P0:0BEDA! Stojković u Bragi, o bombi iz Verone se i dalje priča, lutrija na Kipru...a ko je dobrovoljac da otopi sneg sa Kremlja? (FOTO)
FK Crvena zvezda, Foto: Printscreen/youtube

put kroz istoriju

P0:0BEDA! Stojković u Bragi, o bombi iz Verone se i dalje priča, lutrija na Kipru...a ko je dobrovoljac da otopi sneg sa Kremlja? (FOTO)

Crveno-beli imaju čemu da se nadaju...

Objavljeno: 23:04h
Nikola Husein

Rezultat 0:0 možda ne zvuči kao pobeda ili kao povoljan rezultat pred revanš u gostima, ali u slučaju Crvene zvezde to je itekako "talija".

Meč protiv jakih Moskovljana je završen najnepopularnijim rezultatom, tako da će crveno-beli u Rusiju krenuti sa ciljem da postignu gol, a kroz istoriju se ovaj skor ispostavio kao veoma uspešan za dalji nastavak takmičenja.

Prvo ćemo se prisetiti utakmice iz 2005. godine i dvomeča protiv portugalske Brage. Posle beogradskih 0:0 ekspedicija na čelu sa Valterom Zengom se uputila na Pirinejsko poluostrvo.

Na golu je čuda pravio tada još neiskusan Vladimir Stojković, a gol zlata vredan za ulazak u Ligu Evrope je postigao Purović sada već čuvenom žabicom u prvom poluvremenu.

Zvezda je taj meč odigrala hrabro, i sasvim zasluženo izborila plasman u grupnu fazu tadašnjeg Kupa UEFA, tako da verujemo da niko ne bi imao ništa protiv da se ponovi ovakav scenario.

foto: Print Screen Youtube

Sredinom septembra pre 16 godina Zvezda je dočekala "leteće magarce" u uvodnom kolu Kupa UEFA. Tim Zorana Filipovića na čelu sa tada golobradim Vidićem, sjajnim Boškovićem, a zatim i malo iskusnijim igračima poput Lalatovića, Mladenovića i Pjanovića se suprotstavio hitu Serije A i mogao da žali za penalom koji popularni Pjana nije uspeo da iskoristi, tačnije Lupateli je pročitao njegovu nameru.

U revanšu Zvezda je zaplesala u gradu ljubavi, i postigla toliko željeni gol u 70. minutu preko Ivana Gvozdenovića, da bi Milovanović sa 30 metara u stilu Roberta Karlosa raspršio snove Kjeva o nastavku evropske odiseje.

I treći put su crveno-beli uspeli da prođu dalje posle 0:0. Avgusta 2012. na Marakanu je stigla kiparska Omonija. Ne toliko zvučan protivnik, ali tim koji gaji taj stil igre koji ne odgovara našim timovima, posebno zbog toga jer su i APOEL i AEL koštali naše timove nastavka daljeg evropskog takmičenja.

Tvrd "iks" u Beogradu, nasledio je još tvrđi u Nikoziji. Isti rezultat posle ukupno 210 minuta igre doveo je do toga da će putnik u plej-of Lige Evrope, odlučiti penali... ili lutrija, kako god.

U toj igri se bolje snašla Zvezda uz raspoloženog Bajkovića na golu, ali i defanzivce poput Maksimovića i Mijailovića koji su postizali golove i bili mirne glave u veoma napetim trenucima.

Tog leta, tj. nekoliko nedelja kasnije Zvezda je dočekala pred 55.000 ljudi moćni Bordo. I bila bliža pobedi... Revanša tog meča se nećemo sećati jer je previše bolan za sve ljubitelje fudbala, a ne samo navijače Zvezde, jer je nedostajalo toliko malo da se crveno-beli nađu u odabranom društvu od 48 timova.

foto: Filip Plavčić

Tako da, Zvezdo, imaš čemu da se nadaš. 0:0 je veoma taličan rezultat po tebe, a da li će neko otopiti Kremlj i zasijati toliko jako još od 91' držaće nas u neizvesnosti do završetka meča u Moskvi sledeće srede.

BONUS VIDEO: Piro šou navijača CSKA


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.