KAKO ĆE REAGOVATI "ORLOVI"? FIFA uvodi veliku promenu na narednom Mundijalu (FOTO)
Fudbaleri Srbije, Foto: EPA/Tolga Bozoglu

PAMETNO ILI NE?

KAKO ĆE REAGOVATI "ORLOVI"? FIFA uvodi veliku promenu na narednom Mundijalu (FOTO)

Posle Katara, očekuje nas prvo Svetsko prvenstvo sa tri domaćina, pošto su za 2026. godinu organizatori Amerika, Meksiko i Kanada

Objavljeno:

Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine prvo je koje se igra u zimskom terminu, a biće poslednje kakvo pamtimo jer FIFA planira velike promene.

Naime, Međunardna fudbalska federacija želi da uvede izvođenje penala ukoliko bude nerešenog rezultata na mečevima Mundijala 2026. godine.

- Pobednik penal serije dobio bi bonus bod. Postoji i varijanta čak i da se penali izvode pre početka svakog meča u grupi, kako ne bi došlo do potencijalnog dogovora između selekcija, jer bi moglo da se dođe u situaciju da određeni rezultat ide u korist oba tima, a da se na taj način eliminiše treća ekipa u grupi - navodi se u tekstu "Atletika".

Odavno je poznato da će za četiri godine u Americi, Meksiku i Kanadi igrati 48 reprezentacija u 16 grupa po tri tima, a prva dva idu u osminu finala.

Direktor za tehnički razvoj FIFA Marko van Basten zalaže se uvođenje penal serije kako bi se lakše odlučivao konačan plasman reprezentacija u grupama.

- Penali bi zaista mogli da budu opcija za turnire sa grupama od tri ekipe u kojima igrate protiv dva protivnika. Postoji veliki rizik da sva tri tima na kraju budu izjednačena po bodovima i golovima - rekao je Van Basten za "Bild".

Marko van Basten
Marko van Bastenfoto: EPA/Mateo Bazzi

Takođe, "Atletik" prenosi da postoji mogućnost promene sistema takmičenja od strane FIFA za Svetsko prvenstvo 2026. godine.

Odnonosno, ne bi smo imali tri tima u 16 grupa, nego četiri ekipe u 12 grupa.

Izvođenje penala na utakmici Senegala i Ekvadora
Izvođenje penala na utakmici Senegala i Ekvadorafoto: EPA/Abir Sultan

Dalje bi prošle po dve najbolje i osam najboljih trećeplasiranih selekcija.

FIFA razmatra da i u tom slučaju razmišlja o uvođenju penala u slučaju nerešenog rezultata.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.