"PONAŠALI SU SE KAO ŽIVOTINJE", "BITKA, BRUTALNA, DIVLJA UTAKMICA! Svi su se tukli: navijači, igrači, sudije" VIDEO
Šandor Kočiš na SP 1954, Foto: DPA / AFP / Profimedia

Najgrublji meč u istoriji fudbala

"PONAŠALI SU SE KAO ŽIVOTINJE", "BITKA, BRUTALNA, DIVLJA UTAKMICA! Svi su se tukli: navijači, igrači, sudije" VIDEO

To je bila sramota. Bila je to užasna utakmica. U današnjoj klimi, toliko igrača bi bilo isključeno da ne bi mogli da završe utakmicu - seća se sudija

Objavljeno: 13:26h
Nedeljko Đukić

Odbrojavajući dane do početka Svetskog prvenstva u Kataru, podsetili smo najveće sportske smotre iz 1954. godine u Švajcarskoj, u okviruz serijala "Mundijalska groznica".

Obeležile su ga brojne kontroverze i senzacionalni (ali, takođe sumnjivi) trijumf Zapadne Nemačke nad favorizovanom Mađarskom u finalu prozvanom "Čudo u Bernu".

Tadašnji "Zlatni tim" Mađarske predvođen fenomenalnom šestorkom: Ferenc Puškaš, Šandor Kočiš, Nandor Hidegkuti, Zoltan Čibor, Jozef Bozik i Đula Grošič je tako ostao bez trofeja Žila Rimea koji su unapred mnogi videli u njihovim rukama, a možda ih je koštao težak put do finala.

Fudbaleri Mađarske pred finale SP 1954
Fudbaleri Mađarske pred finale SP 1954foto: Schirner Sportfoto / AFP / Profimedia

Tamo su stigli u dve podjednako izuzetne utakmice u kojima Puškaš, koji je tada smatran za najboljeg igrača sveta, nije igrao jer ga je već u 2. kolu (8:3 za Mađare) povredio Nemac Verner Librih.

Prva od ter dve utakmice je ostala poznata kao "Bitka u Bernu" jer su Mađari i Brazilci u četvrtfinalu odigrali jedan od najgrubljih mečeva u istoriji fudbala. Sudija Artur Elis je isključio trojicu igrača, ali kaže da je mogao mnogo više.

- Mislio sam da će to biti najveća utakmica koju sam ikada video. Bio sam na vrhu sveta. Da li su politika i religija imale veze sa tim, ne znam, ali ponašali su se kao životinje. To je bila sramota. Bila je to užasna utakmica. U današnjoj klimi, toliko igrača bi bilo isključeno da ne bi mogli da završe utakmicu. Moja jedina misao je bila da sam odlučan da to privedem kraju - rekao je arbitar kasnije.

Na kraju je "Laka konjica" slavila sa 4:2, ali možda je to bila Pirova pobeda.

- Ovo je bila bitka, brutalna, divlja utakmica - prisećao se selektor Mađarske Gustav Sebeš, kome su bila potrebna četiri šava za ranu lica zadobijenu tokom borbe.

- Na kraju smo pobedili sa 4:2, ali još nije bilo gotovo. Brazilski fotografi i navijači ušli su na teren, a policija je pozvana da ga očisti. Igrači su se sukobili u tunelu i mali rat je izbio u hodniku do svlačionica - svi su učestvovali: navijači, igrači, sudije...

Istim rezultatom Urugvaj je eliminisao Englesku, a Austrija je zaustavila domaćina Švajcarsku sa 7:5, što je i danas utakmica sa najviše golova u istoriji Mundijala.

Jugoslavija sa možda svojim najjačim sastavom u istoriji, nije uspela da prebrodi prepreku u vidu Zapadne Nemačke (0:2). Potom je "Elf" u polufinalu razbio Austriju 6:1, a Mađarska je odigrala jednu od najuzbudljivijih utakmica turnira protiv dvostrukog svetskog prvaka, Urugvaja.

Poveo je "Mađarok" sa 2:0 već u 46. minut golovima Čibora i Hidegkutija, ali su se "Ursui" vratili preko Hohberga u 75. i 86. minutu.

Ipak, sa dva kasna gola Kočiša u produžecima (111. i 116. minut), Mađarska je nanela prvi poraz Urugvaju na SP - 4:2.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.