ZVEZDA POMAŽE I PARTIZANU: Srbija može do dva mesta u Ligi šampiona, sada je jasno i na koji način!
Zagrljaj Mirkovića i Milojevića pred Večiti derbi, Foto: Filip Plavčić

SAN BI MOGAO DA POSTANE JAVA

ZVEZDA POMAŽE I PARTIZANU: Srbija može do dva mesta u Ligi šampiona, sada je jasno i na koji način!

Ovo je do samo pre nekoliko meseci bila misaona imenica, ali sada...

Objavljeno:

Već smo dan posle trijumfa Crvene zvezde nad Liverpulom pisali o tome koliko je bodova do sada u evrotakmičenjima osvojila Srbija, a donekle smo objasnili i kako bi to moglo da utiče na naš fudbal narednih sezona.

Sada smo se malo bavili računicom i izračunali šta bi to moglo da znači od naredne godine, ne samo za Zvezdu, već i za Partizan, Radnički, Čuku, Vošu, Voždovac, Spartak i ostale...

Superliga Srbije
Superliga Srbije foto: Superliga Srbije

Evropski koeficijent Srbije trenutno iznosi 22.250, što je dovoljno za 19. mesto, a 15. mesto garantuje dva predstavnika i sada ga drže Švajcarci.

Ne treba da se previše nadamo tome da ćemo već naredne sezone imati drugog predstavnika u Ligi šampiona, jer bi za to bilo potrebno da Zvezda prođe grupu (kao jedna od tri prvoplasirane ekipe, što u ovom momentu i nije toliko nemoguće, više je malo verovatno), a onda čak i ostvari koju pobedu u nokaut fazi nekog evropskog takmičenja. U tom slučaju najviše bi profitirao drugoplasirani tim iz ove sezone, favorit za to mesto je Partizan, ali tu su i Radnički i Čukarički, koji poprilično lepo guraju sezonu.

Radost fudbalera Zvezde
Radost fudbalera Zvezde foto: Reuters

Realnije je da to mesto Srbija napadne naredne godine, jer od svih konkurentskih zemanja gubimo najmanje bodova iz sezone 2014/2015. - 2.750. Svi ostali, sem Danaca, gube mnogo više. Ako eliminišemo sezonu 2014/2015, Srbija se nalazi na 17. mestu sa 19.500 bodova, sa samo 0,9 bodova manje od Grčke, koja je 15.

Glavni konkurenti biće nam Češka, Grčka, Kipar, Švajcarska, Hrvatska, Norveška...

FK Partizan
FK Partizan foto: Starsport©

Dakle, ukoliko naredne sezone dva naša kluba (najverovatnije Zvezda i Partizan, ali pogledajte šta u Nišu pravi Radnički, ne bi čudio ni njihov poduži izlet u Evropi u nekoj od narednih godina) prođu u grupnu fazu nekog od evrokupova, Srbija bi od sezone 2020/21 imala pet predstavnika u Evropi - dva u LŠ, tri u LE. Takođe, crveno-beli bi po klupskom koeficijentu još nekom pobedom ove sezone mogli da prestignu i Partizan, koji je preko jedne decenije iznad kluba iz Ljutice Bogdana, pošto se crveno-beli sada nalaze na 79. mestu, dok su crno-beli na 76.

Liga šampiona u Srbiji
Liga šampiona u Srbiji foto: Filip Plavčić

Nama ostaje samo da bodrimo svakog srpskog predstavnika u Ligi šampiona ili Evrope, a čini se da bi i vatrene pristalice najljućih rivala mogle da revidiraju svoj stav da uvek navijaju protiv "onih drugih", ma protiv koga igrali, već da malo pogledaju u ono što bi donelo bolju budućnost i više novca našem napaćenom fudbalu koji konačno ima priliku da kao feniks ustane iz pepela

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.