"NIKADA SE PRAZNIJE NISMO OSEĆALI MI VEZANI ZA PARTIZAN UOČI DERBIJA KAO PRED OVAJ!" Emotivni Ivan Golac (FOTO)
Ivan Golac za Espreso, Foto: Starsport©

"totalno rasulo"

"NIKADA SE PRAZNIJE NISMO OSEĆALI MI VEZANI ZA PARTIZAN UOČI DERBIJA KAO PRED OVAJ!" Emotivni Ivan Golac (FOTO)

Mislim da klub nikada nije bio u težoj situaciji i baš, baš, baš sam zabrinut za njegovu sudbinu, rekao je legendarni fudbaler i trener crno-belih za naš portal

Objavljeno:
Veljko Petrović

Fudbaleri Crvene zvezde danas od 19 časova dočekuju Partizan u 24. kolu Superlige Srbije u 169. večitom derbiju.

Crveno-beli imaju 13 bodova više, dok je u crno-belom taboru kriza svetskih razmera. Ispadanje iz Evrope kod kuće i odlazak trenera Gordana Petrića...

1 / 6 Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

Na njegovo mesto stigla je još jedna legenda u liku Igora Duljaja, a "parni valjak" na Marakani nije pobedio od aprila 2017. godine.

O teškoj situaciji u Humskoj uz najavu predstojećeg večitog derbija razgovarali smo sa Ivanom Golcem (72), legendarnim trenerom i fudbalerom Partizana.

Igor Duljaj
Igor Duljajfoto: partizan.rs

Nekadašnji desni bek stigao je u Humsku 1962. godine, a šest godina kasnije debitovao je za prvi tim u kojem se zadržao sve do 1978. godine.

Potom je usledila engleska avantura u Sautemptonu čiji je dres nosio pet godina i jedan je od najboljih stranaca u istoriji "svetaca".

Crno-beli dres branio je 120 puta i postigao tri gola, osvojio je dva prvenstva Jugoslavije, a trener najveće ljubavi bio je od 1989. do 1990. godine.

Ivan Golac
Ivan Golacfoto: Starsport©

* Partizan je u velikoj krizi. Šta očekujete od večitog derbija na Marakani?

- Ovo je najčudniji i najkomičniji derbi kada je Partizan u pitanju. Nikada se praznije nismo osećali mi vezani za Partizan uoči derbija kao pred ovaj. Posle svega što se dogodilo i događa u poslednjih nekoliko godina, mislim zaista ne može ništa pametno i lepo da se kaže, a da se neponavljamo.

Ivan Golac
Ivan Golacfoto: Starsport©

Nastavio je u istom tonu...

- Prosto je to toliko nakaradno, dekadentno, defektno da prosto čovek ne može da nađe reči. Nešto što je trebalo da se dogodi ranije, promene, reorganizacija kompletna na svim nivoima. Kada gledam naše utakmice, to je toliko mučno i jadno i poslednja protiv Kragujevca i protiv Šerifa. Partizan je odavno srozan i to srozavanje traje godinama i decenijama i to je ono što je simptomatično i ne dolazi se slučajno u ove situacije.

Ivan Golac
Ivan Golacfoto: Starsport©

* Kako Vam crno-beli deluju na terenu?

- Sve ovo što se događa i čega smo svedoci zaista... Ja sam uvek bio više nego optimističan i nikada nisam priznavao nijednog protivnika. Prosto, to je bilo deo nas i naš pristup i filozofija. Sada na terenu vidite totalno rasulo među igračima, limitiranost po mnogo čemu. Teško da bez prave atmosfere možete nešto poluozbiljno, a kamoli ozbiljnije da učinite tako da prvi put da derbi (znali smo da je svaki neizvesnost), ali ovaj sad sve izgleda bezizlazno i izuzetno teško. Nemam pametno nešto da kažem, pozitivno je vrlo teško kada se ima u vidu poslednjih četiri pet utakmica, baš tuga naša. Mislim da klub nikada nije bio u težoj situaciji i baš, baš, baš sam zabrinut za njegovu sudbinu.

Ivan Golac
Ivan Golacfoto: Starsport©

* Gordana Petrića trenirali ste u Humskoj i Dandi junajtedu i zajedno ste osvojili Kup Škotske. Čini se da je mandat završio pomešanih osećanja?

- Gordan je kod mene počeo da igra. Kada je došao ja sam rekao da je Partizan postao neugodna sredina za svoje ljude, ne samo Partizan već i srpski fudbal. Lagano koristi i odbacuje svoje igrače. Za ovakav Partizan treba mnogo iskustva, mnogo rada, svako od nas reaguje na različiti način, spontano je reagovao. Nešto što vidite, a ne možete promeniti i izjave igrača i onoga svega što je oko vas, nije u skladu sa onim što vi mislite.

Ivan Golac
Ivan Golacfoto: Starsport©

* Šta je potrebno kako bi ponovo krenuo "parni valjak"?

- Mnogo je teško vreme za Partizan poslednjih nekoliko godina. Od vođenja, selektiranja. Bojim se da nemamo ništa, to je ono što je najopasnije i da su hirurški zahvati potrebni na svim nivoima. Imamo divne dece i ništa nije stvoreno i napravljeno od njih. Imamo strance, a šta su nam doneli i osvojili. Ništa. Pa kakva je smisao i svrha njih, kao da neko namerno radi protiv kluba i samoj politici i organizaciji. Ja više volim da izgubim sa mojom decom nego sa strancima da bi imao šanse da napravim nešto u budućnosti. Stranci su tu u tranzitu, a budimo realni, gde bi oni otišli, ko bi njih uzeo iz ozbiljnih zemalja? Prema tome, ja nemam ništa protiv stranaca, i ja sam bio stranac i mnogi igrači sa naših prostora, ali taj koji dođe mora da bude mnogo bolji od onoga što imamo, a oni to nisu. A ono što ima malo kvaliteta i potencijala, ne postoji kontinuitet kod njih. To je ono što je ključno u našoj organizaciji i motivaciji - zaključio je Ivan Golac u razgovoru za Espreso.

(Espreso/Veljko Petrović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.