ESPRESO ANALIZA: Gde je to bilo svih ovih decenija? Vratio se Zvezdin pobednički duh iz zlatnih vremena, a iza njega stoji ON! (VIDEO)
Foto: AP

EVROPA JE OPET REALNOST

ESPRESO ANALIZA: Gde je to bilo svih ovih decenija? Vratio se Zvezdin pobednički duh iz zlatnih vremena, a iza njega stoji ON! (VIDEO)

On, ali i njegovi igrači!

Objavljeno: 20:26h

Veliku, ma šta veliku, ogromnu pobedu odnela je Crvena zvezda u Kelnu, posle onog trijumfa nad Romom pre nešto više od decenije verovatno i najveću u evropskim takmičenjima. Iako pre početka grupne faze, od mnogih otpisani, crveno-beli su uspeli da posle prva dva kola zauzimaju ne samo drugu poziciju u grupi Lige Evrope, već i da imaju prednost u odnosu na, sada ih već možemo nazvati, konkurente za prolazak u nokaut fazu - Keln i BATE Borisov, Arsenal i dalje deluje neprikosnoveno u grupi. Dugo crveno-beli iz Ljutice Bogdana nisu igrali ovakav fudbal, a što je još bitnije i ostvarivali ovakve rezultate, kao što to čine pod dirigentskom palicom, koji je čini se pre svega povratio onaj stari pobednički duh i shvatanje velikog kluba, koji je krasio timove zvezde pre 25-30 godina, ono što su njeni navijači jako želeli da se vrati.

foto: Fonet

Ne možemo reći da su odigrali doktorski igrači Zvezde koji su istrčali na teren, ali jesu odigrali sigurno i iznad očekivanja i pokazali da se u ovu ekipu u svakoj utakmici mora verovati i da je kadra da igra vrhunski bez obzira ko je protivnik na drugoj strani. Kaže ona izreka da "sreća prati hrabre" a upravo se i potvrdila na primeru Milana Borjana, fantastičnog golmana koji od svog dolaska u klub brani na jednom izvanrednom nivou. Prepun sigurnosti, samopouzdanja, sa pravovremenim istrčavanjima i reakcijama bio je i u duelu protiv Kelna, a posle silnih odbrana tokom čitave sezone zaslužio je da ga sreća pogleda kod ovih stativa koje su pogodili domaći igrači u drugom poluvremenu. Da ne zaboravimo da pomenemo da je kod one prve odlično smanjio istrčavanjem prostor Jojiću tako da ovaj nije imao puno prostora da pošalje loptu na neku drugu stranu.

Mislilo se da bi zbog povreda dva standardna igrača odbrana vicešampiona Srbije mogla da škripi na ovom meču, ali se gotovo i nije primetilo odsustvo Savića i Rodića, posebno u prvom poluvremenu kada "jarčevi" nisu stvorili ni poluozbiljnu šansu.

foto: Fonet

Damijan Le Talek odigrao je verovatno najbolju utakmicu dosadašnje sezone i zasluženo poneo epitet igrača meča i našao se u idealnom timu kola. Bio je pravi komandant na terenu, plenio je sigurnošću, bez izgubljenog duela u vazduhu, gotovo uvek na pravom mestu i pre svega svog novog partnera u centru odbrane Babića učinio uz sebe sigurnijim i opuštenijim.

Vujadin Savić poslao poruku zbog koje će se fudbaleri Zvezde osećati bolje nego ikad u životu! A, tek navijači... (FOTO)

A bivši "zlatni orlić" je pokazao da mu dve godine neigranja ozbiljnog fudbala u Španiji nisu ubile potencijal i određeni kvalitet koji poseduje. Jeste imao nekoliko padova koncentracije, ali to je donekle i stvar toga što je i dalje prva rezerva, ali je sjajna rezerva u slučaju odsustva nekog od dva glavna centralna defanzivca.

foto: Fonet

Po bokovima su delovali Stojković i umesto povređenog Rodića Gobeljić. Prvi je imao i boljih partija ove sezone, pre svega u napadačkim akcijama, ali to što nije bio toliko ofanzivan može da se razume, jer je morao da motri na brza krila Kelna u odbrani i to mu je oduzimalo snagu. Sa druge strane Gobeljić je čovek zadatka i spreman na sve što je potrebno da bi njegov tim došao do željenog rezultata, pa je i na ovom meču bio apsolutno takav. Svoje glavne zadatke je ispunio sjajno.

