SA FUDBALERIMA ZVEZDE U SKADARLIJI, A JUTRO POSLE POGINULI... Sećanje na Minhensku tragediju (VIDEO/FOTO)
Avion u kom su poginuli fudbaleri Mančester junajteda, Foto: Profimedia

BEZBIJEVE BEBE

SA FUDBALERIMA ZVEZDE U SKADARLIJI, A JUTRO POSLE POGINULI... Sećanje na Minhensku tragediju (VIDEO/FOTO)

Posle remija sa Crvenom zvezdom od 3:3, život je izgubilo osam fudbalera najvećeg engleskog kluba i tri člana osoblja

Objavljeno: 00:05h
Veljko Petrović

Na današni dan pre 66 godine dogodila se Minhenska tragedija kada je poginulo 23 osobe iz ekspedicije Mančester junajteda.

Među ljudima koji su izgubili život su osam fudbalera najvećeg engleskog kluba, čuvene Bezbijeve bebe i tri člana osoblja.

Posle remija sa Crvenom zvezdom od 3:3, "crveni đavoli" su doživeli tragediju u Minhenu gde su stali kako bi avion dopunio gorivo.

Po snežnom vremenu, prva dva pokušaja poletanja su prekinuta, a posle trećeg se avion srušio.

- Osim leda (pronađen na krilu aviona), nismo mogli pronaći nijedan razlog o avionskoj nesreći - stajalo je u obrazloženju nemačkih vlasti.

Avion u kom su poginuli fudbaleri Mančester junajteda
Avion u kom su poginuli fudbaleri Mančester junajtedafoto: EPA/Klaus Heirler

Kao glavni krivac proglašen je jedan od najboljih britanskih pilota Džejm Tejn, a avion Elizabeten najbolja mašina u tom periodu britanskog vazduhoplovstva.

Nesrećni pilot je i sam pokrenuo istragu, a zaključak je da je led glavni krivac, ali ne na krilu, nego na pisti.

Nemci nisu hteli da opet otvore slučaj kriveći Tejna, a tadašnji najmoćniji britanski političar Harold Vilson tvrdio je da je kapetan žrtva nepravde.

Posle 11 godina od nesreće, Tejn je proglašen nevinim od strane britanske Vlade, ali je ubrzo umro zbog stresa i traume.

- Minhenska nesreća nije ubila 23 osobe, nego 24. Moj otac je, takođe, umro s tim ljudima - istakla je kapetanova ćerka posle njegove smrti.

Smrt je odmah nastupila kod 20 ljudi, dok je troje poginulo u bolnici, a među njima bio je 21-godišnji Dankan Edvards, tada najbolji igrač tima.

Čarobnjak na terenu preminuo je 15 dana posle nesreće u bolnici, a i kada je ležao nepomičan u snegu pokazao je ljubav prema klubu.

- U koliko sati je utakmica protiv Vulvsa? Ne smem da propustim taj meč - buncao je mlađani Edvards, inače sin jedinac ka pomoćnom treneru.

U tadašnoj Ligi 1 bio je najmlađi debitant, a biciklom je dolazio na treninge i kada je postao profesionalac rekli su mu da mora barem autobusom.

Lijam Vilan je izgubio život na aerodromu, a pre nego što je izdahnuo, rekao je "ako je ovo smrt, ja sam spreman", otkrio je golman Heri Greg.

Džoni Beri i Džeki Blanšflauver su preživeli, ali nikada više nisu zaigrali fudbal.

Za trenera Meta Bezbija pričalo se da nikada više neće sesti na klupu, ali ne samo to, nego da se neće ni izvući. Tri meseca kasnije vodio je tim.

- Moje noge, moje noge - vikao je Bezbi posle pada aviona.

Doktori su bili zabrinuti.

- Svaki minut koji ušedimo biće krucijalan u spašavanju Bezbijevog života - preneo je doktorove reči Bil Folks, koji je, zajedno sa Gregom, učestvovao u izvlačenju žrtava.

Heri Greg je inače spasio trudnu jugoslovensku državljanku Veru Lukić i njenu tada 20-mesečnu bebu.

Čuvar mreže bio je poznat kao heroj iz Minhena jer se dvaput vratio u zapaljeni avion i pomogao povređenima. Spasio je Bobija Čarltona i Denisa Vajoleta.

Noć pred smrt, fudbaleri Mančester junajteda i Crvene zvezde bili su prvo na banketu u Mažestiku, a naredna "stanica" bila je Skadarlija.

- Vodili smo Meta Bezbija i njegove igrače u Skadarliju. Kako smo se lepo proveli, a naročito su bili oduševljeni naši gosti. Vraćajući se u hotel, negde oko tri sata ujutru, Bezbi je oduševljeno rekao da mu je ovo bilo najprijatnije veče - prisećao se te noći doktor Aca Obradović.

Bobi Čarlton u bolnici posle Minhenske tragedije
Bobi Čarlton u bolnici posle Minhenske tragedijefoto: EPA/Klaus Heirler

Posle minhenske tragedije, videla se velika tuga na licima igrača.

- Kada se samo setim kako smo proveli ugodno veče u njihovom društvu. Radovali su se dečački, razdragano - istakao je tadašnji prvotimac Jovan Cokić.

O "crvenim đavolima" tada je i pričao i legendarni Bora Kostić.

- To su nezaboravni sportisti. Doček koji su nam priredili u Mančesteru bio je krunisan na kraju utakmice kada su Bezbijevi fudbaleri stali pored aut linije i pljeskom ispratili naš izlazak sa terena. Sinoć na banketu pristupio mi je Berni i preko tumača zamolio da ga izvinim za jedan faul. Nasmejao sam se i zagrlio ga, a on, još u neverici da mu praštam, nastavio je da se pravda - pričao je Kostić.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

00:45

STRAVIČNA AVIONSKA NESREĆA: Pilota izvlačili iz olupine, a onda je na njega naleteo voz

(Espreso/Veljko Petrović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.