Sve je isto samo njega nema: Istočne muke, tuča sa favoritima i pregršt selektora - učinak je 20 godina bez EP!
Scene fudbalske Srbije - 20 godina bez Evropskog prvenstva, Foto: Profimedia

U SUSRET KVALIFIKACIJAMA

Sve je isto samo njega nema: Istočne muke, tuča sa favoritima i pregršt selektora - učinak je 20 godina bez EP!

Od 2000. naša selekcija, ma kako god da se zvala nije zaigrala na prvenstvu Starog kontinenta.

Objavljeno:
Nikola Husein

Jugoslavija, Srbija i Crna Gora i Srbija - tri države i jedno jedino učešće na Evropskom prvenstvu.

I to još davne 2000. godine. Grupa sa Slovenijom, Norveškom i Španijom. Spektakularni preokret u prvom meču, magija Drulovića i egzekucije Miloševića donele su nam bod protiv bivših sunarodnika, pa onda tvrd susret protiv Norveške i novi gol plave devetke, a onda je na scenu stupio Žil Vesije koji je režirao možda i najveću krađu na Evropskim prvenstvima. Penal u 90. i nekom minutu za preokret "crvene furije", za 7+ i drugo mesto za četu Vujadina Boškova.

Osmina finala bila je pravi ispit za "veterane" te reprezentacije i pravi trenutak za osvetu Holanđanima za utakmicu na Mundijalu dve godine ranije. Nema potrebe da se prisećamo toga, svi znamo šta se desilo te julske noći. A, onda katastrofa. Klajvert ubica jugoslovenskih snova i šest komada u mreži Ivice Kralja za potpuni fijasko i raspad sjajne generacije. Od tada je prošlo skoro 20 godina, a naša reprezentacija još nije zaigrala na prvenstvu Starog kontinenta...

Patrik Klajvert, čovek koji nas je zavio u crno 2000. godine
Patrik Klajvert, čovek koji nas je zavio u crno 2000. godine foto: Profimedia

Naredni EURO održao se u Portugalu, a veliko iznenađenje napravila je Grčka koja je uspela da na "minimalac" u svakom meču dođe do nesvakidašnjeg podviga. Reprezentaciju je preuzeo Dejan Savićević, ali u kvalifikacijama za pomenuto takmičenje smo itekako podbacili. Italija, Vels, Finska, Srbija i Crna Gora i Azerbejdžan. Neko bi rekao odlična grupa koja može lako da se prođe, ali...

Mladen Krstajić i Dejan Stefanović na meču protiv Velsa 2003. godine
Mladen Krstajić i Dejan Stefanović na meču protiv Velsa 2003. godine foto: Profimedia

Italijani nisu uspeli da trijumfuju ni na jednom od dva meča, Azerbejdžan nas je unakazio prvo u Podgorici, pa potom u Bakuu. Da, tada se dogodio čuveni Gurban Gurbanov. I, ako ne uspeš da pobediš ni u jednom susretu amatere sa istoka, naravno da ne zaslužuješ da se plasiraš na Evropsko prvenstvo. Vels je završio u baražu, a SCG na trećem mestu. Početak kraja za našu selekciju u borbi za EURO je bio u povoju.

Četiri godine kasnije Austrija i Švajcarska su dobile priliku da organizuju ovu smotru, a naša reprezentacija je bila na dobrom putu da izbori makar baraž i pokuša da se domogne šampionata Evrope, međutim novi "liliputanci" su nas prekinuli u tom poduhvatu. Portugal, Poljska, Finska, Belgija, Jermenija, Azerbejdžan i Kazahstan su bili naši protivnici.

Boško Janković u Briselu 2007. godine
Boško Janković u Briselu 2007. godine foto: Profimedia

Ponovo smo odoleli Portugalcima ostavši neporaženi na oba susreta, a posle tri pobede iz četiri meča dogodio se Kazahstan i poraz u Aziji od 2:1. Novoformirana država nije imala uspeha do kraja kvalifikacija pošto je poklekla i u Jerevanu odigravši samo 0:0 sa Jermenijom, izgubila je i od Belgije koja tada nije bila ono što je sada i završni meč u Beogradu protiv Poljske bilo je pravo mučenje za gledanje. Stadion od 55.000 ljudi bio je ispunjen samo sa par hiljada navijača - i to poljskih koji su došli da proslave plasman svoje nacije na Evropsko prvenstvo.

Pomenuta Poljska i Ukrajina bile su domaćini prvenstva 2012. godine, a čini se da smo za odlazak na taj šampionat bili najbliži. Selektor Vladimir Petrović Pižon, grupa sa Italijom, Slovenijom, Estonijom, Severnom Irskom i Farskim Ostrvima je još jednom na prvi pogled delovala sasvim zadovoljavajuće.

Incident u Đenovi nas je koštao oduzimanjem tri boda, poraz od Estonije u Beogradu pa zatim i remi u hladnom Talinu nas nije izbacio iz takmičenja, već smo u Ljubljani imali šansu za baraž posle svih ovih nedaća koje su nas zadesile. Tri boda su nas vodila u baraž, sve ostalo je vodilo Estoniju. Da, dobro ste čuli. Finiš prvog poluvremena, slobodan udarac sa oko 45 metara. Ništa strašno, sudija stavlja pištaljku u usta i onda gol... A, jeste, kako bre gol?

Nemanja Vidić u svom poslednjem meču za reprezentaciju Srbije
Nemanja Vidić u svom poslednjem meču za reprezentaciju Srbije foto: Profimedia

Pa lepo, Dare Vršič ikona Football Managera postiže gol sa pola terena. Bojan Jorgačević se kači za prečku misleći da neće ući u mrežu, ali naravno da će ući i to je bio kraj svega. Vidić je u nastavku promašio penal, pa se pola sata kasnije oprostio od reprezentacije, a Pižon izjavio da nemamo sreće. Kakve sreće, crni čoveče...

Uzbudljivo, zar ne? To nije sve, sada dolazi ono najzanimljivije. Kvalifikacije za EURO 2016 - grupa sa Portugalom, Danskom, Albanijom, Jermenijom. Čuveni dron i draga UEFA su nam oduzeli nova tri boda, Danska nas ponizila u Beogradu, slavila i u zemlji Male Sirene, Jermenija nam otkinula bod - i kako da se plasiraš negde? Dik Advokat otpušten pošto ništa nije pokazao, nasledio ga Ćurčić, a ta letargija u našoj reprezentaciji nije imala nameru da se povuče. Istina, vratio se Nemanja Matić u selekciju, pobedili smo Albaniju u Elbasanu i "naložili" narod, ali Evropskog prvenstva ni na vidiku.

Tako da, od 2000. se desilo mnogo bitnih stvari za čovečanstvo, fudbal i sve ostalo, a naša selekcija ma kako god da se zvala nije zaigrala na prvenstvu Starog kontinenta.

Pehar Evropskog prvenstva, Pariz 2016. godine
Pehar Evropskog prvenstva, Pariz 2016. godine foto: AP

BONUS VIDEO:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.