GAĐALI IH BOMBAMA, MUČILI PORODICE, PALILI AUTOMOBILE: U Grčkoj je teže biti fudbalski sudija nego anarhista!
Opasnije je suditi fudbalski meč u Grčkoj nego biti anarhista, Foto: Reuter/Costas Baltas

26 napada za devet godina

GAĐALI IH BOMBAMA, MUČILI PORODICE, PALILI AUTOMOBILE: U Grčkoj je teže biti fudbalski sudija nego anarhista!

Najavili su da će se na terene vratiti 4.januara, ali i da će štrajkovati svaki put kada bude napadnut neko od njihovih kolega

Objavljeno:

Jesenji deo sezone grčke Superlige završen je pre vremena, zahvaljujući štrajku sudija proteklog vikenda.

Prekid rada fudbalski arbitri su objavili zbog napada na kolegu Anatolisa Cilosa koga su u Larisi nepoznati napadači izvukli iz automobila i pretukli. Primljen je u bolnicu sa povredama glave i nogu, ali je pušten na kućno lečenje. Izgleda da je u Grčkoj opasnije suditi fudbalsku utakmicu nego biti anarhista, imajući u vidu da pojedine anarhističke grupe imaju i svoj kvart u Atini (Eksarhija), gde im policija ne sme ništa uprkos divljačkom ponašanju i mogućnošću da nesmetano prodaju i konzumiraju narkotike.

Grčki delioci pravde najavili su da će se na terene vratiti 4. januara, ali i da će štrajkovati svaki put kada bude napadnut neko od njihovih kolega. Koliko je pritisak na grčke sudije veliki govori i činjenica da derbije grčkog prvenstva sude internacionalci. Napadači na arbitre u većini slučajeva nisu otkriveni i uhapšeni, a metodi napada su najrazličitiji: od prebijanja, demoliranja automobila, paljenja kuća do maltretiranja porodica, a oni sa najviše sreće prolazili su samo sa verbalnim pretnjama. U prethodnih devet godina zabeleženo je 26 napada na sudije, a najviše ih je bilo 2011. godine (pet) i 2016. godine (četiri).

2009. godina

U oktobru je zapaljen motocikl sudije Antonisa Karacikasa posle utakmice između Olimpijakosa i Kavale na kojoj je crveno-belima poništen gol. Dva meseca kasnije sudija Apostolos Amparkiolos je napadnut u solunskoj prodavnici posle duela Panatinaikosa i Asterasa.

2010. godina

U martu je na atinskom aerdormu napadnut pomoćni sudija Leonida Vasileiadis. Posle derbija Panatinaikos - Olimpijakos (2:1), 30.oktobra napadnut je posmatrač suđenja Jorgos Daloukas, a dan kasnije huligani su mu upali u kuću i maltretirali porodicu.

2011. godina

Sudija Jorgos Dalukas se ozbiljno zamerio huliganima i 2011. godine. U junu mu je ukraden automobil koji je policija pronašla zapaljen, a šest meseci kasnije novi automobili mu je raznesen eksplozivom. Početkom te godine, maskirani napadači su nasrnuli na arbitra Tasosa Sidiropulosa i oteli mu motor. Nakon što je sudio meč Kavala - Aris, sudiji Vasilisu Pamporidisu huligani su provalili u automobil i autolakom ispisali Aris. Na aerodromu u Atini napadnut je pomoćni sudija meča Panatinaikos - Olimpijakos Spiridon Trifonas na kome je poništio gol domaćima zbog ofsajda.

2012. godina

Žrtva godine bio je Petros Konstantineas. On je 25. januara na meču između Olimpijakosa i Ksantija dosudio penal za crveno-bele, a dan kasnije je kamenicama razbijen izlog njegove pekare. Posle mesec dana, huligani su bacili eksplozivnu napravu na Konstantineasovu pekaru.

2013, 2014. i 2015. godina

Huligani ne štede ni članove Sudijske organizacije Fudbalskog saveza Grčke. Tako su u avgustu 2013. godine napali člana tog tela Dimitrisa Kalivasa. U januau 2014. godine, žrtva je bio član Sudijske organizacije FSG Janis Cakaidis koji je napadnut na kućnom pragu, a u novembru zamenik predsednika najvišeg sudijskog organa Hristoforos Zagrafos pretučen je metalnim šipkama. U oktobru 2015. godine, demolirana je kancelarija člana SO FSG Fragikosa Somarakakisa.

2016. godina

Sudiji meča AEK - Olimpijakos Dimitrosu Kirkosu demoliran je automobil u martu, a u aprilu, u Peristeriju, napadnute su pomoćne sudije Dimitris Samoilis, Janis Toumpakaris i Jorgos Kountrurelis. I 2016. godine je žrtva bio Janis Cakaidis koji je dobio pretnje sa ulice dok je sedeo na balkonu. U novembru zapaljena je kuća predsednika SO FSG Jorgosa Bikasa.

2017. godina

U maju, u Peristeriju je napadnut sudija Kostas Karafilis, a na stadionu u Ilijopulosu četiri osobe su napale arbitra Haralamposa Kelogeropulosa.

2018. godina

U februaru je nedaleko od kuće prebijen sudija Janis Papapetru, u martu je napsdnut bivši zamenik predsednika Sudijske organizacije Dimitris Groucis, a poslednji napad desio se na sudiju Atanasosa Cilosa u Larisi 19. decembra.

BONUS VIDEO:

(S.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.