ŠPANCI NISU IZGUBILI EVROPSKO FINALE 22 GODINE! Sve je počelo od Real Madrida (VIDEO/FOTO)
Foto: EPA/Adam Warzawa/EPA/Friedemann Vogel/EPA/SASCHA STEINBACH/EPA/KAY NIETFELDEPA/ANNA SZILAGYI/EPA/ANDERS WIKLUND

surova dominacija

ŠPANCI NISU IZGUBILI EVROPSKO FINALE 22 GODINE! Sve je počelo od Real Madrida (VIDEO/FOTO)

Trofeje u UEFA finalima pored "kraljevskog kluba", osvajali su najveći rival Barselona, Sevilja, Viljareal, Valensija i Atletiko Madrid

Objavljeno: 15:33h
Veljko Petrović

Sevilja je ostala "Gospođa Savršena" kada govorimo o finalima Lige Evrope pošto je osvojila sedmu titulu, a poslednja žrtva je bila Roma.

Nemanja Matić nije uspeo da skine prokletstvo kada pričamo o ovom takmičenju, a kako i da se to dogodi kad dominacija Španaca traje 22 godine.

Tačnije i preciznije, timovi iz ove zemlje nisu izgubili nijedno evropsko finale od 2001. godine, a tada su poraženi Valensija i Deportivo Alaves.

"Slepi miševi" pokleli su protiv minhenskog Bajerna na penale u Ligi šampiona, dok je Liverpul bio bolji u Ligi Evrope sa 5:4 posle produžetaka.

Od tada kreće teror Španaca, a sve je počelo 2002. godine trijumfom Real Madrida nad Bajer Leverkuzenom od 2:1 u finalu Lige šampiona.

Dve godine kasnije Kup UEFA osvaja Valensija protiv Olimpika iz Marseja sa 2:0, a 2006. u istom takmičenju Sevilja slavi protiv Midlsbroa sa 4:0.

Iste godine u Ligi šampiona, Arsenal je poražen od Barselone sa 2:1, a 12 meseci kasnije finale Kup UEFA igrali su Espanjol i Sevilja.

Andalužani su slavili na penale 3:1, dok je u regularnom toku bilo 2:2, a 2009. godine ona Barselona savladala je Mančester junajted 2:0 u Ligi šampiona.

Slavlje fudbalera Sevlje 2007.  godine
Slavlje fudbalera Sevlje 2007. godinefoto: EPA/GERRY PENNY

Potom kreće velika serija Španaca, Atletiko Madrid pobedio je 2010. godine Fulam 2:1 u Ligi Evrope.

Barselona 2011. godine dobija Mančester junajted sa 3:1 u Ligi šampiona, a Atletiko Madrid 12 meseci kasnije Atletik Bilbao 3:0 u Ligi Evrope.

Sevilja je u regularnom toku odigrala bez golova protiv Benfike, a potom slavila na penale 4:2 za novi trofej u Ligi Evrope 2014. godine.

Iste godine Real Madrid je u El Madrilenju bio bolji od Atletiko Madrida 4:1 u Ligi šampiona.

Sevilja se vratila na tron Lige Evrope 2015. godine protiv Dnjipra sa 3:2, a iste godine u Ligi šampiona pred Barselonom je pao Juventus sa 3:1.

Ponovo pričamo o Sevilji u finalu Lige Evrope pošto je bila bolja od Liverpula sa 3:1 2016. godine, dok je u Ligi šampiona bio novi El Madrilenjo.

Ovoga puta, bilo je 1:1 u regularnom toku, a Real Madrtid je slavio posle penala 5:3, da bi 12 meseci kasnije pobedio Juventus sa 4:1.

Atletiko Madrid je 2018. godine pobedio Olimpik Marsej sa 3:0 u Ligi Evrope, a iste godine gradski rival osvojio je Ligu šampiona sa 3:1 protiv Liverpula.

I naravno, ponovo Sevilja, ovoga puta 2020. godine protiv Intera sa 3:2 u Ligi Evrope, dok je Viljareal u istom takmičenju slavio 12 meseci kasnije.

"Žuta podmornica" bila je bolja od Mančester junajteda posle penala 11:10, dok je u regularnom toku bilo 1:1.

Pre Seviljinog slavlja nad Romom beležimo i prošlogodišnje finale Lige šampiona i minimalnu pobedu Real Madrida nad Liverpulom u Parizu.

Bonus video:

02:56

SUDBINSKI PREDODREĐENI! Mirka Vasiljević i Vujadin Savić znaju se od pelena, a onda je fudbaler JEDNOM KAFOM SVE PROMENIO

(Espreso/Veljko Petrović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.