STADIONI NIČU, FUDBAL UMIRE: Srpski klubovi PROPADAJU čim dobiju novi dom, Loznica je poslednja u nizu, ZAŠTO?
Stadion u Loznici/Pehar Kupa Srbije/Nedimović, Bjeković i Džajić, Foto: Printscreen/YouTube/DoubleEspresso, FSS, Starsport/Peđa Milosavljević

jagodina, čačak, užice, zaječar...

STADIONI NIČU, FUDBAL UMIRE: Srpski klubovi PROPADAJU čim dobiju novi dom, Loznica je poslednja u nizu, ZAŠTO?

Možda navijači više neće gledati da li će slomiti vrat, ali neće ni kvalitetan fudbal. A da ne pričamo o sumnjivoj regularnosti takmičenja i huliganizmu koji najviše odvlače publiku sa tribina

Objavljeno: 14:00h
Nedeljko Đukić

Na novom stadionu u Loznici kojim su se iz Fudbalskog saveza Srbije pohvalili početkom aprila trebalo je da se igra finale Kupa Srbije.

Ipak, izgradnja velelepnog zdanja kapaciteta 8,500 mesta i pratećih objekata očigledno nije u potpunosti zavrešna u predviđenom roku, pa se od toga odustalo.

Ali dobro, igraće tu svoje mečeve FK Loznica. Da, ali mečeve Srpske lige Zapad - trećeg ranga domaćeg fudbala!

Ako je za utehu, navijači će moći sledeće sezone ipak da gledaju superligaški fudbal jer će stadion "Lagator" biti ustupljen Čukaričkom dok se na Banovom brdu renovira dom crno-belih.

Baš na dan kad je Loznica ispala iz Prve lige, potpredsednik FSS-a, Branislav Nedimović, najavio je procvat klupskog fudbala u Srbiji a kao ključni lek je naveo izgradnju stadiona.

Branislav Nedimović, Dragan Džajić, Nenad Bjeković
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

- Imate Loznicu, Leskovac, gradi se u Pančevu, Zrenjaninu... Fudbal će drugačije u Srbiji izgledati za godinu i po dana. UEFA će igraditi bar 20 terena. Mađari su izgradili nove stadione i terene i sve je puno. Mađarska koja je početkom devedesetih dotakla dno. Ulaganjem dajete dobre uslove za igru, da je na stadionu udobno, a ne da gledaš da li ćeš da slomiš vrat. Sada su nam stadioni šoping molovi. Fudbal je više od samog loptanja. To je platforma na kojoj se razvija ozbiljan biznis - rekao je Nedimović.

Ne sumnjamo da će ovi projekti biti dobri za nečiji biznis, ali za vraćanje publike na tribine teško da je dovoljno izgraditi nove stadione. Možda navijači više neće gledati da li će slomiti vrat, ali neće ni kvalitetan fudbal.

Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera "Nezavisnost" Mirko Poledica, podsetio je na tužnu sudbinu klubova iz gradova kojima je trebalo da novi ili renovirani stadioni pomognu da se u velikom stilu vrate na fudbalsku mapu Srbije.

- Gde god je napravljen ili renoviran stadion, taj klub je ili ugašen ili ispao iz lige. Jagodina, Sloboda Užice, Timok Zaječar, Borac Čačak i evo sada Loznica. Ne može se u sportu ništa preko reda, ako nemaš zdrav klub, džaba stadioni... - napisao je Poledica na Tviteru. Možda svemu doprinose veći troškovi održavanja skupih objekata?

Mirko Poledica
foto: Starsport©

Ugodno je jednom otići na nov, lep stadion. Ali kad ga jednom vidiš, imaćeš želju da se vratiš samo ako tvoj tim konačno igra dobro... A za to je potrebno i da fudbaleri i treneri imaju druge neophodne uslove za rad i razvoj, a to nije samo infrastruktura. Potrebno je ulagati i u njih, u struku, raditi na promociji, da ne pričamo o sumnjivoj regularnosti takmičenja i huliganizmu koji najviše odvlače publiku sa tribina.

Bez toga, stadioni će nastaviti da zvrje prazni ili skoro prazni. A kuća u kojoj se ne živi, propada najbrže...

A za to vreme, u istim pomenutim sredinama, pa i u Beogradu, gde god se okrenemo vidimo mnogo preče probleme koji su mogli biti rešeni novcem uloženim za izgradnju stadiona.

Bonus video:

00:13

Žandarmerija izbacila grobare sa stadiona

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.