ALBANAC BRAO MASLINE I KONOBARISAO, SAD IDE NA EURO: "Platili smo €20.000 za prelazak granice, ušli smo KROZ ŠUMU!"
Mirto Uzuni, Foto: EPA/Enric Fontcuberta

filmski

ALBANAC BRAO MASLINE I KONOBARISAO, SAD IDE NA EURO: "Platili smo €20.000 za prelazak granice, ušli smo KROZ ŠUMU!"

"Mnoge noći sam plakao sâm u svojoj sobi, u kupatilu, a da me niko nije video"

Objavljeno:

Fudbal je biznis koji svake godine samo raste, pa je tako bilo i u vreme koronavirusa i mnogih drugih kriza. Fudbaleri koji postanu zvezde zarađuju sve nestvarnije i nestvarnije sume, a mnogi su potekli iz siromaštva pa njihove životne priče podsećaju na filmske.

Najčešće je to slučaj sa Južnoamerikancima i Afrikancima za koje je fudbal bio način da celu porodicu (uglavnom vrlo brojnu) spasu bede, ali ima takvih slučajeva i među evropskim igračima.

Mirto Uzuni (28) danas igra za Granadu, člana španske La Lige, kao i reprezentaciju Albanije, ali morao je da prođe trnovit put do sadašnjeg lagodnog života.

Uzuni je imao turbulentno detinjstvo u rodnom Beratu, mestu od 60.000 stanovnika. Priča kreće kada je kao dečak bio prinuđen da kao ilegalni imigrant i bez dokumenata pređe u Grčku. – Platili smo 20.000 evra za prelazak granice. Bilo nas je petoro u porodici, ušli smo kroz šumu jer Albanija nije u Evropskoj uniji – prisetio se Uzuni za španski list 'Panenka', a prenosi "Sportsport.ba".

Međutim, u Grčkoj nije bilo idealno na početku. – Svi smo malo zarađivali, ali smo morali da plaćamo struju, vodu, stanarinu, sve. Fudbal je bio moj san, ali tada sam čak i prestao da treniram. Mnoge noći sam plakao sâm u svojoj sobi, u kupatilu, a da me niko nije video – priča Uzuni.

Mirto Uzuni
foto: EPA/Miguel Angel Molina

Sedam godina je proveo u lokalnom klubu Doksa Pikadakija, na poznatom ostrvu Zakintos. Jasno, daleko od bilo kakvog ozbiljnog fudbala.

Nisam hteo da se moji roditelji osećaju loše. Sve mi je to dalo snagu da budem igrač kakav sam danas. Nikad, baš nikad, nikad nisam razmišljao o odustajanju. Znao sam da postoji samo jedno rešenje.

Posao mu je bio prioritet, ponekad i 14-očasovno radno vreme kao konobar, berač maslina, čisto je kuće i garaže, a trenirao tek koliko je stigao. Međutim, uvek je imao talenat.

Na jednom turniru na kom je bio najbolji strelac primetio ga je Olimpijakos, ali nije imao čiste papire i transfer je propao. U tom trenutku je dobio savet od oca: – Ti si dobar igrač i moraš da pokušaš, rekao mi je. Vratili smo se u Albaniju bez kuće, novca i u minusu.

Došao je u lokalni Tomori Berat i brzo pokazao da se radi o velikom talentu tako što su ga sa 18 godina gurnuli u prvi tim. – Igrao sam za 165 evra mesečno. Sav sam novac davao roditeljima, koji su bili jako ponosni i srećni zbog mene – rekao je Uzuni.

Mirto Uzuni
foto: EPA/Miguel Angel Molina

Uspon je krenuo kada je bio najbolji strelac albanskog prvenstva u dresu Apolonije. Potpisao je za Lači, što je bila odskočna daska za odlazaku u Hrvatsku, u zagrebačku Lokomotivu. Igrao je na visokom nivou, vodio Lokose do drugog mesta i kvalifikacija za Ligu šampiona i baš tada ga je hteo najveći klub u toj zemlji - Dinamo Zagreb.

Međutim, umesto na 'Maksimir', Uzuni se preselio u Ferencvaroš i upravo Dinamo golom izbacio iz kvalifikacija za Ligu šampiona pre tri sezone. Za mađarskog velikana dao je 36 golova na 67 utakmica i tako se preporučio Granadi.

Sada već vredi devet miliona evra i predstavljaće jednu od udarnih igli selekcije Albanije na EURO u Nemačkoj. Isto kao što je u Granadi za koju je dao četiri gola u La Ligi u dosadašnjem toku sezone.

Bonus video:

00:30

Gol Zahida protiv Spartaka

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.