NAJLUĐE PRIČE IZ ŽIVOTA DRAGOSLAVA ŠEKULARCA: Pokušaj samoubistva, brisanje cipela parama, napad na sudiju...
Dragoslav Šekularac, Foto: FK Crvena zvezda / Arhiva

Ko je bio Šeki?

NAJLUĐE PRIČE IZ ŽIVOTA DRAGOSLAVA ŠEKULARCA: Pokušaj samoubistva, brisanje cipela parama, napad na sudiju...

Intrigantan i zanimljiv život je imala i na terenu i van njega preminula druga "Zvezdina zvezda"

Objavljeno:

Tuga je ophrvala srpski fudbal! Naša zemlja je ostala bez jednog od najvećih fudbalera koje je ikada imala. Legendarni Dragoslav Šekularac preminuo je 5. januara u 82. godini života.

Šeki je ćovek kome se divila ne samo cela bivša Jugoslavija nego čitav svet. Njegovi driblinzi su se prepričavali posle utakmica, najveće svetske zvezde su pokušavale da ga iskopiraju, a njegov život je bio turbulentan.

Popularni Šeki je bio druga "Zvezdina zvezda", posle Rajka Mitića. Dragoslav Šekularac verovatno je jedan od najboljih driblera u istoriji jugoslovenskog fudbala. Nemilosrdno je bacao rivale na kolena, a on išao dalje!

Dragoslav Šekularac bio je miljenik navijača
Dragoslav Šekularac bio je miljenik navijača foto: FK Crvena zvezda / Arhiva

Šekularac je idejni kreator Zvezdine zlatne generacije iz 1991. i prvi koji je želeo da napravi tim od mladih i perspektivnih, ali neafirmisanih igrača.

Podsetićemo se najinteresantnijih činjenica iz života Šekularca koje su za filmsko platno u najmanju ruku!

1. Gde je sve počelo - Sa nepunih 13 godina počinje da šutira krpenjaču u malom parku kod "Politike" i "Radio Beograda", sada Kopitarevoj gradini. Za školu nije previše mario, pošto je fudbal postao njegova glavna preokupacija kada ga je Dimitrije Milojević, nekadašnji fudbaler BASK-a, trener i štamparski radnik "Politike", primetio u dvorištu Druge muške gimnazije.

2. Crvena zvezda - Ponikao je u Crvenoj zvezdi, za koju je kao prvotimac debitovao 6. marta 1955. i do 5. juna 1966. odigrao ukupno 375 utakmica (od toga 156 prvenstvenih) i postigao 119 golova. U dresu "crveno-belih" pet puta je bio prvak države (1956, 1957, 1959, 1960. i 1964. godine), dok je 1959. trijumfovao u Kupu, kad je Zvezda u finalu savladala Partizan sa 3:1.

3. Reprezentacija - Sa 17 godina igrao je za omladinsku, a sa 18 godina za reprezentaciju Jugoslavije. Važi za jednog od najspektakularnijih igrača posle drugog svetskog rata. Bio je izvanredan tehničar i veoma popularan u narodu zbog atraktivnih driblinga. Odigrao je 41 utakmicu i postigao šest golova za reprezentaciju Jugoslavije.

4. Druga Zvezdina zvezda - Proglašen je za drugu "Zvezdinu zvezdu", odmah nakon Rajka Mitića i ceo život je ostao vezan za klub sa našeg najvećeg stadiona.

5. Trenuci za nezaborav - U sećanju ljubitelja fudbala i istoričara sporta posebno ostaju istorijskih 5:0 protiv Engleza u Beogradu, koje je Šeki zgromio zajedno s Milošem Milutinovićem i Todorom Veselinovićem "Gordi Albion". Šekularac je briljirao na SP u Čileu i uvršen je u tim sveta!

6. Momenat za istoriju - U odlučujućem meču na Mundijalu protiv Urugvaja dogodilo se nešto što se nikada u istoriji fudbala nije zbilo. Šekularac je bio toliko dobar u tom meču (3:1 za Jugoslaviju) da su ga Urugvajci nakon poslednjeg sudijskog zvižduka poneli na ramenima - kakva čast i priznanje protivnika!

7. Prekidi karijere - Prva veća kazna zadesila ga je 1960. Šekularac je sankcionisan sa 18 meseci suspenzije zbog loma noge Kemalu Džemidžiću na "Koševu" u Sarajevu.

8. Trenutak koji mu je uništio karijeru - Samo mesec dana nakon Svetskog prvenstva 1962. u Čileu, gde smo osvojili četvrto mesto zahvaljujući Šekularcu, Crvena zvezda igrala je prvenstveni meč protiv Radničkog u Nišu.

Jedna nepravedna sudijska odluka isprovocirala je velikog asa da nasrne na arbitra Pavla Tumbasa. Pesnica je promašila cilj, ali džaba, "Politika" je objavila sliku kako Šekularac udara sudiju. To je bilo dovoljno da dobije rigoroznu kaznu, novih 18 meseci neigranja!

9. Država stopirala transfer u Juventus - Večita zagonetka i misterija koja ni dan danas nije u potpunosti obelodanjena. Iz viših razloga transfer Šekularca nije se dogodio!

