TO BI BILO TO! Trojica REKORDERA Lige šampiona se "povukla" - koliko mogu Holand i Mbape u trci brojki?
Holand i Mbape, Foto: Paul Terry / imago sportfotodienst / HERVIO Jean-Marie / AFP Mark Cosgrove / Zuma Press /Profimedia

lista najboljih strelaca lš

TO BI BILO TO! Trojica REKORDERA Lige šampiona se "povukla" - koliko mogu Holand i Mbape u trci brojki?

Ronaldo nepikosnoven, Mesi drži drugu poziciju

Objavljeno: 15:30h

Fudbaleri Mančester sitija i Intera od 21 čas u Istanbulu igraju finale Lige šampiona, a u susret spektaklu se najviše govori o norveškom fudbaleru Erlingu Holandu.

Napadač "građana" je dominirao ove sezone na svim poljima, a videćemo da li će uspeti da popravi golgeterski učinak u najvažnijem meču.

Tokom ovog i proteklog prelaznog roka smo bili svedoci senzacionalnih transfera igrača koji su se upisali u fudbalsku istoriju, pa je činjenica da je vreme za smenu generacija definitivno stiglo.

Erling Holand
Erling Holandfoto: Matt West / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ronalda, Mesija, Benzemu više nećemo gledati u najjačim ligama, ali dolazećim generacijama će biti potrebno mnogo truda da dostignu njihove rekorde.

Mi ćemo se podsetiti najboljih strelaca svih vremena u najelitnijem fudbalskom takmičenju.

Kristijano Ronaldo i nestvarna brojka 140

Portugalac je najbolji strelac svih vremena u UEFA Ligi šampiona sa 140 golova. S obzirom na to da Portugalac sada igra u klubu Al Nasr iz Saudijske Arabije, ovo je gotovo sigurno njegov krajnji učinak.

Tokom perioda u Mančester junajtedu je postigao 21, Real Madridu 105 i Juventusu 14. Takođe, Ronaldo drži rekord po broju golova u jednoj sezoni Lige šampiona, sa svojih 17 golova za Real Madrid u sezoni 2013-14, dok je u sezoni 2015-16 postigao jedan manje.

Kristijano Ronaldo
Kristijano Ronaldofoto: Profimedia

Portugalska legenda je u sedam različitih navrata osvojila nagradu za najboljeg strelca takmičenja, što je rekord u eri Kupa Evrope i Lige šampiona. Postigao je gol u rekordna 93 različita meča Lige šampiona – 51% njegovih nastupa u takmičenju, dok je osam puta postigao het-trik, što je rekord koji deli sa Lionelom Mesijem.

Ronaldo je našao mrežu protiv 38 različitih protivnika u svojoj karijeri u Ligi šampiona, a sa svojih 10 golova protiv Juventusa najviše od bilo kog igrača protiv nekog protivnika u istoriji takmičenja.

Lionel Mesi - 129

Argentinac je drugi strelac u istoriji UEFA Lige šampiona sa 129 golova. On takođe drži rekord da je postigao najviše golova za jedan klub u istoriji elitnog takmičenja, sa 120 od 129 golova koliko je postigao u Barseloni.

Dodao je još devet otkako je prešao u velikana Lige 1 Pari Sen Žermen u leto 2021. Mesijev broj golova protiv 40 različitih protivnika u UEFA Ligi šampiona je rekordan, ispred Ronaldovih 38.

Pobednik Svetskog prvenstva 2022. Mesi je postigao gol u 18 različitih sezona Lige šampiona, postižući gol u svakoj sezoni od 2005-06, nakon što nije postigao gol u svom jedinom nastupu za Barselonu u svojoj debitantskoj sezoni 2004-05.

Lionel Mesi
Lionel Mesifoto: EPA/Raul Caro

On deli ovaj rekord sa Karimom Benzemom, dok dostugnuće od najviše het-trikova u takmičenju deli sa Kristijanom Ronaldom (osam), ali jednom je uradio nešto što Portugalcu nikada nije uspelo: postigao je pet golova u jednoj utakmici Lige šampiona. To mu je pošlo za rukom u pobedi Barselone nad Bajerom iz Leverkuzena rezultatom 7:1 u martu 2012. u okviru svoje rekordne sezone 2011-12 u kojoj je postigao 73 gola u 60 klupskih nastupa.

Robert Levandovski - 91

Poljak se približio magičnoj brojki od 100 golova u UEFA Ligi šampiona, ali pošto sada ima 34 godine, možda će mu ponestati vremena. Dao je sve od sebe u sezoni 2022-23, sa pet golova u pet nastupa za Barselonu, ali ih je eliminacija u grupnoj fazi poslala u UEFA Ligu Evrope i Levandovski će morati da sačeka sledeću sezonu da pokuša ponovo. Od njegovih 91 golova u Ligi šampiona, 69 je postigao u Bajernu iz Minhena nakon što je stigao iz Borusije Dortmund.