foto: Fonet

Dvojica centralnih vezista, Donald i Krstičić, ostali su bez snage u drugom delu meča i to se dosta osetilo na terenu, te nisu mogli da više rasterete odbranu, ali i da iskreiraju neki napadi ili polukontru. Holanđanin sa kapitenskom trakom je u prvom delu meča zaista dominirao na sredini, dok se njegovom kolegi Krstičiću videlo da i dalje nije stigao do apsolutne fizičke pripreme, mada za sada na svakom meču svoje defanzivne zadatke obavlja na više nego solidnom nivou. Od svih igrača, možda je i najslabiju partiju do sada u sezoni prikazao jedan od najboljih Kanga. Gabonac je omašio na početku zicer, jedan na jedan s golmanom, kakav igrač njegovog kvaliteta ne može sebi da dozvoli. Takođe u nekoliko navrata nije ispoštovao saigrače iz ofanzive i pokušao da solira, ali opet bilo je tu ponovo poteza zbog kojih je na trenutke odbrana Kelna delovala prilično zbunjeno.

foto: Fonet

Ono što je rečeno za Gobeljića važi i za Slavoljuba Srnića, vojnik u službi tima. Preporodio ga je njegov trener Milojević ove godine, krilni napadač deluje izuzetno ubojito u čitavom delu sezone, muči direktne rivale, nanosi štetu odbrani i opasan je iz drugog plana, a takav je bio i sinoć. Prava je šteta što onaj njegov pokušaj nije ušao u mrežu, bio bi to evrogol. Njegov kolega na suprotnoj strani, mlađani Radonjić opet je, posebno u prvih 45 minuta, izgledao kao da ima mlazni pogon, pretrčavao protivnike dok oni još nisu ni startovali, bio opasnost u svakom momentu u prvom poluvremenu, nažalost ovog puta mu je nedostajao taj završni pas, ali nema sumnje da polako, iz meča u meč, sve više napreduje i pokazuje ono što se već godinama priča o njemu.

On je novi Zvezdin Pančev! Boaći rame uz rame sa najboljim strelcima sveta, samo ŠAČICA ASOVA je dala više golova od njega! (VIDEO)

A šta reći za strelca jedinog pogotka Ričmonda Boaćija. Napadač koga je Zvezda tražila godinama, 30 golova u 2017. godini. I "jarčevi" su na svojoj koži osetili da njemu nije potrebno puno, dovoljno je malo prostora da dobije i već je na pola puta do toga da zatrese mrežu, a trese je odakle god može. Sinoć je raspalio sa distance i pogodio, pokazao svoju svestranost, ali isto tako je u nekoliko navrata bio izuzetno blizu da postigne još neki gol i iz šesnaesterca.

foto: Fonet

Milojevićeve izmene Pešić, Milić i Račić, nisu bile toliko na nivou startera, ali jesu odradile veliki deo posla, i na kraju krajeva u neku ruku bile žrtve dešavanja na terenu kada su ušli u igru. Pešić ovog puta nije imao ni mogućnosti da proba da ugrozi gol Kelna, više je morao da pomaže pozadi. Milić je gledao da što više sačuva loptu i omogući odbrani da predahne pod naletima nego što je gledao napred, dok je Račić premalo bio na terenu.

ESPRESO ANALIZA: Ne, 2:0 nije najopasniji rezultat! Kako se dogodio harakiri u Humskoj koji se ne pamti! (FOTO) (VIDEO)

I za kraj, arhitekta i ovog velikog uspeha Zvezde, Vladan Milojević. Opet je pokazao da ume izuzetno taktički da pripremi ekipu i ono što se posebno dopada svakom ljubitelju fudbala u Srbiji, on od toga ne odustaje ni u jednom momentu. On želi da njegova ekipa igra ofanzivno, on kada vodi ne uvodi štopera i još dva zadnja vezna da sačuva rezultat, već ubacuje brzonoge napadače, a to je ono što navijači vole. Svestan je odlično i mana i vrlina svog tima, i upravo teži ka tome da do maksimuma iskoristi sve njegove prednosti da falinke ne bi nikako došle do izražaja.

BONUS VIDEO: Dino Rađa za Espreso

(U.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.