Dragoslav Šekularac nije prešao u Juventus jer je to zabranila država
Dragoslav Šekularac nije prešao u Juventus jer je to zabranila država foto: FK Crvena zvezda / Arhiva

- Rekli su mi da ostanem i zabavljam radničku klasu - izjavio je svojevremeno Šekularac na ovu temu.

U to vreme svemoćni gazda "Fijata" i torinskih „crno-belih“ Anjeli nije pitao za cenu da Šekularca dovede u "staru damu". Ponudio je 250 miliona lira, tada rekordnih 600.000 dolara! Međutim, komunisti na čelu sa Rankovićem i Krcunom, razmišljali su drugačije.

10. Iz očaja igra hokej 1962. - Govorilo de sa je Šekularac bio revoltiran odlukom tadašnjih vlasti da ne puste tada miljenika Zvezdinih navijača da pređe u italijanski Juventus, te da je iz tog razloga ošamario sudiju Pavla Tumbasa usred prepunog Čaira, u meču Radnički – Crvena zvezda.

11. Umesto u Torino odlazi u vojsku - Na odsluženje vojnog roka Šekularac posle Mundijala u Čileu i nesmotrene reakcije u Nišu odlazi u Bileću. Bio je primeran vojnik, ali je slomio nogu 1963. igrajući fudbal na male golove. Njegova karijera praktično bila je okončana u 27. godini života.

12. Isključuje sam sebe! - 24. marta 1965. isključuje sam sebe u utakmici protiv Željezničara pred zaprepašćenim sudijom Petrom Kostovskim! Ogorčen nepravdom (tukao ga bek Jovanović) napušta teren...

Dragoslav Šekularac je često ulazio u sukobe sa sudijama
Dragoslav Šekularac je često ulazio u sukobe sa sudijama foto: FK Crvena zvezda / Arhiva

13. Zvižduci na Marakani! - I to je doživeo ovaj majstor fudbala. 1966. čuli su se prvi zvižduci upućeni njemu na našem najvećem stadionu. Publika je bila nemilosrdna. I to odmah nakon oproštaja od dresa sa državnim grbom u utakmici protiv Bugarske.

14. Tuča i hapšenje u Budvi! - Nakon provokacije i odbijanja konobara da mu vrati kusur u jednom restoranu dogodio se ovaj incident o kojem su pisale novine. Šekularac je bio na dnu!

15. Inostrana karijera - Nakon odlaska iz Crvene zvezde igrao je za nemački Karlsrue, ali usled povrede kičme nije pružao adekvatne igre. Nije bolje prošao ni u kolumbijskom Santa Feu iz Bogote, ali se nije predavao. Nastavio je je da igra mali fudbal u SAD, jer mu je veliko fudbalsko ime otvaralo sva vrata. Igračku karijeru je završio na malom fudbalu u američkom Dalasu.

Dragoslav Šekularac u dresu OFK Beograda
Dragoslav Šekularac u dresu OFK Beograda foto: FK Crvena zvezda / Arhiva

16. Saobraćajka! - 1972. godine Šekularac je doživeo saobraćajnu nesreću koja mu je kasnije donela mnogo komplikacija.

17. Zabrana ulaska u prostorije Zvezde i oduzimanje pasoša! - Neopravdano, ispostaviće se kasnije, optužen je da je igrao u četničkim klubovima u Kanadi. Iz tog razloga svi su tada digli ruke od njega. Usledila je zabrana ulaska u prostorije Crvene zvezde, informativni razgovori u SUP-u i oduzimanje pasoša.

18. Pokušaj samoubistva! - Nakon svih nedaća 1975. zbio se i ovaj nemili događaj. Šekularac je svojevremeno priznao da je hteo da digne ruku na sebe u leto pomenute godine.

19. Odlazak u Francusku sa 100 franaka! - Sa samo 100 franaka 1975. odlazi u Pariz da igra za fabrički klub.

Dragoslav Šekularac je bio i trener Crvene zvezde
Dragoslav Šekularac je bio i trener Crvene zvezde foto: FK Crvena zvezda / Arhiva

20. Funkcije - Prvi trener Crvene Zvezde bio je u periodu 1989-91. Sportski direktor u beogradskom Obiliću 2002. godine, a 2005. je sa velikim uspehom predvodio tim "Beli Orlovi" iz Toronta, Kanada.

21. Film o njemu - "Šeki snima, pazi se" je jugoslovenski igrani film snimljen 1962. u režiji Marijana Vajde. Po žanru je komedija, a naslovni protagonista je Dragoslav Šekularac. Poznati fudbaler u filmu tumači samog sebe. "Šeki snima, pazi se" snimljen je u vreme kada je Šekularac bio na vrhuncu popularnosti, kada je predstavljao jedan od prvih primera selebritija u bivšoj Jugoslaviji. Osim njega, u filmu je igralo još nekoliko tadašnjih pop ikona, kao što su pevačica Lola Novaković i zabavna grupa "Sedmorica mladih".

22. Pesma o njemu - Šeki Tvist:

Nadimci: Selja, Bucko, Umetnik, Romantičar, Brazilac, Pele, Šeki...

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.