I ON JE DOŽIVEO ISTU SUDBINU KAO MIHAJLOVIĆ: Bio je ljubimac Grobara, a u Viteseu su ga zvali DJ Superstar! (VIDEO)
Dejan Čurović, Foto: Starsport©

prava sportska priča

I ON JE DOŽIVEO ISTU SUDBINU KAO MIHAJLOVIĆ: Bio je ljubimac Grobara, a u Viteseu su ga zvali DJ Superstar! (VIDEO)

U Holandiji, fudbalskoj zemlji, Čurović najzad dobija status kakav je zaslužio i ranije

Objavljeno: 16:20h

Dejan Čurović je bivši fudbaler Partizana, Zemuna, Vitesea i Groningena preminuo je od posledice leukemije u svojoj 51. godini života. Istu sudbinu je doživeo i Siniša Mihajlović koji je preminuo od identične bolesti u svojoj 53. godini.

Čurović je preminuo 11. avgusta 2019, a navijači su se od njega oprstili veličanstvenom koreografijom na meču protiv Cvolea prošle sezone, kada je preko čitave tribine bio raširen transparent sa njegovom slikom i natpisom "Ti si superzvezda u raju!".

Dejan je svoju karijeru započeo u Zemunu, gde je u svojoj debitantskoj sezoni u dresu zeleno-plavih postigao 11 golova na 27 nastupa, a ukupno je sakupio 106. utakmica i za to vreme je postigao 39 golova.

Onda 1993. godine prelazi u Partizan u kome nije upisao puno utakmica svega 32. meča, u kojima je postigao 19 golova.

Dejan Čurović
foto: Starsport©

Korpulentni Čurović, sa stasom koji je lako mogao da zavara, u Partizanu apsolutno potvrđuje svoj nesporni kvalitet. Zajedno sa Savom Miloševićem, mladom zvezdom u usponu, Čurović je činio napadački tandem Partizana. I to kakav! Od ukupno 81 gola, koliko su „crno-beli“ postigli u tom šampionatu, igranom po specifičnom sistemu, tandem Milošević Čurović je postigao skoro polovinu: 40 golova! Od toga, sadašnji trener Partizana, Milošević, dao je 21 gol i bio je najbolji strelac lige, dok je Dejan Čurović postigao 19 golova!

A uprkos svim tim silnim golovima, navijači najviše pamte Dejana Čurovića po slobodnom udarcu protiv Crvene zvezde, u prvenstvenoj utakmici u proleće 1994, kada je Partizan slavio sa 1-0, a Čurović tako zatresao prečku da je lopta odskočila od linije gola još najmanje deset metara u vis. Svi, navijači Partizana, su poskočili, misleći da je gol. Posle toga mnogo šuteva smo videli i golova iz slobodnih udaraca, ali nijedan nije bio kao Dejanov...

Već u leto 1994. godine, Dejan Čurović napušta Partizan i odlazi u holandski Vitese (Vitesse). A tamo u Holandiji, fudbalskoj zemlji, Čurović najzad dobija status kakav je zaslužio i ranije – postaje najbolji strelac kluba, zvezda, glavni igrač uz Grka Mahlasa. Za šest godina u redovima Vitesea, Čurović postiže 41 gol u šampionatu Holandije, postaje peti najbolji strelac Vitesea svih vremena! Rešeta iz svih pozicija, cepa mreže kao i u dresovima Partizana i Zemuna, postaje idol navijača,dobija nesvakidašnji nadimak – DJ Superstar.

Dejan Čurović
foto: Starsport©

Otkud nadimak Didžej? Irena Dejanova sestra, naravno, zna razlog...

- Holanđanima je bilo užasno teško da izgovore Dejan, pa je moj brat bio Dežan, te ne znam kako sve, da bi ga na kraju krstili Didžej. A koliko su ga voleli, ipak su davali dečacima koji su se rađali u to vreme ime Dejan. Ko zna koliko ima takvih - rekla je Irena

A onaj drugi deo u nadimku, Superstar, dobio je od jednog novinara koji je gledao trening. Čurović se kladio sa golmanom da će mu iz tri šuta dati tri gola, što je i učinio, a posle čega je proklizao na kolenima i rekao "ja sam DJ Superstar". Sve to čuo je novinar Gerard Borgman, koji mu je potom kroz svoj tekst i dao taj nadimak uz opis anegdote sa treninga.

Posle šest godina, Čurović prelazi u Groningen, tamo ostaje tri sezone tokom kojih daje još sedam golova u najjačoj ligi Holandije i 2003. završava svoju karijeru. Karijeru, koja je bila veoma uspešna, ali imajući u vidu kvalitet Dejana Čurovića, mogla je da bude još uspešnija. Možda je i kod njega samog bio prisutan nedostatak ambicije, ali je glavni razlog zašto korpulentni Zemunac nije postigao više to što je relativno kasno došao u Partizan, tek u 25. godini života.

O tragu koji je ostavio u Holandiji, sve govori činjenica da je upravo Dejan Čurović bio pozvan od strane holandskog fudbalskog saveza da 2017. godine preda pehar osvajaču Kupa Holandije u finalu između Vitesea i AZ Alkmara! Tako su 2019. godine, Holanđani došli u Beograd i snimili dokumentarni film o Dejanu!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.