Umro je drug Tito, a u toku je bila utakmica Hajduk - Zvezda! Vreme je stalo, srpsko-hrvatske suze su odjeknule Jugoslavijom! (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube

ISTORIJA...

Umro je drug Tito, a u toku je bila utakmica Hajduk - Zvezda! Vreme je stalo, srpsko-hrvatske suze su odjeknule Jugoslavijom! (VIDEO)

Dan kada su Srbi i Hrvati zajedno plakali! Od tada, prošlo je čak 38 godina

Objavljeno: 10:07h

Na današnji dan pre 38 godina desile su se čuvene suze na Poljudu. Utakmica Hajduk - Crvena zvezda prekinuta je kada se saznalo da je umro Josip Broz Tito, a taj plač na punom stadionu u Splitu odjekuje i dan-danas celim ex-Yu podnebljem.

Tadašnji Zvezdin golman Živan Ljukovčan nije zaboravio momenat kada je sudija, u 15.05, prekinuo utakmicu zbog smrti „vrhovnog komandanta“.

- Bili smo iznenađeni i tužni kada nam je rečeno da je Tito umro. Bio je to veliki šok i gubitak za sve nas u Jugoslaviji. Mogu danas razni, naši i njihovi, da pričaju svašta o tome, ali lažu! Cela zemlja je tugovala, a reakcija nas, fudbalera oba kluba, u tom trenutku bila je prirodna - rekao je Ljukovčan svojevremeno za Kurir i nastavio:

- Kada je utakmica prekinuta, svi smo ćutali, a neko je i plakao. Posle smo otišli u svlačionicu, gledali TV i slušali vesti o smrti Tita. Znam da smo brzo, avionom, napustili Split.

Legendarni fudbaler Hajduka Zlatko Vujović kazuje svoje viđenje smrti „najvećeg sina jugoslovenskih naroda i narodnosti“. - Znalo se još pre utakmice da je Tito loše i da bi mogao umreti. Vest su nam rekli na poluvremenu. Okupili smo se na centru i sudija je prekinuo meč. Nije se ni muva čula na punom stadionu. Odjednom se začuo plač i kuknjava žena - pričao je Vujović i dodao:

- Kada sam izašao na ulice Splita i krenuo kući, video sam na hiljade zbunjenih ljudi. Nisu se čule sirene, niti je ko bilo šta govorio. Meni je kroz glavu prošlo šta će biti s našom državom posle Tita i ko će nas voditi.

BONUS VIDEO: NA KOGA SE KLADITE, AUTOMOBIL ILI MOTOR? Ovakav kraj trke baš niko nije očekivao!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.