BASKIJCI TRAŽE SLOBODU ZA PALESTINU, FUDBALER BI DA IH ZGNJEČI: Ceo stadion skandirao "Izrael, država UBICA!" VIDEO
Navijači Real Sosijedada su iskazali podršku Palestini, Foto: EPA/Juan Herrero

ZAUZELI STRANU

BASKIJCI TRAŽE SLOBODU ZA PALESTINU, FUDBALER BI DA IH ZGNJEČI: Ceo stadion skandirao "Izrael, država UBICA!" VIDEO

Real Sosijedad je u petak poručio da neće zabraniti isticanje palestinskih zastava, nakon što je isti dan zbog toga priveden muškarac u obližnjem Eibaru

Objavljeno:

Real Sosijedad je nastavio sa odličnim partijama pošto je pobedio Majorku 1:0 u 10. kolu La Lige, ali su duel obeležile političke poruke navijača plavo-belih.

Baskijci su istakli palestinske zastave i skandirali "Sloboda Palestini" izrazivši podršku narodu kog u opkoljenom Pojasu Gaze žestoko bombarduje izrealska vojska, a sve nakon brutalnog napada Hamasa na Izrael.

Navijači Real Sosijedada su tokom intoniranja klupske himne razvili svoje plavo-bele šalove, a među njima i zastave Palestine. Kulminacija je u San Sebastijanu usledila u 12. minutu kada se na južnom delu tribine pojavilo dvadesetak zastava.

Navijači su počeli da skandiraju "Sloboda Palestini", a uskoro im se pridružila i publika na ostalim tribinama. Vikali su i "Izrael, država ubica", prenela je "HINA".

U Baskiji, autonomnoj pokrajini sa 2,2 miliona stanovnika na severu Španije, izražena je želja za samostalnošću pa je decenijama delovala oružana separatistička grupa ETA.

Real Sosijedad je u petak poručio da neće zabraniti isticanje palestinskih zastava, nakon što je isti dan zbog toga priveden muškarac u obližnjem gradiću Eibaru. Policija je sa stadiona Eibara izbacila navijača jer je tokom utakmice sa Ueskom isticao palestinsku zastavu.

Klupsko obezbeđenje, a zatim i baskijska policija, tražili su da skloni zastavu a kada je to odbio, izbacili su ga sa stadiona.

Čin je izazvao osudu nekih medija koji navode da se time krši pravo na slobodu govora i protesta.

U petak su solidarnost sa Palestincima iskazali i navijači Osasune takođe istaknuvši palestinske zastave u Pamploni gde su uzvikivali "Sloboda Palestini" tokom utakmice sa Granadom.

Granadin igrač Šon Vajsman (27), jedini Izraelac u Primeri, nije doputovao u Pamplonu u dogovoru sa svojim klubom. Odlučili su da ga ostave kod kuće zbog vlastite sigurnosti nakon što je prethodnih dana preko društvenih mreža pisao poruke protiv Palestinaca.

Vejsman je objavljivao poruke poput: "Zašto Ezael ne puca u glavu?", "Zgnječiti, pritisnuti, zgnječiti. Božja osveta" i "Koji je logičan razlog da već nije bačeno 200 tona bombi na Gazu?".

Zbog tih poruka, koje bi lako mogle biti okvalifikovane kao posticanje na mržnju, prijavljen je španskom državnom tužilaštvu, prenela je "Marka".

Njegov trener u Granadi je rekao da je napadač rođen u Haifi pod uticajem sukoba, ali da trenira normalno.

Standings provided by Sofascore

Bonus video:

00:13

Delije posle Javora skandirale igračima: Najskuplji, a loše igrate

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.