UMRO VELIKAN KOG JUGOSLAVIJA DOBRO PAMTI: Akter meča u kom je 10 minuta delilo reprezentaciju od najveće titule!
Antonio Julijano, Foto: X/@sscnapoli

tužna vest

UMRO VELIKAN KOG JUGOSLAVIJA DOBRO PAMTI: Akter meča u kom je 10 minuta delilo reprezentaciju od najveće titule!

Jugoslavija je tad povela golom najboljeg strelca turnira Dragana Džajića u 31. minutu, imala brojne šanse da duplira vođstvo, ali...

Objavljeno: 11:22h

Fudbalska Italija tuguje jer je u sredu preminuo jedan od njenih velikana iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka.

Antonio Julijano je preminuo u 81. godini. Bio je plejmejker i kapiten Napolija za koji je od 1962. do 1978. odigrao 505 utakmica u svim takmičenjima i osvojio Kopa Italiju 1975-76.

Značajan trag u klubu podno Vezuva Julijano je ostavio i kao sportski ddirektor jer je najpre 1980. doveo Ruda Krola, a onda i 1984. Dijega Maradonu iz Barselone, nakon čega je usledio najuspešniji period Napolija.

Osim za klub iz Napulja, Julijano je odigrao jednu sezonu za Bolonju i u njoj završio igračku karijeru.

Julijano je bio deo reprezentacije Italije koja je kao domaćin osvojila Evropsko prvenstvo 1968. pobedom nad Jugoslavijom u finalu. Julijano je igrao u prvom meču (1:1) za koji je njegov saigrač Dino Zof rekao da nisu zaslužili nerešeno.

Jugoslavija je tad povela golom najboljeg strelca turnira Dragana Džajića u 31. minutu, imala brojne šanse da duplira vođstvo, da bi Anđelo Domengini izjednačio u 80. minutu iz slobodnog udarca.

Dva dana kasnije, takođe na stadionu "Olimpiko" u Rimu, "Azuri" su nadigrali "Plave" i sa 2:0 došli do titule, ali Julijana je ovog puta u timu zamenio Sandro Macola.

Juliljano je bio deo nacionalnog tima i na tri Svetska prvenstva, ali je igrao samo jedan meč - poraz 1:4 u finalu od legendarnog tima Brazila 1970.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.