BAHAROV UJAK HTEO DA RASELI 3,3 MILIONA PALESTINACA: Ubili ga u atentatu, Baraka bilo sramota da mu kaže JEDNO!
Rehavam Zeevi je kontroverzni ujak Baraka Bahara, trenera Zvezde, Foto: Flash 90 / Zuma Press / Profimedia, Starsport©

omražen

BAHAROV UJAK HTEO DA RASELI 3,3 MILIONA PALESTINACA: Ubili ga u atentatu, Baraka bilo sramota da mu kaže JEDNO!

Rehavam Zeevi je nedugo pre atentata izjavio da Izrael treba da se reši Palestinaca baš kao što bi se učinilo sa vaškama

Objavljeno: 07:20h
Nedeljko Đukić

Trenera fudbalera Crvene zvezde, Baraka Bahara, izuzetno su pogodila dešavanja u domovini koja, kako je rekao, "trpi katastrofu ovih dana".

Izrael se u subotu našao pod strahovitim raketnim i artiljerijskim napadom Hamasa i Hezbolaha, ali i upadima militantnih Palestinaca koji su izvršili masakr nad civilima na jugu države.

Vlada Izraela je brzo proglasila ratno stanje i započela krvavu osvetu. Civili i stranci beže iz regiona, a brojni Izraelci stupaju u vojsku koju su svakako obavezni da služe - i muškarci i žene - kako bi uvek bili spremni na ovakve situacije.

Međutim, Barak Bahar svojevremeno nije završio vojni rok, a to ga je koštalo mesta u reprezentaciji Izraela. Pre 15 godina, sadašnji trener Crvene zvezde je bio jedan od najboljih defanzivaca izraelske lige kao član Ironi Kirjat Šmone i dobio je poziv u nacionalni tim za utakmice kvaligikacija za SP 2010, ali je posle samo sat vremena povučen iz selekcije.

Barak Bahar
Barak Baharfoto: FK Crvena zvezda

Saznalo se za neodsluženi vojni rok i Bahar je umesto u reprezentaciji, završio u zatvoru na odsluženju kazne od 70 dana.

- Da nisam tada otišao iz vojske, ne bih nikada bio fudbaler. Bio sam raspoređen u borbenu jedinicu u Oklopnom korpusu i tražio sam da me prebace na pripravnički staž da odradim sportsku službu (neka vrsta civilne vojske), ali nisam imao sa kim da razgovaram. Nisam imao izbora i ako bih vratio vreme, isto bih uradio - objasnio je tada Bahar za ynet.co i dodao:

- Dolazim iz porodice sa vojnim poreklom, moja dva brata su služila u padobrancima i artiljeriji, a pored toga, moj ujak je bio pokojni ministar Rehavam Zeevi.

Na pitanje da li se u to vreme konsultovao sa svojim ujakom, koji je imao znamenito vojno iskustvo u Palmahu i dostigao čin pukovnika, Barak je rekao:

- Istina je da me je bilo sramota da mu to kažem, i nismo to iznosili na porodičnim okupljanjima. Mislim da nije znao za moj vojni rok.

KO JE BIO REHAVAM ZEEVI?

Nije se samo Barak Bahar ustručavao pred njim. Rehavam Zeevi zvani "Gandi" je prvo bio istaknuta vojna, a onda i politička ličnost u Izraelu skoro pola prošlog veka.

Najpre je sredinom šezdesetih oformio elitni antiteroristički bataljon Sajeret Haruv, a septembra 1973. se penzionisao da bi se vratio manje od mesec dana kasnije pošto je izbio 'Jom Kipurski rat' u kom je učestovao u borbi sa Arapskom ligom pod vođstvom Egipta i Sirije.

Zeevi je bio poznat po izuzetnoj brizi o svakom nestalom ili zarobljenom saborcu i nosio je pločicu sa njihovim imenima oko vrata.

Već 1974. "Gandi" je postao savetnik tadašnjeg premijera Izraela Jicaka Rabina za borbu protiv terorizma, a onda i rad obaveštajne službe. Zeevi je 1988. osnovao stranku Modelet (Otadžbina) koja je zastupala politiku raseljavanja Arapa sa Zapadne obale i pojasa Gaze.

