"MENI JE OBRAZ ČIST, SRBIJA ĆE OPET BITI MOĆNA, NEMA PREDAJE"! Piksi otvorio dušu posle ispadanja sa SP (VIDEO)
Dragan Stojković Piksi, Foto: @Starsport/Srđan Stevanović

KONFERENCIJA ZA MEDIJE

"MENI JE OBRAZ ČIST, SRBIJA ĆE OPET BITI MOĆNA, NEMA PREDAJE"! Piksi otvorio dušu posle ispadanja sa SP (VIDEO)

Objavljeno:
Završeno
15:25h

Bolje da sam ležao dva meseca u bolnici od korone, nego da su oni bili povređeni, jedna je od rečenica koje će ostati zapisane sa konferencije za medije selektora Srbije Dragana Stojkovića Piksija.

1 / 6 Foto: @Starsport/Srđan Stevanović

Strateg "orlova" govorio je o mnogim temama posle ispadanja sa Svetskog prvenstva u Kataru, dešavanjima na i van terena, mogućim promenama na spisku, narednim izazovima, ali i ljudima koji ne žele dobro rerepezentaciji.

Dragan Stojković Piksi
Dragan Stojković Piksifoto: Starsport©
15:25h

Bolje da sam ležao dva meseca u bolnici od korone, nego da su oni bili povređeni, jedna je od rečenica koje će ostati zapisane sa konferencije za medije selektora Srbije Dragana Stojkovića Piksija.

1 / 6 Foto: @Starsport/Srđan Stevanović

Strateg "orlova" govorio je o mnogim temama posle ispadanja sa Svetskog prvenstva u Kataru, dešavanjima na i van terena, mogućim promenama na spisku, narednim izazovima, ali i ljudima koji ne žele dobro rerepezentaciji.

Dragan Stojković Piksi
Dragan Stojković Piksifoto: Starsport©
15:23h

- Nacija mora da veruje jer smo sve što smo uradili vratili veru u reprezentativni fudbal. Nismo igrali kao babe, borili smo se fajterski. Ako neko smatra da trebamo da igramo četvrtfinale, polufinale i finale, kad smo bili tu pa možemo da kažemo da nas nema tamo? To je samo težnja i želja. Srbija mora da veruje u ove momke, nema predaje, niti će je biti.

- Idemo dalje, napravićemo dobru analizu i glavu gore. Moguće je da će biti nekih promena, možda će biti promena u defanzivnoj liniji. Ima vremena za analizu, to je to, idemo dalje. Nastavićemo da naciju činimo srećnom od marta i učinićemo je posebnom.

15:12h

- Teže mi je pao drugi gol Švajcarske, ali poraz kao poraz ne. U momentu kada ne sme da se primi gol, teže mi je pao. Drugačije bismo izgledali u drugom poluvremenu da se dogodila ta dupla izmena. Nije bilo vreme da primimo taj gol, ali opet ta naivnost u tom defanzivno taktičkom smislu.

- Otišli smo u Katar, bili smo učesnici najveće smotre fudbala.  To je vili uspeh za reprezentativni i srpski fudbal. Nije tragedija, vratile su se mnogo veće i jače reprezentacije nego mi. Da biste pravili uspeh na velikim takmičenjima, morate da ime kontinuitet. Ne možete odmah da tražite polufinale, potrebno vam je iskustvo i samopouzdanje.

- U martu će opet Srbije biti moćna i vratiti se na pobednički put i vratiti se na Evropsko prvenstvo posle 24 godine. Treba biti samo realan, ništa mi nismo postigli spektakularno na Evropskom ili Svetskom prvenstvu. Sam odlazak je veliki uspeh, to mora da se poštuje. Ja znam koliko su se momci žrtvovali za svoju Srbiju. 

15:07h

- Da neko vređa njih, to nije fer niti ćemo to da dozvolimo. Cilj će ostati isti, da nastavimo da budemo zdrava grupa i da donesemo novi uspeh naciji, a to je plasman na Evropsko prvenstvo posle 24 godine.

