KO JE OVDE LUD?! Dok Juventus plaća Kristijana 500.000 nedeljno, OVI ITALIJANSKI VELIKANI SE GASE ZBOG DUGA ZA VODU OD 6.000! (FOTO)
Foto: EPA/Andy Rain

Nisu svi jednaki

KO JE OVDE LUD?! Dok Juventus plaća Kristijana 500.000 nedeljno, OVI ITALIJANSKI VELIKANI SE GASE ZBOG DUGA ZA VODU OD 6.000! (FOTO)

Dvostruki aršini u italijanskom sportu

Objavljeno: 12:33h

Razlika između bogatog severa i siromašnog juga Italije vidljiva je čak i u fudbalu.

Slavni Juventus iz Torina nedavno je završio pregovore sa madridskim Realom oko transfera Kristijana Ronalda, a plata Portugalca iznosiće 500.000 evra nedeljno. Sa druge strane, Bari, Ćezena i Ređijana neće moći da se u predstojećoj sezoni takmiče u Seriji B, odnosno Seriji C, jer su im odbijeni zahtevi za licencu.

Razlog su finansijski problemi ovih klubova i zato će se takmičiti u Seriji D iako nisu bili u zoni ispadanja. Ovakav scenario je nov za Bari (osnovan 1908. godine) i Ćezenu (osnovana 1940. godine). Jedan potez olovkom briše decenije istorije.

Plan za obnovu Stadiona Sveti NIkola nije sproveden
Plan za obnovu Stadiona Sveti NIkola nije sproveden foto: AP

U maju 2014. godine, posle 30 godina u vlasništvu porodice Matarese, fudbalski klub Bari je dobio nove vlasnike na čelu sa bivšim sudijom Đanlukom Paparestom koji je platio 4.8 miliona evra na aukciji. Porodica Matarese je ostavila klubu dug od 30 miliona evra. Paparesta je uspeo da nađe investitore, malezijskog biznismena Nordina Ahmada koji je kupio 50% deonica kluba i lokalnog tajkuna Kozma Đankaspra koji je imenovan za novog direktora kluba u decembru 2015. godine.

Idila nije dugo trajala. Plan za obnovu stadiona Sveti NIkola je odbijen, jer gradonačelnik Barija nije želeo da odvoji novac iz gradskog budžeta. U januaru su se pojavile glasine da plate zaposlenima nisu isplaćene, što kažnjava poreska uprava, a dva meseca kasnije potvrđeno je da klub duguje 16 miliona evra. Jedina nada bio je plasman u Seriju A.

Bari je uspeo da se izbori za plej-of, ali ne i za viši rang. Problemi su stizali jedan za drugim. Stadion Barija je prošlog meseca ostao bez snadbevanja vodom zbog neplaćenog duga od 6000 evra. Klub pokušava da pronađe 5 miliona evra za plate, doprinose i troškove licence za takmičenje u Seriji B. Pregovori sa vlasnikom Lidsa Andreom Radricanijem su propali, a Đankaspro koji je optužen za finansijske neregularnosti je napustio klub.

Proces obnove kluba je težak i bolan za navijače. Od kluba koga je pratilo 50000 navijača u plej-ofu protiv Latine 2014. godine, Bari je spao na 20000 navijača u plej - ofu protiv Novare 2016. godine. Ipak, čini se da je kraj agonije na vidiku. Pred 4000 navijača u petak, na starom stadionu Dela Vitorija, gradonačelnik Barija Antonio Dekaro je izneo plan obnove kluba i zamolio čelnike Fudbalskog saveza Italije da se Bari takmiči u Seriji C zbog njihovog sportskog nasleđa, ali je mala verovatnoća da se to i ostvari. Pronađeni su novi investitori, ali nikakvi detalji nisu poznati.

Da klubovi u Italiji kubure sa novcem, nije novost. Od 2002. godine kada je bankrotirala Fiorentina, 153 kluba su se spojila sa drugim klubovima ili su nestali ili su ugašeni pa obnovljeni. Primeri koji mogu da slede Bari i Ćezena su Napoli koji je obnovljen 2004. godine i prošle sezone bio na pragu osvajanja Serije A i Parma koja se u maju vratila u Seriju A posle tri godine takmičenja u nižim ligama.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.