SRPSKI FUDBAL U NOKDAUNU: Top 15 je sad SAN, bez kluba u Evropi na proleće stižu nas i Ukrajinci i Izraelci i Grci!
TSC, Zvezda i Čukarički su imali mizeran učinak za Srbiju na UEFA listi, Foto: Starsport©

katastrofa

SRPSKI FUDBAL U NOKDAUNU: Top 15 je sad SAN, bez kluba u Evropi na proleće stižu nas i Ukrajinci i Izraelci i Grci!

Praktično je izvesno da se nećemo vratiti u top 15 i da ćemo zato od sezone 2025/26. imati opet četiri kluba u kvalifikacijama za LŠ, LE i LK

Objavljeno: 13:27h
Nedeljko Đukić

Poraz fudbalera Crvene zvezde na gostovanju Jang Bojsu u petom kolu Lige šampiona, označio je da crveno-beli neće igrati ni u Ligi Evrope.

S obzirom da i TSC ima težak zadatak da stigne Olimpijakos na trećem mestu grupe A Lige Evrope i tako izbori Ligu konferencija, a tek Čukaričkom treba čudo za nokaut fazu ovog takmičenja, Srbija po svemu sudeći neće imati predstavnika u Evropi na proleće.

Lošim rezultatima u UEFA takmičenjima ovog leta srpski klubovi su prvo ugrozili nacionalni koeficijent koji nas je držao na 11. mestu, a onda su za manje od mesec dana pali čak na 16. poziciju.

Posle poraza Zvezde u Bernu, praktično je izvesno da se nećemo vratiti u top 15 i da ćemo zato od sezone 2025/26. imati opet četiri kluba u kvalifikacijama za LŠ, LE i LK, umesto trenutnih pet.

Podsetimo, ulaznice klubovima za Ligu šampiona, Ligu Evrope i Ligu konferencija i kvalifikacije za ova takmičenja za 2024/25. su već poznate i Srbija će opet imati pet predstavnika u startu, a prva dva tima iz Superlige će u kvalifikacije za LŠ.

Sa 27,785 bodova Srbija je na samo 0,1 bod iza Norveške, ali "Vikinzi" će sigurno na proleće imati u Evropi Molde, a možda i Bode/Glimt. Isto važi za Dance (28,2 boda) koji su 14. jer Kopenhagen može čak u osminu finala LŠ, a Partizanov "dželat" Noršelend da ode u nokaut fazu LK.

Za Čehe (28,3 boda) je Plzenj prošao dalje u LK, Slavija ima zagarantovano bar najmenje UEFA takmičenje, a Sparta se bori za LE ili LK.

UEFA koeficijenti
foto: Printscreen/UEFA.com

Ne ide nam naruku trijumf Šahtjora nad Antverpenom za Ukrajince (26,6 bodova) i zbog činjenice da će klub iz Donjecka sigurno igrati bar LE. Zorja Luganjsk može još da se dokopa 1/16 finala LK.

Izraelci (26,375 bodova) bi takođe mogli da nas preteknu jer je Makabi Tel Aviv izborio nokaut fazu LK, a Makabi Haifa ima šansu u LE.

AEK, Pamnatinaikos i Olimpijsakos se bore u LE, a PAOK je već prošao grupu LK pa bi i Grci koji se trenutno tek 19. sa 26,125 bodova mogli značajno da napreduju na proleće.

Zbog svega ovoga, svaki dobar rezultat do kraja grupnih faza 15. decembra može mnogo da znači, pa iako ne budemo imali klub koji bi mogao da "privređuje" u februaru i martu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

00:43

Zvezda odradila trening u Bernu

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.