NIKAD VIĐENA FOTKA VUČIĆA: Novi predsednik Srbije na Maksimiru 1990. u najkrvavijoj navijačkoj tuči ikad! (VIDEO)
Foto: Printscreen/youtube/1812tulo1/Marina Lopičić

Tad je počeo raspad sfrj

NIKAD VIĐENA FOTKA VUČIĆA: Novi predsednik Srbije na Maksimiru 1990. u najkrvavijoj navijačkoj tuči ikad! (VIDEO)

- Gledajte, uvek smo mi bili spremni na tuču u Zagrebu, ali ovo je bilo nešto drugačije, ispričao je Aleksandar Vučić
Objavljeno: 16:54h

Maksimir 13. maja 1990. godine smatra se danom kada je počeo raspad i krvavi rat u bivšoj Jugoslaviji, a sve je počelo na fudbalskoj utakmici.

Taj datum pre 27 godina ostaće crvenim i krvavim slovima upisan u istoriji kada je došlo do jedne od najvećih navijačkih tuča u Evropi, koja je u stvari predstavljala nacionalni rat i tuču između Hrvata i Srba, a ne navijača dva kluba.

Tog dana su se u prestonici Hrvatske sastali Dinamo Zagreb i Crvena zvezda, a još danima pre meča se u vazduhu osećalo da će se dogoditi nešto strašno na toj utakmici.

Čak nekoliko hiljada Delija je tog dana bilo prisutno na Maksimiru, njih oko dve hiljade je krenulo iz Beograda, dok su ostali stigli iz drugih hrvatskih gradova i mesta, uglavnom naseljenih srpskim stanovništvom.

Među njima su bila i dva čoveka za koje će javnost tek kasnije čuti i koji će igrati veliku ulogu u Srbiji - Željko Ražnatović Arkan i dosadašnji premijer i novi predsedniki Srbije Aleksandar Vučić.

Za Arkana se tada znalo da je vođa Delija i prema mnogim teorijama bio je postavljen od strane Državne bezbednosti, a on je tada boravio na Maksimiru obučen u odelo i prema svedočenjima mnogih naoružan pištoljem.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.