KO SU BILI ZVEZDIN I PARTIZANOV X-FAKTOR? To je ono što je potrebno da srpski klubovi igraju u Evropi! (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

lako je kad su oni na liniji!

KO SU BILI ZVEZDIN I PARTIZANOV X-FAKTOR? To je ono što je potrebno da srpski klubovi igraju u Evropi! (VIDEO)

Golmani su samo najbolji prijatelji igrača... A gde ćete bolje prijatelje od Borjana i Stojkovića!

Objavljeno:

Četvrtak 24. avgust 2017. godine ostaće zabeležen kao veliki dan za srpski fudbal.

ESPRESO ANALIZA: Tango smrti u zemlji čardaša! Parni valjak na turbo pogon, ali šta bi bilo da nije bilo Stojkovića?! (FOTO) (VIDEO)

Prvi put u istoriji naše zemlje oba večita rivala izborila su plasman u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja. Partizan je bio ubedljiv protiv Videotona u gostima i slavio je sa 4:0, dok je Crvena zvezda bila bolja od Krasnodara u prelepoj atmosferi Marakane rezultatom 2:1.

foto: Filip Plavčić
foto: Fonet

Ipak, sve je moglo biti mnogo drugačije...

Odbrane Vladimira Stojkovića i Milana Borjana bile su odlučujući faktor koji je večitim rivalima obezbedio evropsku jesen, a navijačima crno i crveno-belih priliku da gledaju svoje ljubimce na jakim evropskim utakmicama.

ESPRESO ANALIZA: Doktorska disertacija Vladana Milojevića sa naslovom "Zvezda mora da igra hrabro i napadački i nikako drugačije! (FOTO) (VIDEO)

Golmanska profesija je jako teška. Napadači mogu da promaše i desetak prilika, ali ukoliko daju samo jedan gol mogli bi da izrastu u pravog heroja i tim golom će poništiti sve loše što su uradili. Sa druge strane, golmani mogu da budu i najbolji na terenu, da zabeleže ko zna koliko odbrana, ali samo jedan ili dva kiksa mogu potpuno da promene tok njihove karijere. Najsvežiji primer za to je slučaj Filipa Kljajića koji je Partizan sjajnim odbranama protiv Budućnosti uveo u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, da bi kasnije sa dva kiksa protiv Olimpijakosa i Voždovca okončao san crno-belih o najelitnijem evropskom takmičenju, a svoju karijeru usmerio na potpuno drugu stranu.

Mogla je ista sudbina da zadesi i Milana Borjana, jer na prvoj utakmici protiv Krasnodara nije bio na nivou koji se od njega očekuje. Bio je nesiguran, primio golove koje je možda mogao da brani i to je moglo da košta crveno-bele plasmana u grupnu fazu Lige Evrope. Ipak, Borjan je pokazao psihičku stabilnost koja odlikuje najveće svetske golmane.

foto: Filip Plavčić

Golman mora da ima osobine lidera, da bude jak u glavi, spreman da kao poslednja linija ekipe ne dozvoli sebi kiks u važnom trenutku i da svoje saigrače nosi ka pobedi. A Milan Borjan i Vladimir Stojković to imaju. Zamislite samo kakva bi reakcija javnosti bila da Borjan nije odbranio zicer fudbalerima Krasnodara u završnici utakmice na Marakani ili da Stojković nije odbranio nemoguće u nadoknadi vremena prve utakmice u Humskoj, kao i na početku susreta na Pančo areni...

Ostvarenje sna zamenila bi tuga i šok od kojih bi se večiti rivali jako teško oporavili. Ove odbrane donele su crno i crveno-belima plasman u Evropu, finansijsku stabilnost i usmerile su sezonu na pozitivnu stranu, a navijačima su doneli radost koja će trajati.

ODBRANA KOJA JE ZVEZDI DONELA LIGU EVROPE: Panter Milan Borjan je pretvorio telo u gumu i sprečio gol! (VIDEO)

Bili su Stojković i Borjan iks faktor i ljudi iz senke zbog kojih će Srbija po prvi put u istoriji imati dva predstavnika u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja. Pokazali su koliko je važno imati dobrog golmana u modernom fudbalu i ukoliko ih javnost u Srbiji podrži čak i kada se desi neki kiks, Partizan i Zvezda bi mogli daleko da doguraju u Evropi.

foto: Dado Đilas

Golmani nisu ljudi, golmani su samo najbolji prijatelji igrača... Stojković i Borjan su pokazali da je to tačno, jer su njihove odbrane bile sa druge planete, a kao pravi prijatelji spasili su svoje saigrače i obezbedili su im ulazak u grupnu fazu Lige Evrope.

BONUS VIDEO: Srnić i Stojković u suzama, Gobeljić go zbog plasmana u Ligu Evrope

(Žarko Sokić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.