SRBI NAPADAJU LIGU EVROPE: Gudelj može kao Dragutinović, treća šansa za Matića, prvi pokušaj Dmitrovića i Svilara!
Foto: EPA ETTORE FERRARI, AP Photo Jose Breton, EPA ANNA SZILAGYI

ko će u istoriju?

SRBI NAPADAJU LIGU EVROPE: Gudelj može kao Dragutinović, treća šansa za Matića, prvi pokušaj Dmitrovića i Svilara!

Do sada su ukupno petorica Srba osvojila Ligu Evrope, odnosno Kup UEFA kako se ranije zvalo takmičenje

Objavljeno: 09:16h
Nedeljko Đukić

Na "Puškaš areni" u Budimpešti, u finalu Lige Evrope za sezonu 2022/23. u svakom slučaju će biti ispisana istorija UEFA takmičenja.

Ili će Sevilja izgubiti prvi meč za ovaj trofej posle osvajanja rekordnih šest titula prvaka LE ili će Žoze Murinjo, trener Rome, izgubiti svoje prvo evropsko finale - slavio je u prethodnih pet.

Doduše, treba napomenuti da je kontroverzni Portugalac igrao za još dva evropska trofeja, UEFA Superkup, ali je tu gubio i sa Čelsijem 2013. i sa Mančester Junajtedom 2017. godine.

Ove sezone, izvesno je i da će dvojica srpskih fudbalera podići pehar. U timu Sevilje se od starta očekuje Nemanja Gudelj koji je Ligu Evrope sa Andalužanima već osvojio 2019. pobedom nad Interom 3:2 pred praznim tribinama zbog pandemije koronavirusa.

Nemanja Gudelj
foto: pressinphoto / ddp USA / Profimedia

Ako bi to učinio po drugi put, Gudelj bi se izjednačio sa Ivicom Dragutinovićem koji je sa Seviljom osvojio njihove prve dve titule u drugom po snazi UEFA klupskom takmičenju - 2006. i 2007. U drugom finalu je bivši reprezentativac Srbije i igrao i bio strelac u penal seriji i pobedi nad zemljacima, Espanjolom.

Na klupi Sevilje će biti Marko Dmitrović koji bi ipak osvojio svoj prvi trofej jer je igrao u ranijim fazama takmičenja.

Marko Dmitrović
foto: EPA/Jose Manuel Vidal

Isto na drugoj strani važi za kolegu golmana Mileta Svilara kome je Dmitrović otvorio mesto u selekciji Srbije sopstvenim povlačenjem iz reprezentacije. Mladi čuvar mreže je branio za Romu u grupnoj fazi protiv Ludogoreca, a u Budimpešti će izvesno biti na klupi Rimljana.

Mile Svilar
foto: Profimedia

Da li od početka utakmice ili ne, Nemanja Matić će sigurno zaigrati za "Vučicu" i pokušati da prigrli trofej koji mu je izmakao kada je bio član Benfike 2013. Portugalci su izgubili od Čelsija za koje je strelac pobedonosnog gola u 93. minutu bio Branislav Ivanović. Naredne godine su pali posle penala protiv Sevilje, ali se Matić na pola sezone već vratio u plavi deo Londona...

Vezista je 2021. imao novu priliku sa Mančester Junajtedom, ali tad nije igrao, a Viljareal je slavio 11:10 posle penala.

Nemanja Matić
foto: EPA/ETTORE FERRARI

Do sada su ukupno petorica Srba osvojila Ligu Evrope, odnosno Kup UEFA kako se ranije zvalo takmičenje.

Prvi je bio Miloš Krasić, tada još uvek ne i naš reprezentativac. On je sa CSKA iz Moskve 2005. slavio protiv Sportinga 3-1, i to na stadionu lisabonskog velikana. Krasić je ušao u igru u 67. minutu.

Usledio je dupli podvig Dragutinovića, da bi Igor Duljaj nastavio niz 2009. kada je sadašnji trener Partizana ušao u igru u 112. minutu i pomogao Šahtjoru da donese jedinu titulu Ukrajini i to protiv Verder Bremena za koji je ceo meč odigrao Duško Tošić.

Pehar Lige Evrope
foto: EPA/Tolga Bozoglu

Potom su pehar prigrlili Ivanović, pa Gudelj. Ko će večeras?

Bonus video:

00:57

ANASTASIJA RAŽNATOVIĆ NEUTEŠNA, UGASILA DRUŠTVENE MREŽE! Ceca se pojavila cela u crnom, porodica van sebe

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.