"DŽAKA JE BIO I OSTAO PROVOKATOR" - Švajcarcima se smučili ispadi kapitena: Znao je dobro šta JAŠARI znači Srbima!
Granit Džaka, Foto: EPA/Georgi Licovski

provaljen

"DŽAKA JE BIO I OSTAO PROVOKATOR" - Švajcarcima se smučili ispadi kapitena: Znao je dobro šta JAŠARI znači Srbima!

Stigao je ljutit odgovor Albanaca

Objavljeno:

Mnogo prašine se diglo oko ispada Granita Džake na meču Srbije i Švajcarske na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Iskusni vezista je ulazio u sukobe sa "Orlovima" otkako je njegov tim poveo 3:2, a nakon meča je slavio u dresu na kome je pisalo "Jašari", što je po mnogima bila jasna referenca na Adema Jašarija, teroristu i jednog od čelnih ljudi OVK koji je ubijen 1998. godine u selu Donje Prekaze.

Adem Jašari
Adem Jašarifoto: Printscreen

Sada je i u švajcarskim medijima počelo da se piše o tome kako ovakvo ponašanje ni manje ni više nego kapitena škodi nacionalnom timu i reputaciji Švajcarske, pa je u tekstu u uglednom švajcarskom mediju "NZZ" detaljno pisano o ovom slučaju.

Sam Granit Džaka je rekao da njegov gest nije imao nikakve veze sa Ademom Jašarijem već sa Ardonom Jašarijem, mladim defanzivnim vezistom koji je u timu Švajcarske, i sa kojim se slikao po okončanju utakmice.

Granit Džaka
foto: EPA/Georgi Licovski

Po pisanjima engleskih medija FIFA je "prihvatila" to objašnjenje i rešila da Džaku poštedi bilo kakve kazne jer nema dokaza u suprotnu tvrdnju.

Ipak, u tekstu Tomasa Rosera, dopisnika "Noje Ciriher Cajtunga" iz Beograda, pod naslovom "Džaka je bio i ostao provokator" stoji:

- Gestovi kapitena Švajcarske su isprovocirali drugačije reakcije širom Balkana. Mišljenja su različita o Džakinom hvatanju za međunožje. Dok su srpski mediji isprovocirani, kosovski slave uspeh njihovih predstavnika na Svetskom prvenstvu - navodi se u tekstu.

Granit Džaka, Nikola Milenković
foto: JAVIER SORIANO / AFP / Profimedia

Roser dalje piše da ubistvo Adema Jašarija nije do kraja rasvetljeno, a naglašava da je Džaka jasno znao da u Srbiji za Ardona Jašarija malo ko zna, dok se prezime Jašari isključivo vezuje za Adema Jašarija ubijenog 1998. godine.

Drugi dopisnik, Fabijan Ruh iz Dohe, donosi tekst pod naslovom "Dobar kapiten, loš kapiten: Granit Džaka se ponovo igra sa vatrom" u kom se takođe negativno osvrće na poteze kapitena svoje reprezentacije.

Ovaj tekst je izazvao velike reakcije i u kosovskih medijima pa je "Koha" ljutito reagovala tekstom u kome se navodi da je autor ovog teksta sportski novinar koji ne zna ništa o istoriji sukoba na Kosovu i o Ademu Jašariju.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.