KO JE BIO NEPONOVLJIVI EDSON ARANTES DO NASIMENTO? Evo zašto je Pele za mnoge bio i ostao NAJVEĆI SVIH VREMENA!
Edson Arantes do Nasimento - Pele, Foto: DPA / AFP / Profimedia

jedinstven

KO JE BIO NEPONOVLJIVI EDSON ARANTES DO NASIMENTO? Evo zašto je Pele za mnoge bio i ostao NAJVEĆI SVIH VREMENA!

Zaslužan je za povezivanje izraza „Lepa igra“ (Žoga bonito) sa fudbalom

Objavljeno: 20:30h

Napustio nas je legendarni Pele, za mnoge najbolji fudbaler svih vremena, preminuo je u 83. godini i otišao u večnost.

Rođen je 21. oktobra 1940. u Minas Žeraisu. Jedini klub za koji je igrao u domovini je čuveni Santos sa kojim je osvojio sve što se moglo osvojiti.

Pele
foto: Profimedia

Na klupskom nivou, on je Santosov najbolji strelac svih vremena sa 643 gola u 659 utakmica. U zlatnoj eri kluba predvodio ga je do Kupa Libertadores 1962. i 1963. i Interkontinentalnog kupa 1962. i 1963. godine.

Zaslužan je za povezivanje izraza „Lepa igra“ (žoga bonito) sa fudbalom, Peleova „naelektrisana igra i sklonost ka spektakularnim golovima“ učinili su ga zvezdom širom sveta, a njegovi timovi su išli na međunarodne turneje kako bi u potpunosti iskoristili njegovu popularnost.

Enriko Albertosi, Pele, Mundijal
foto: Credit: JAN COLLSIOO / AFP / Profimedia

Tokom svojih igračkih dana, Pele je neko vreme bio najbolje plaćeni sportista na svetu. Od penzionisanja 1977. godine, bio je svetski ambasador fudbala i napravio je mnoge glumačke i komercijalne poduhvate. Godine 2010. imenovan je za počasnog predsednika njujorškog Kosmosa.

Pele je bio majstor i sa levom i sa desnom nogom, a fenomenalno je osećao pokrete protivnika na terenu. Iako je bio pretežno napadač, takođe je mogao da se povuče duboko i preuzme ulogu plejmejkera, beležeći brojne asistencije sa svojom vizijom i sposobnošću dodavanja, a takođe bi koristio zavidne veštine driblinga.

Pele, Fudbalska reprezentacija Brazila, Mundijal
foto: Credit: - / ČTK / Profimedia

U Brazilu ga hvale kao nacionalnog heroja zbog njegovih dostignuća u fudbalu i zbog njegove otvorene podrške politikama koje poboljšavaju socijalne uslove siromašnih. Njegovo pojavljivanje na Svetskom prvenstvu 1958. godine, gde je postao prva crna svetska sportska zvezda, bilo je izvor inspiracije za mnoge sugrađane.

1 / 6 Foto: EPA/Jack_Mikrut

Učestvovao je zatim na šampionatu u Čileu 1962, ali zbog povrede je propustio finalni meč. Povreda ga je sprečila i da pomogne Brazilu u Engleskoj 1966, međutim u Meksiku 1970. ponovo je to bio nenadmašni Pele.

Dugo je bio jedini profesionalni fudbaler koji je na zvaničnim utakmicama postigao više od 1000 golova.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.