Robert Levandovski
Robert Levandovskifoto: EPA/Friedemann Vogel

On drži rekord Bajerna po broju golova u Evropi, ispred Gerda Milera (65). Takođe, u dresu Bavaraca je postigao rekordan broj golova u jednoj sezoni, sa učinkom od 15 golova u sezoni 2019-20 kada je Bajern pokorio Evropu. Time je postao prvi poljski igrač koji je završio kao najbolji strelac u jednoj sezoni Lige šampiona.

Karim Benzema - 90 golova

Sa svojim nedavnim prelaskom u Al-Itihad u Saudijskoj Arabiji, Karim Benzema je najverovatnije završio sa golovima u Ligi šampiona.

Karim Benzema
Karim Benzemafoto: EPA/Juanjo Martin

Francuz je postigao gol u svih 18 sezona takmičenja od 2005-06. Sjajni napadač je prvi put osvojio nagradu za najboljeg strelca Lige šampiona u sezoni 2021-22, sa svojih 15 golova koji su pomogli Real Madridu da osvoji titulu, iako nije uspeo da postigne gol u finalnoj pobedi nad Liverpulom u Parizu. Njegovih 78 golova za Real Madrid u takmičenju je samo iza 105 Kristijana Ronalda.

Raul - 71 gol

Bivši španski internacionalac Raul je treći igrač Real Madrida sa najvećim brojem golova u istoriji UEFA Lige šampiona (66), dok je njegov ukupni rezultat od 71 peti. Raul je bio najbolji strelac takmičenja do novembra 2014, kada su ga na kraju pretekli Mesi i Ronaldo, dok je velikan Real Madrida bio prvi igrač koji je postigao 50 golova na takmičenju u septembru 2005.

On je zapravo bio prvi igrač Reala koji je postigao 50 golova u Evropi nakon što je Alfredo Di Stefano prethodno postigao 49 golova u evropskom takmičenju za špansku ekipu. Njegova poslednja sezona u takmičenju bila je u nemačkom Šalkeu 04 u sezoni 2010-11, kada je kao 33-godišnjak postigao pet golova. Ovo je dovelo do njegovog ukupnog broja na 71 na takmičenju, što je više nego duplo više od sledećeg najboljeg španskog igrača u takmičenju.

Ostali igrači koji su "prebacili" brojku 50

Holandski napadač Rud van Nistelroj postigao je ukupno 56 golova u UEFA Ligi šampiona.

Nijedan igrač nije postigao 50 golova u UEFA Ligi šampiona brže od Van Nistelroja (62 nastupa), ali on je imao 31 godinu kada je probio tu granicu.

Pehar Lige šampiona
Pehar Lige šampionafoto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Za Mančester junajted je postigao 35 golova u Ligi šampiona – klupski rekord, ispred Vejna Runija (30) i Rajana Gigsa (28). Van Nistelroj je najbolji strelac koji nikada nije osvojio UEFA Ligu šampiona, uprkos tome što je igrao 11 sezona u takmičenju i igrao za klubove koji su osvojili trofej zajedno 10 puta.

Tomas Miler - 53 gola. Upravo odigrao svoju 15. sezonu Lige šampiona kao igrač Bajerna iz Minhena, postigavši 14 golova (samo u sezoni 2018-19). Od svog debija na takmičenju 2008-09, postigao je 53 gola i imao 23 asistencije. Njegov broj golova je više nego duplo veći od bilo kog drugog nemačkog igrača u takmičenju.

Osvojio je Ligu šampiona u dva navrata sa Bajernom iz Minhena, 2012-13 i 2019-20.

Tjeri Anri - 50 golova. Postigao je 50 golova u UEFA Ligi šampiona u tri kluba: Arsenalu (35), Barseloni (osam) i Monaku (sedam).

S obzirom da su svi igrači koji su postigli više od 50 golova u UEFA Ligi šampiona ili su se povukli ili u sumrak karijere, sada je fokus na tome koji igrači bi mogli da nastave njihovim stazama i obore rekorde u godinama koje dolaze.

Kilijan Mbape se čini solidnom opkladom na postizanje 50 golova u narednom periodu, a napadač PSŽ-a i Francuske trenutno ima 40 golova.

Kilijan Mbape
Kilijan Mbapefoto: EPA/Yoan Valat

Njegov saigrač Nejmar (43) i Liverpulov Mohamed Salah (44) možda su ispred njega na tabeli golova svih vremena, ali brzina kojom se Mbape penje na rang listi trebalo bi da brine njegove konkurente.

Naravno, spomenuti Erling Holand je momak od koga se tek očekuje da zablista na najvećoj sceni, to jest da uveća golgeterski učinak.

On je najbrže stigao do 20 golova u istoriji Lige šampiona (14 utakmica) i takođe do 30 golova (25 utakmica), dok je trenutno na koti 35.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.