica da je mlađani Janković, da bi uopšte otišao tamo, morao da Partizanu oprosti dugovanja za zaostale premije, koje mu nisu bile isplaćene.

I da, iako tako mlad, pokazao je da je veliki gospodin, pošto je, prema rečima sportskog direktora Ivice Ilieva, pristao na to...

- Završili smo transfer Marka Jankovića u SPAL, i ono što moram da napomenem sa velikom zahvalnošću je to što je Marko uradio nešto što nijedan igrač Partizana u istoriji nije. Oprostio je toliki novac koji mu se dugovao. Ja sam trenutno u šoku. Ovo je neverovatan gest i veliko hvala Maretu. Svi mi imamo želju da u novom klubu pokaže sav raskošan talenat koji ga krasi i da jednog dana završi u ogromnom klubu kakav i dolikuje njegovom talentu. Nažalost, za sada samo talentu, ali verujem da je put koji je izabrao dobra stepenica u njegovoj karijeri. Kažem, oprostio je ogroman novac, ali sad ne bih o ciframa, jer znate da svako u klubu radi svoj posao, a za ovo je odgovoran Miloš (Vazura prim.aut.) - istakao je Iliev, koji je u sredu doputovao u Belek na pripreme svog kluba.

Onda je počela unakrsna paljba u pravcu sportskog direktora kluba...

Ima li još nešto novo što se transfera tiče, ili će biti u toku večeri?

- Svašta je moguće da se desi. Pogotovo kada poslujemo sa Italijanima, a u poslednjih par godina smo mnogo poslovali sa Iitalijanima koji transfere završavaju u 5 do 12, što je slučaj i sa ostalim državama Evrope. Ne mogu ništa sa sigurnošću da kažem, a postoje tržišta gde prelazni rok traje malo duže, kao kod nas, pa ćemo neki konačni sud da donesemo kada sve bude gotovo - kaže Iliev.

Znači, mi da ne spavamo do ponoći?

- Spavajte, spavajte, a-ha-ha...

Levi bek Nemanja Miletić, ide li u Lans na pozajmicu?

- Pa, imamo još par sati da saznamo da li će tako biti. Ozbiljno je, ali da li će se završiti, zavisi od brzine i jedne i druge i treće strane.

Svetozar Marković i Saša Zdjelar, može li tu da se desi nešto do kraja?

- Nisam neki optimista, ali videćemo. Postoje neke stvari i tu. Ostalo je premalo vremena.

Rikardo?

- Ono što me raduje je da je bilo mnogo zvaničnih ponuda za njega, ali smo do sada uradili sve da on ne ode, tako da, kako stvari stoje, on će ostati sa nama.

Finansije su bile problem za dovođenje igrača, a da li se sada otvara mogućnost da se neko i dovede?

- Moraću da pričam sa generalnim direktorom, predsednikom, potpredsednikom i Upravnim odborom oko toga čime klub raspolaže. Oni će napraviti računicu do leta, pa ćemo posle da vidimo. Mi imamo neke želje i planove, ali nažalost neki igrači koje smo mnogo želeli su nam se izmigoljili. Baš taj koji nam je prošao kroz prste igra na poziciji koju igra i Marko, tako da, prelazni rok je živa stvar i ne zavisi samo od nas. Tu ima mnogo strana, a kockice se nekad poklope, nekad ne.

Slažete li se da je Partizan slabiji nego što je bio jesenas?

- Marko kao reprezentativac je bio izuzetno važan šraf u našem timu. Sa druge strane, ne znamo šta će pojačanja doneti, kao što nismo mogli da znamo ni šta će Janković doneti kada sam ga dovodio pre dve godine. Svake godine kada odu igrači koji su napravili nešto i dođu novi, izgleda kao da je tim slabiji, pošto odlaze igrači za koje znamo koliko vrede, a dolaze oni koji nemaju neku reputaciju na našem tržištu. I kada je Rikardo dolazio, svašta se pričalo, pa sada odjednom svi razmišljaju samo da li će on da ode ili ne. Sa svih strana se pitalo "ko je ovaj momak?". Nama je suđeno da nešto iskopamo, a svi znamo razloge zašto je to tako. Ne želim ni ja da tražim neke argumente, alibije ili bilo šta slično, ali svesni smo situacije. Da li ćemo biti slabiji, ne može da se zna posle dve prijateljske utakmice, posle pola priprema. Da li će neko doći, ostaje nam da vidimo do 9. februara, do kad traje prelazni rok u Srbiji. Imamo sreću da se on ne završava sad.