- Utakmica protiv Kameruna trebala je da se završi 4,5 ili 6:1. Praktično smo dominirali do tog njihovog drugog gola. Jesmo se mi branili, ali u jednom momentu smo previše visoko izašli. Jednostavno se desi taktički promašaj da ostavite kompletan prostor za kontranapad. To je nša greška kao tima, nismo bili dovoljno intelingentni da iskoristimo momenat u kom smo se našli. Kamerun nije bio bolji od nas.

15:03h

- Pre bih prihvatio da ležim dva meseca u bolnici od KOVID-a, nego oni da budu povređeni. Za radikalne promene nije bilo vremena ni prostora. Ja sam ubeđen bio, da smo bili u stroju 100 odstvo svi, mi bismo prošli grupnu fazu, ne 100, nego 1000 odsto. Ne možete da vozite auto bez dva prednja točka, mogao bi da ide, ali ne da dostigne tu brzinu.

- Šta mislite za koga ću navijati na utakmici Japana i Hrvatske (smeh)? Japan je napravio senzaciju da bez igre pobedi Nemačku i Španiju. Mislim bez igre, ali bez lopte. Pokazalo se da je to možda dovoljno za pobedu. Nemačka i Španija su igrale, a Japan je napravio senzaciju.

- Jedna velika fudbalska sila kao Nemačka, Belgija, Danska, Urugvaj, svi su završili u prvom krugu. Ovo je neuspeh iz kog moramo da izvučemo pouke iz kog treba da izađemo jači. Da tražim više od igrača, bilo bi nemoralno i da tražim više od njih. Sve ono što sam očekivao od njih u kvalifikacijama, oni su odradili perfektno, čak i više nego sam im tražio.

14:57h

Psovke i tužba FS lažne države Kosovo i FIFA?

- Nemam komentar, nemojte da se ljutite. Nemam komentar.

- Vi znate ko od prvog dana udara i ne voli što sam ja tu. Oni su za mene nebitni. Znam koji su razlozi, gubitak uticaja i ulazak u sfere koje ja nisam dozvolio niti ću. Da imam čist obraz, imam i niko neće uspeti da ga uprlja. Znate u prošlosti šta se dešavalo, nije bilo to tako davno. Istina je da se spisak pred utakmicu menjao u svlačionici, da je neko morao da igra.

- I kada dođe neko ko počisti tu stvar, njima bistra voda ne odgovara jer se sve vidi, a oni su navikli da žive u mulju. Da se ja prepucavam ja sa nekim, to neće da se desi. Mešanje sastava u tim, ne postoji nijedan čovek u ovoj državi, dok sam ja selektor, to ne može da uradi. Ja sam čist, da ne ulazim u kombinacije sa menadžerima, da činim nikome nešto zarad nekog mog benefita. Nije se dešavalo, niti će se desiti.

14:53h

- Ne bavim se fudbalskom politikom, sve što se desilo oko izbora za predsednika FSS je negativno, ali mi smo sami po sebi majstori da unesemo nemir. Tajming za to nije bio jer je to bilo desetak dana pred put, ali to nije alibi. Da mi se sviđalo nije. Igrači su se čudili čudu, pitali su šta ovi rade i da li su normalni. Rekao sam im da ne gube energiju da nešto što ne treba da ih interesuje, ali od toga ne mogu da pobegnu.

- Ja sam u šali na sastancima pitao da li pričaju srpski jer nisam video da komuniciraju. Možda je to strah ili odgovornost, 3:3 protiv Kameruna je malo uticalo na njih pretpostavljam, uvukao se strah. Poslednje linija mora da bude snažnija i složnija. Na treningu smo posle Kameruna samo radili pomeranje defanzive.