Jicak Rabin i Rehavam Zeevi ulaze u Jerusalim 1967.
Jicak Rabin i Rehavam Zeevi ulaze u Jerusalim 1967.foto: IDF / Sipa Press / Profimedia

Devedesete je proveo u opoziciji, ali je iz senke podržavao kasniju vladu Benjamina Netanjahua. Kada je Ariel Šaron izabran za premijera Izraela februara 200. godine, Zeevi je imenovan za ministra turizma.

MRZEO PALESTINCE ILI NE?

Zevi je od 1960-ih propagirao plan o osnivanju palestinske države Išmael sa Nablusom kao prestonicom. Smatrao je da će dalja vojna vladavina Izraela samo produbiti jaz između dva naroda.

Zatim je Rehavam došao na ideju da raeli 3.300.000 Palestinaca u arapske zemlje. Smatrao je da se ovo može postići ako im se zagorča život pa da se isele sami, upotrebom vojne moći za vreme oružanih sukoba ili dogovorom sa arapskim nacijama. Mislio je da je ovo jedini način da se postigne mir.

Već istaknuti desničar Zeevi je posle invazije Iraka na Kuvajt 1990. predložio da se Palestinci nasele na Istočnu obalu reke Jordan i budu "tampon zona" u slučaju da Irak napadne i Izrael.

U intervjuu 2001. Zeevi je istakao da u Izraelu ilegalno živi 180.000 Palestinaca i nazvao ih je "kancerom". Rekao je da država treba da ih se reši baš kao što bi se učinilo sa vaškama! Od Šarona je tražio da ubije Jasera Arafata. Čuvena je ostala njegova rečenica koju je više puta izjavljivao: "Pustite Arape da se vrate u Meku".

Ariel Šaron i Rehavam Ze'evi
Ariel Šaron i Rehavam Ze'evifoto: MENAHEM KAHANA / AFP / Profimedia

Iako je Zeevi optuživan za rasizam, njegovi saradnici tvrde da nije mrzeo Arape. Čak mu je jedan od najbližih prijatelja bio ratni junak Amos Jarkoni, musliman i izraelskog i arapskog porekla. Kada je Jarkoni umro, Zeevi je kritikovao vlasti što mu nisu odobrile u vojnom groblju iz religijskih razloga.

DRUGE KONTROVERZE

Rehavam Zeevi je 1991. kao ministar bez portfelja nazvao Džordža Buša starijeg antisemitom. Šest godina kasnije je ambasadora SAD, Martina Indika (takođe Jevrejina) izazvao na obračun pesnicama, na šta mu je ovaj uzvratio da je kučkin sin.

"Gandi" se 2016. našao na udaru jer je jedan TV magazin tvrdio da je ubio nenaoružane beudine, silovao jednu pripadnicu svoje vojske i 1974. planirao ubistvo novinara koji je pisao o njegovim vezama sa kriminalcima.

ATENTAT U HAJATU

Zeevi je ubijen u hotelu "Hajat" u Jerusalimu, 17. oktobra 2001. Odvezen je u bolnicu posle ranjavanja, ali ubrzo je umro. Imao je 75 godina i sahranjen je na vojnom groblju u Jerusalimu. Atentat su izvršila četvorica Palestinaca pripadnika Narodnog fronta za oslobođenje Palestine (PFLP).

Ova organizacija je preuzela odgovornost za smaknuće Zeevija i objasnila ga odmazdom za ubistvo njihovog generarnog sekretara Abua Alija Mustafe.

Rehavam Zeevi je dva dana pre ubistva ponudio ostavku na mesto ministra turizma.

Dvojica atentatora su dobila doživotne robije, jedan je osuđen na 45 godina zatvora, a jedan na 30. Izrael je na 30 godina robije osudio i lidera PFLP-a, Ahamda Sadata.

Palestinci traže oslobađanje Ahmada Sadata 2001.
Palestinci traže oslobađanje Ahmada Sadata 2001.foto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Inače, Barak Bahar ima jevrejsko poreklo i preko oca i preko majke. Majčini vuku poreklo od Aškenaza iz Poljske, a očevi od Sefarda i Mizrahi Jevreja. Otac mu je rođen u Turskoj.

Bonus video:

02:39

HAMAS ĆE PRETRPETI ODMAZDU, ALI IMAJU LEĐA! Pukovnik šokirao tvrdnjama: Predviđanja su da iza napada stoji IRANSKA HOBOTNICA

(Espreso/Nedeljko Đukić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.