SKANDAL U KOMŠILUKU: "Dok sam ja ovde, stranci i fudbaleri druge boje kože neće igrati!"
Lopta, ilustracija, Foto: EPA/Andrej Cukić

šok!

SKANDAL U KOMŠILUKU: "Dok sam ja ovde, stranci i fudbaleri druge boje kože neće igrati!"

Čelnik FS Bugarske podigao buru u svetu fudbala

Objavljeno: 19:05h

Šokantna izjava tehničkog direktora Fudbalskog saveza Bugarske i nekadašnjeg reprezentativca te zemlje Giorgija "Gonzoa" Ivanova je odjeknula fudbalskim svetom.

On je za domaće medije izjavio da, dok je na funkciji u Savezu, nijedan igrač druge boje kože neće igrati za nacionalni tim Bugarske.

- Za reprezentaciju Bugarske bi trebalo da igraju samo Bugari. Dok sam ja direktor nacionalnog tima, stranac, igrač sa stranim pasošem, sa drugom bojom kože, neće igrati za bugarsku reprezentaciju - rekao je Ivanov, prenose tamošnji mediji.

Iako vidi da su stranci prisutni u mnogim evropskim reprezentacijama već dugi niz godina, dodao je da ne želi da to bude slučaj i sa bugarskom jer smatra da bi to bila štetna praksa.

Ivanov očito nema ništa protiv stranaca na klupi Bugarske, jer je za vreme njegovog mandata Fudbalski Savez izabrao Mladena Krstajića da vodi nacionalnu selekciju. Takođe, u prošlosti su igrači sa ovih prostora bili važni članovi reprezentacije naših istočnih komšija. Predrag Pažin, Zlatomir Zagorčić i Zoran Janković su svojevremeno nosili dres reprezentacije Bugarske.

Reagujući na izjavu Ivanova, bivši kapiten reprezentacije Stilijan Petrov je gotovo bioi u neverici zbog takvih reči visokog funkcionera Saveza:

- Zaista sam šokiran i tužan zbog izjave tehničkog direktora našeg fudbalskog saveza i najoštrije je osuđujem. To što neko može da veruje u takve stvari je potpuno pogrešno, ali jedan od vodećih ljudi organizacije sa takvom odgovornošću i uticajem da misli da je takav diskriminatorski govor prihvatljiv je samo vrhunac apsurda. On odražava trulu i neuku kulturu koja danas postoji među našim fudbalskim liderima. Fudbal treba da bude za sve - poentirao je je Petrov.

U prošlosti su bugarski klubovi plaćali "debele" i česte kazne zbog rasističkih ispada navijača, sankcije su trpeli CSKA, Levski, uglavnom zbog takvih incidenata svojih pristalica, a bilo je rasizma i na mečevima reprezentacije Bugarske.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.