VELIKI FUDBALSKI POTRES U ITALIJI: Juventusu preti oduzimanje bodova?
Fudbaleri Juventusa, Foto: EPA/Alessandro di Marco

kazna na pomolu

VELIKI FUDBALSKI POTRES U ITALIJI: Juventusu preti oduzimanje bodova?

Torinska Stara dama je već jednom osetila tešku kaznu zbog malverzacija u fudbalu, kada je 2006. godine izbačena u Seriju B

Objavljeno: 15:43h

Italijanski fudbal doživljava nove potrese.

Ovog petka Apelacioni sud ponovo je otvorio slučaj Juventusa u vezi sa finansijskim malverzacijama, odnosno crnim knjigama u vreme bivše uprave kluba na čelu sa Andreom Anjelijem, Pavelom Nedvedom, Federikom Čerubinijem i Fabiom Paratičijem.

Oni su prvobitno oslobođeni da su pravili razne manevre sa finansijskim stanjem u klubu i platama igrača, odnosno da su neki čak dobijali platu na ruke, kao i lažiranja vrednosti igrača u budžetu. Zato se ovog petka ponovo raspravlja o ovom slučaju, a javno tužilaštvo je podiglo optužnicu o ukidanju oslobađajuće presude koje se odnosi na Juventus i još osam klubova – Sampdoriju, Empoli, Đenovu, Parmu, Pizu, Peskaru, Pro Verčeli i Novaru. Takođe, u čitavoj aferi se tereti čak 52 rukovodioca za malverzacije.

FK Juventus, FK Empoli, Serija A
foto: ALESSANDRO DI MARCO/EPA

Savezni tužilac Đuzepe Čine je odmah udario na Juventus i zatražio momentalnu kaznu od devet bodova minusa na tabeli Serije A, a takođe i da se zabrane vršenja funkcija u fudbalu – Anjeliju na 16 meseci, Paratičiju na 20 i Čerubiniju na 10. Ispituju se novi elementi malverzacija, a ispred svih čuvene Paratičijeve "crne knjige". Savezni Apelacioni sud moraće da donese odluku najkasnije do ponedeljka, ali će i pored toga biti pravo žalbe na konačnom Kasacionom sudu. Torinska Stara dama je već jednom osetila tešku kaznu zbog malverzacija u fudbalu, odnosno nameštanja utakmica, kada je 2006. godine izbačena u Seriju B.

(Espreso/Sportal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.