MAMIĆ MU DAO 20.000 EVRA NA RUKE: Apsurdno zvuči da hvalim nekog kom se sudi, ali bez Zdravka fudbal ne bi opstao!
Zdravko Mamić, Foto: Beta

"čarolije"

MAMIĆ MU DAO 20.000 EVRA NA RUKE: Apsurdno zvuči da hvalim nekog kom se sudi, ali bez Zdravka fudbal ne bi opstao!

Afera "Dinamo 2" tereti braću Mamić i saradnike za izvlačenje novca iz Dinama u sklopu zločinačkog udruženja

Objavljeno:

Bivši fudbaler i menadžer Ivan Cvjetković rekao je danas u nastavku suđenja braći Mamić i ostalima za izvlačenje novca iz Dinama iz Zagreba, da mu je za transfer igrača Vladimira Vasilja iz Varteksa u Dinamo "na ruke" isplaćena posrednička provizija od 20.000 evra.

U svedočenju na osiječkom Županijskom sudu, Cvjetković je rekao da je sve poslove koje je kao menadžer radio sa Dinamom, a bilo ih je četiri ili pet, dogovarao isključivo sa prvooptuženim Zdravkom Mamićem, pa tako i u slučaju transfera Vladimira Vasilja, prenela je Hina.

S obzirom da je zastupao Vasilja kada je dogovoren transfer, Cvjetković je rekao da je od Dinama dobio posredničku naknadu iznosu od 20.000 evra, što mu je isplaćeno u gotovini, u prostorijama kluba. Nije mogao tačno da kaže da li mu je to isplatio Zdravko Mamić ili neko drugi ko je tada radio u Dinamu, ali je po dobijanju novca potpisao priznanicu.

Nakon što mu je, na zahtev odbrane, predočen iskaz iz istrage kada je izjavio da mu je novac isplatio Zdravko Mamić, Cvjetković je naveo da, ako je tada tako rekao, "onda je verovatno tako i bilo".

Zdravko Mamić
foto: Profimedia

On nije mogao tačno da se seti pojedinosti ugovora o transferu Vasilja jer je, kako je rekao, odavno odlučio da svoju proviziju ne uzima od igrača koje zastupa već od klubova koji ih kupuju.

Na pitanje Službe za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) zbog čega mu je provizija isplaćena u gotovini umesto na račun, Cvjetković je odgovorio da je period krajem devedesetih i ranih dvehiljaditih godina bio haotičan, da je bilo gotovo nemoguće poslovati i opstati u sportu jer su porezi bili astronomski, posebno ako bi se zaradila veća količina novca.

"Gotovo svi klubovi su imali velika dugovanja i da bi opstali pribegavali bi svim sredstvima, a isplata u gotovini tada je bila svojevrsni modus operandi, jer se drugačije nije moglo preživeti", naveo je on.

Svedok je podsetio da je u to vreme radio u klubu Hrvatski dragovoljac i sa tadašnjim predsednikom kluba Stjepanom Spajićem i da su se bavili "čarolijom" na različite načine kako bi klub opstao.

"Apsurdno zvuči, u kontekstu ovog događaja da ja hvalim nekoga kome se sada sudi, ali bez Mamića i drugih ljudi, koji su u drugim klubovima obavljali takve funkcije, fudbal uopšte ne bi opstao niti bi bilo kasnijih uspeha reprezentacije", naveo je Cvjetković.

Suđenje je nastavljeno pregledanjem materijalne dokumentacije iz sudskog spisa. U aferi "Dinamo 2" za izvlačenje novca iz kluba u sklopu zločinačkog udruženja, uz Zdravka i Zorana Mamića koji su u bekstvu u Bosni i Hercegovini i kojima se sudi u odsustvu, optužnicom su obuhvaćeni Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, preduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota i menadžer Niki Artur Vuksan.

Zdravko Mamić, Zoran Mamić
foto: EPA/Stringer

U optužnici na skoro 700 stranica USKOK tereti Zdravka Mamića da je od 2004. do 2015. ostale optužene organizovao u zločinačko udruženje.

Oni su po optužnici sklapanjem fiktivnih ugovora Dinama i više kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vinsenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i SAD, te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 miliona kuna.

Tužilaštvo ih tereti da su taj novac delili i koristili za sopstvene potrebe, a da je, uz navedeno, Dinamo neosnovano obavezan za plaćanje dodatnog iznosa od 55,8 miliona kuna, odnosno 7,35 miliona evra.

Vuksan je u oktobru priznao krivicu i nagodio se sa USKOK-om pa je osuđen na godinu dana zatvora, uslovno na pet godina.

Krivicu je krajem prošlog meseca priznao i Krota, koji je posle nagodbe sa USKOK-om osuđen na devet meseci zatvora, što je zamenjeno radom za opšte dobro. On mora da vrati Dinamu 100.000 evra.

Bonus video:

01:41

ĆIRO JE PRVAK SVETA DA TI GA ME..E DA NE OSETIŠ: Mamić ekspresno odgovorio na Blaževićeve optužbe (VIDEO)

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.