14:48h

- Sam spisak je bila konstatacija najboljeg što smo imali. Neću nikada da žalim za prosutim mlekom, to je već prošlo. U toj nekoj defanzivnoj liniji što nisam mogao da računam na Nastastića i Spajića. Nastastić ima hronične probleme sa povredom, a Spajić je imao tu nesreću da je imao prelom ozbiljne prirode. Da je moglo bolje, moglo je. 

- Ja nikada nisam delio tim po pozicijama, a mi smo deklarisali da moramo da imamo timski tuh od mog dolaska. Tim je taj koji pobeđuje, gubi i donosi slavlje. Svi moraju da gledjau kao tim. Mnogo lepa reč je taj timski duh, i zahvaljujući njemu napravili smo čudo do čudima kada smo pobedili Portugal u Lisabonu. Pobedili smo ga u svim elemntima igre.

- Kada nemate glavne karike, mnogo je teško da održite nivo igre. Ja sam na početku novembra znao da ćemo izgubiti taj ritam iz kvalifikacija. Znao sam da nećemo biti spremni za izazov Svetskog prvenstva. Nisam bio pesimista, ali te slutnje su se ispunile. Da smo imali ta dva igrača spremna da reagujemo na vreme i da defanzivni blok bude efikasniji i kada je u pitanju momenat kada trebaš da se braniš.

14:43h

- Da li sam u pravu ili nisam, to je moje viđenje i treba da se bavite analizom. Nije dolazilo u pitanje da li ću ja odleteti negde. Mi nismo bili vreća za udaranje, da smo primili pet-šest komada, da smo izgledali banda koja je došla na odmor i da se kupamo.

- Slobodno ljudi analizirajte, ovo je demokratska zemlja, da utičete na tim i sistem to ne možete. Iskljuvo se ja pitam za to u ovoj zemlji, ne mislim da sam uradio nešto nečasno i da treba da se krijem. To je neprihvatljivo za mene. 

- Tu smo da analiziramo zbog stotine fudbalskih stručnjaka i selektora. Neko je rekao da ne možemo da igramo u ovom sistemu? Stvarno. Ovaj sistem nam je doneo ovo gde smo. Sistem kao sistem nije garancija uspeha, da li ćemo igrati sa trojicom ili četvoricom pozadi, najbitnije je kako se ponašate na terenu.

- Niko u ovoj zemlji neće moći da mi određuje sistem, dok sam ja selektor. Kada neko drugi dođe, neka radi kako god hoće.

14:38h

- Nacija mene podržava 100 odsto, ja naciju ne lažem, niti sam je lagao niti ću. Ja nisam Deda Mraz koji ispunjava muzičke želje i deli poklone. Od mog dolaska sam trn u nozi nekima. Boli ih to što nemaju uticaja na reprezentaciju, boli ih to što je SC Stara Pazova postala kuća mira i spokojstva, a ne kafana, a ne da uđe ko hoće i kad god hoće,

- Mnoge to boli, ali to je njihov problem, trude se da to sruše, to se videlo i u kvalifikacijama. Kada smo dali obećanje za prvo mesto u grupi kvalifikacija za Katar, neki su pokušavali da prikažu da igrači i ja nemamo pojma. Svestan sam da će ti takvi uvek čekati šansu da vas napadnu i ispljunu. 

- Niti sam se podizao u pobedama i uspesima, niti ću se poniziti u porazima. Kako reprezentacija treba igra i ponaša, to je ispravan put. Nikakvo mešetarenje, upliv agenata, interes klubova, ne mogu da manipulišu sa vama. Dokle god sam ja selektor, to će tako biti, ja imam stavi i ideju sa kojim se borim. Neću nikome dati da gazi i pljuje, fudbalska Srbija može da bude ponosna na reprezentativce, na njihovo poštovanje i zalaganje iz utakmice u utakmicu.

14:34h

- Mi smo uspeli najteže u fudbalu, iz minusa u plus. Mi smo vodili 2:1 protiv Kameruna, imali smo totalno drugačiji plan. Bila je pripremljena dupla izmena na poluvremenu, defanzivno bismo bili u prednosti. Otišli bi u drugi sistem, čekali kontru za treći gol ili bismo se branili.

