60 GODINA BOLA - NIKAD VAS NEĆEMO ZABORAVITI: Legenda Zvezde sebi prebacuje krivicu zbog stradanja igrača Mančester junajteda u Minhenskoj tragediji! (FOTO) (VIDEO)
Minhenska tragedija - pali avion sa fudbalerima Mančester junajteda, Foto: Profimedia

6. februar - crni datum fudbala

60 GODINA BOLA - NIKAD VAS NEĆEMO ZABORAVITI: Legenda Zvezde sebi prebacuje krivicu zbog stradanja igrača Mančester junajteda u Minhenskoj tragediji! (FOTO) (VIDEO)

Navršilo se tačno šest decenija od stradanja čuvenih "Bezbijevih beba" po povratku iz Beograda sa meča sa Crvenom zvezdom

Objavljeno:

Taj 6. februar već 60 godina nije isti u svetu fudbala i nikada verovatno neće ni biti! Tog datuma se dogodila jedna od najvećih sportskih tragedija zbog koje tuga i seta već 6 decenija prožimaju svakog ko voli fudbal ili ima nekakve veze s njim.

Naročito je to poseban dan za Englesku, ali i za Srbiju, jer ni jedna, ni druga zemlja nikada neće moći da izbrišu sećanja, ali i uspomene na taj zimski i snežni dan u Minhenu.

Deo aviona koji se srušio, a u kome su bili fudbaleri Mančester junajteda
Deo aviona koji se srušio, a u kome su bili fudbaleri Mančester junajtedafoto: EPA/Klaus Heirler

Avion sa fudbalerima Mančester junajteda koji su se vraćali sa revanš meča Kupa evropskih šampiona, protiv Crvene zvezde u Beogradu, pao je i u njemu je poginulo čak 8 igrača čuvene generacije "Bezbijevih beba".

Rodžer Birn, Edi Kolman, Mark Džons, Dejvid Peg, Tomi Tejlor, Džef Bent, Lajam Vilan i Dankan Edvards, imena su momaka nastradalih te hladne noći na aerodromu u Minhenu, gde je avion sleteo da dopuni gorivo pre nego nastavi put Ostrva.

Uz njih su nastradali dvojica trenera Tom Kari i Bert Veli, kao i sekretar kluba Valter Krikmer, ali i osmorica novinara koji su pratili ekipu na gostovanju u Beogradu, kao i kapetan aviona.

Bobi Čarlton u bolnici posle pada aviona sa fudbalerima Mančester junajteda
Bobi Čarlton u bolnici posle pada aviona sa fudbalerima Mančester junajtedafoto: EPA/Klaus Heirler

Svi ostali su doživeli povrede, neki izuzetno teške, od kojih su se dugo, dugo oporavljali, ali su uspeli u fizičkom smislu. Međutim, one ožiljke koji su im ostali na duši ništa neće moći nikada da obriše.

A samo 24 časa ranije, niko nije ni slutio da bi katastrofa takvih razmera i užas mogli da se dogode, dok su zajedno sa igračima Zvezde sedeli u restoranima u Skadarliji, družili se, uživali i na kraju krajeva proslavljali prolazak u narednu fazu takmičenja.

Prethodno su u revanšu koji se igrao na stadionu "JNA", jer Marakana još nije bila sagrađena, odigrali nerešeno 3:3 i posle pobede u prvom meču 2:1, prošli u polufinale Kupa šampiona gde su igrali protiv Milana, ne želeći da odustanu od takmičenja, bez obzira na tragediju koja je zadesila klub.

Ta tragedija je duboke posledice ostavila i na ondašnju prvu vedetu Zvezde, Dragoslava Šekularca, koji se jednom prilikom prisetio kako je možda baš on mogao da spreči tragediju da je iz jedne stopostotne šanse postigao gol za pobedu, pa, iako bespotrebno, na neki način sebi prebacuje taj osećaj krivice.

- Utakmica je bila neverovatna, Mančester je vodio sa 3:0, a onda smo mi uspeli da izjednačimo i imali smo prilike za potpuni preokret. Najbolja šansa je bila moja, ma stopostotna! Ali, promašio sam i oni su se plasirali u polufinale. Pošto nas je Junajted prethodno dobio na „Old Trafordu“ sa 2:1, da sam ja pogodio za 4:3 igrala bi se majstorica, najverovatnije tri dana kasnije u Italiji. Oni se u tom slučaju ne bi vraćali kući iz Beograda... Ma, ko zna koliko puta sam sebi rekao: 'E, Šeki, kud bre nisi bio bolji golgeter, svi ti momci bi ostali živi da si zatresao mrežu - prisetio se Šekularac.

Dragoslav Šekularac nikad neće zaboraviti kako se družio sa nastradalim Tomom Tejlorom
Dragoslav Šekularac nikad neće zaboraviti kako se družio sa nastradalim Tomom Tejloromfoto: Aleksandar Jovanović Cile

On se prisetio i sjajnog odnosa koji su uspeli da ostvare sa igračima Junajteda tokom tih dana, a koji su bili i više nego druželjubivi i hteli da vreme provode sa svojim kolegama, pa su zajedno izašli u grad.

- Mi smo s njima ostvarili neverovatno prijateljstvo! Svi su bili prijatni i vaspitani, pravi engleski džentlmeni. Posle utakmice sam s Bobijem Čarltonom i nesrećnim Tomijem Tejlorom, koji je poginuo u tom kobnom avionu, izašao u „Metropol“ i proveo nezaboravno veče. Zbog te generacije celog života beskrajno poštujem Mančester junajted i dan-danas u kući nemam svoju fotografiju, ali čuvam uramljenu sliku tima koji je nestao tog 6. februara u Minhenu. Tuga... Eto šta ti je život - ispričao je Šekularac.

Ni na "Teatru snova", ali ni na sadašnjem stadionu "Rajko Mitić" taj 6. februar nikada neće moći da izbrišu i zato svake godine se sećaju užasne tragedije.

- 60 godina kasnije... I dalje se sećamo. I uvek ćemo - poručeno je sa zvaničnog Tviter profila Crvene zvezde, a isto su uradili i iz Junajteda porukom da "Cveće Mančestera" nikada neće moći da se zaboravi.

A interesantno, sudbina je tako htela i namestila da baš na 60-godišnjicu od tragedije, Mančester junajted ponovo dođe u Beograd.

Omladinski tim "crvenih đavola" je stigao u srpsku prestonicu na meč Lige šampiona za omladince, protiv Brodarca na stadionu Voždovca, koji se igra u sredu.

Bobi Čarlton bio je kapiten Mančester junajteda i povodom 60 godina tragedije doći će u Beograd
Bobi Čarlton bio je kapiten Mančester junajteda i povodom 60 godina tragedije doći će u Beogradfoto: Reuters

A kako se najavljuje zajedno sa ekspedicijom omladinskog tima bi trebalo da stigne i legendarni kapiten, član čuvenih "Bezbijevih beba" koji je preživeo Minhensku tragediju, ser Bobi Čarlton, a godišnjica toga je upravo jedan od razloga zašto dolazi u Srbiju.

Kako "Kurir" saznaje legendarni fudbaler bi trebalo da poseti i stadion u Humskoj, gde se igrala utakmica, a prema planu Crvena zvezda bi na večeri u hotelu Mažestik trebalo da ugosti čitav tim Mančester junajteda, jer su i pre 60 godina tako uradili.

BONUS VIDEO: SRBIN UŽIVA VELIKO POŠTOVANJE: Najskuplji igrač u istoriji Mančester junajteda podelio sa fanovima jako važnu informaciju za Nemanju Matića

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.