FCSB JE RUMUNSKA ZVEZDA, ALI SLIČNIJA PARTIZANU: Armija osnovala slavnu Steauu pa joj uzela ime, grb i trofeje!
Fudbaleri Steaue ispred navijača, Foto: EPA/Stephanie Lecocq

luda priča

FCSB JE RUMUNSKA ZVEZDA, ALI SLIČNIJA PARTIZANU: Armija osnovala slavnu Steauu pa joj uzela ime, grb i trofeje!

Bekali je odbio da se odrekne trofeja i UEFA koeficijenta i započeta je sudska borba koja i dalje traje

Objavljeno:
Nedeljko Đukić

Fudbaleri Partizana će, ako eliminišu azerbejdžanski Sabah u 3. kolu kvalifikacija za Ligu konferencija, u plej-ofu igrati protiv boljeg iz dvomeča rumunskog FCSB i danskog Noršelenda.

FCSB je zapravo slavna Steaua (Fudbalski klub Steaua Bukurešt), prvi šampion Evrope iz jugoistočnog dela Starog kontinetna, ali klub ne sme da koristi to ime.

Naime, još 2011. Ministarstvo odbrane Rumunije, koje je osnovalo klub 1947. tužilo je upravu Steaue, koja je od 2002. u vlasništvu kontroverznog biznismena Điđija Bekalija. Tvrdili su da je Armija vlasnik grba, boja, imena, ali i svih trofeja fudbalskog kluba a SD Steaua je najavilo osnivanje nove fudbalske sekcije.

Điđi Bekali
foto: Profimedia

Rumunski fudbalski savez je presudio u korist Ministarstva odbrane pa je marta 2017. ime kluba iz promenjeno u FCSB a grb je modifikovan. Međutim, Bekali je odbio da se odrekne trofeja i UEFA koeficijenta i započeta je sudska borba koja i dalje traje. Milioner se ujedno nada da će povratiti pravo na koriščenje Steaua (na rumunskom "Zvezda").

Ipak, doživeo je novi udarac kada je SD Steaua odlukom suda, ali ne konačnom, pripali svi trofeji osvojeni do 2003. godine.

FK Steaua, FCSB, Andrej Kordea, Oktavijan Popesku
foto: EPA/Robert Ghement

FCSB je u poslednjih sedam sezona šest puta bio vicešampion Rumunije, a titule im je uglavnom izmicala zbog lošeg početka sezone. Bekali je nemilosrdno menjao i vraćao trenere, ali je ovog leta na klupi zadržao Kipranina Ilijasa Haralampusa koji je odlično startovao novu sezonu.

FCSB je pobedio u prva četiri kola (u poslednjem u derbiju Kluž), a u prethodnom kolu kvalifikacija za LK su duplom pobedom eliminisali CSKA 1948 iz Sofije (uz dva gola Hrvata Damjana Đokovića).

FK Steaua, FCSB, Damjan Đoković
foto: EPA/Robert Ghement

CSKA 1948 je klub koji su osnovali pobunjeni navijači CSKA Sofije - sva tri kluba su osnovale armije bivših komunističkih država.

A ono što je još zajedničko Partizanu i Steaui je da su i crno-beli u sporu sa SD Partizan i da im je nedavno prećeno oduzimanjem prava na korišćenje imena, grba i stadiona.

FK Steaua, FCSB, Navijači Steaue
foto: EPA/Robert Ghement

Bonus video:

00:08

Atmosfera pred meč Čukaričkog i Partizana

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.