- Izmenama pokušavaš da osvežiš ekipu, jer je napor. Opet dolazi za šokom u drugom poluvremenu. Taj drugi gol delovao je totalno pozitivnije za Švajcarsku nego za nas. Izmene koje su napravljene su napravljene da se osveži ekipa na fizičkom planu, ali to nije bio slučaj.

14:32h

- Niko nije najavio povlačenje iz reprezentacije. U našem slučaju nije bilo sukoba, ružnih reči, obračuna, svima sam pružio ruku. U martu nas čekaju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, želimo posle 24 godine da odvedemo Srbiju na turnir.

- Računam na sve igrače, pratićemo njihovo stanje i povratak. Mi nemamo 30-40 igrača pa da nas boli glava od kvaliteta koga ćemo izabrati.

14:29h

- Sami smo krivi za Kamerun. I ne bi tako bilo da vam se ne dešavaju te vrste nesreća u taktičkom smilu kada nama dva centralna beka traže izmenu protiv Kameruna. Potpuno se remeti ideja kako želite da zatvorite utakmicu, potpuno su bile planirane druge izmene, šok za šokom. Možda i tu leži razlog ona dva primljena gola i da naivno izjednače.

- Ja sam stalno potencirao da svi budu živi i zdravi. Mnogo takmičarskih i evropskih utakmica je bilo, ja sam znao ako dođe do nepredviđenih stvari, ako izgubimo tu oštrinu, da će biti jako teško zadržati ritam iz kvalifikacija.

14:24h

- Što se tiče fizičke spremnosti, nismo bili na niovu ovog takmičenja. Ako se utakmice računaju 65 minuta, bili bismo prvi u grupi. Nažalost utakmice se igraju 90, a primetio sam da je u drugim reprezantacijama slično stanje. Igrači nisu na tom fizičkom niovu da odgovore izazovu kakvo je Svetsko prvenstvo.

- Svi igrači su došli iz takmičenja. Očigledno je da smo oko 60-70. minuta polako padali što se tiče te svežine u igri. Trčali smo iznad očekivanja, nismo imali svežinu, tu vrstu pripremljenosti koje nosi Svetsko prvenstvo.

- Sam odlazak za Bahrein, dan posle jedno sedam-osam igrača bilo je van stroja. To je bila jedan šok za mene, pratkično ne možete trening da odradite. Znao sam da ne valja, znao sam da neće biti dobro. Onda čekate sutra ko može i ne može da trenira.

- Aleksandar Mitrović mesec dana nije imao takmičarski ritam. Njegov privatan trener stavio mu je longetu, kada sam to čuo, još veća zabrinutost. Mitrović je rekao da može da igra, a imao je prvi kontakt sa loptom 22. novembra, to je za svaku pohvalu.

- Ista situacija i sa Vlahovićem, ovo je ništa što su dali dva gola, bilo bi mnogo više da su bili zdravi.

14:20h

- Moji prethodnici su napadani za defanzivu i loš fudbal, a sada se ponašamo najbolje što možemo. Neću nikome dozvoliti da je sve crno i katastrofa. Iz ovoga ćemo izvući samo pouke i bićemo jači i bolji.

- Bilo je nerealno da neki na primer napadači budu na spisku, a da udarne igle naše reprezentacije ostanu kod kuće. Ne bi bilo fer da ostanu kod kuće. Čestitam igračima na fenomenalnoj atmosferi, mnogi su očekivali da se mi tučemo u svlačionici i da vadimo oči jedni drugima, to se nikada neće desiti.

- Mora da se poštuje što su ginuli za dres Srbije i ja izražavam zadovoljstvo što imam ovakvu grupu momaka. Ovo je bio maksimum u stanju u kojem smo bili. Nismo i ne bismo imali snage za dalje, to je moja opservacija kada smo se okupili.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.