Koliko je teško obavljati posao u prelaznom roku ako nema novca?

- Ne želim da iznosim nikakve alibije, vrlo vi to dobro znate. Nema potrebe ja da vam pričam te stvari i da se nekome pravdam. Već tri godine i par meseci sam u klubu, a znao sam sa čim se hvatam u koštac. Predstoji nam borba na svim poljima, na terenu, van terena, sa finansijama... Mada, ni te finansije nisu neki garant, što smo videli sa Sumom. Pošto ga niko nije zaboravio, hajde i ja da ga spomenem. U Srbiji sve što je lepo brzo se zaboravi, sve što je loše... Ali dobro, to je jednostavno tako. To je taj hleb koji jedem.

Da li to znači da je Partizan u teškoj finansijskoj situaciji, pošto je pre godinu i po dana dovodio Sumu za velike pare, a sada je za Tokmaka ostao kratkih šaka zbog mnogo manjeg novca?

- Ne. Ponovo, o finansijama nije na meni da pričam. Mogu o timu, igračima, potencijalnim pojačanjima, ali o tome ne.

Ako bi se sada pravila neka paralela od vašeg dolaska ovde, kada su stranci u pitanju, Partizan posluje u plusu ili?

- Oko pet puta. Ja imam papire u kojima može da se proveri koliki je izlaz iz kase za igrače koje sam ja doveo, pa onda i upliv novca koji je plaćen za njihovo odvođenje. Nećemo tu da računamo i dalje transfer Rikarda, jer on još uvek nije otišao, ali nek bude da je za sada možda i malo više od pet puta. Dosta igrača koje smo platili od mog odlaska je i dalje pod ugovorom sa Partizanom. Tako da, sa te strane je Partizan imao dosta uspeha.

Da li ste zadovoljni dosadašnjim tokom prelaznog roka?

- To dosta zavisi od prodaje. Ne treba nagomilavati igrače. Mi smo tražili brzinu po bokovima, pa smo zato doveli Musu (Ndžaja prim.aut.) što je on na utakmici protiv Krakovije i pokazao u nekoliko navrata. Ako se bude uigrao sa ekipom, shvatio taktičke zamisli našeg trenera, te kada prođe jedan određeni period, videćemo šta on ima da nam donese. Brzinu definitivno ima. Što se Georgijevića tiče, imali smo potrebu za domaćim napadačem. Imamo pravo na četiri stranca, iako bih ja voleo da imamo i na osam. Ali nemamo i jednostavno ne možemo stalno da licitiramo neka imena. Gde će da igraju? Možda je Enake i zasluživao da igra u prvom delu sezone, a bio je peti stranac. Prinuđeni smo da uzimamo domaće igrače, što koriste drugi klubovi, pošto nas domaći igrači ponekad koštaju više nego strani. Želim da apelujem na institucije koje se time bave. Možda bi Partizan bolje poslovao da imamo pravo na veći broj stranaca. Neka razmisle o tome. Konstantan je odliv igrača iz Srbije, a mi tražimo kvalitet.

Partizan je možda i fenomen kada su u pitanju odlasci i opraštanje dugova. U Srbiji to sigurno ne postoji nigde. Da li je bilo opraštanja u vaše vreme?

- Pa, iskreno ne znam, ne sećam se toga.

Vladimir Vuletić
Vladimir Vuletićfoto: Starsport©

VULETIĆ: Nemojte da poredimo Partizan i Dinamo Vranje

Na ovo pitanje novinara, odgovorio je potpredsednik kluba prof Vladimir Vuletić.

- Ne treba praviti mistifikaciju oko toga. Nisu to ista vremena. Činjenica je da se cene transfera u svetu definišu na osnovu činjenice kako klubovi pregovaraju i kako se to manifestuje za ukupnu transfer cenu prilikom odlaska jednog igrača. Igrači u Partizanu znaju kako su tretirani i kako su imali priliku da osveže karijere, neki od njih da pokrenu, neki od njih da u dobroj meri u narednim klubovima se jako dobro istaknu. Evo vam primer, Milenković je prošle godine otišao, a nismo postavljali pitanje da li se on odricao. Gde je on bio pre toga? Veliki klubovi su magnet za igrače. Nemojte da poredimo Dinamo iz Vranja sa Partizanom. Mi imamo svoju politiku koja podrazumeva da je to sporazumni odnos između strana. Marko je iskazao veliku želju i ljubav prema Partizanu u ovom slučaju.

BONUS VIDEO:

(Izveštač Espresa sa priprema Partizana - Aleksa Radosavljević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.