DINAMO BOGATIJI OD SVIH KLUBOVA IZ HRVATSKE ZAJEDNO: Pogledajte koliko su Zagrepčani od UEFE zaradili ove sezone!
Dinamo je dobro naplatio svoje rezultate, Foto: EPA/Antonio Bat

impozantna cifra

DINAMO BOGATIJI OD SVIH KLUBOVA IZ HRVATSKE ZAJEDNO: Pogledajte koliko su Zagrepčani od UEFE zaradili ove sezone!

Svaki osvojeni bod popravlja i hrvatski koeficijent

Objavljeno:

Zagrebački Dinamo i ove sezone potvrdio je renome najuspešnijeg kluba sa ovih prostora, ali i onog koji, u skladu sa uspesima, i najbolje zarađuje novac od UEFA takmičenja. Sve veće novčane nagrade idu u prilog "Modrima" i njihovom konstantnom rezultatskom uzletu, koji im je već do ove tačke aktuelne sezone doneo impozantnih 30 miliona evra!

Hrvatski mediji su uzeli kalkulator u ruke i pozabavili se brojkama zelenih novčanica koje su se slile na račun Zagrepčana od početka aktuelne evro sezone.

Samim ulaskom u grupu Lige šampiona Dinamo je ssbi osigurao 15,64 miliona evra, a pre toga, zahvaljujući pobedama u pretkolima, zaradio je nešto manje od 8 miliona evropskih novčanica.

Dakle, već do prve utakmice u grupi klub sa "Maksimira" je zaradio skoro 24 miliona evra.

Čudesnom pobedom na startu protiv Čelsija Dinamo je od UEFA dobio još 2.8 miliona, a jučerašnji remi sa Salcburgom doneo je novih 930.000, što je u ukupnom zboru do sada 28 milijuna eura.

Ali, ni to nije sve.

Svaki učesnik Lige šampiona dobiće deo "kolača" od 600 miliona evra, koliko će UEFA podeliti na temelju klupskog koeficijenta u poslednjih deset godina, podseća Večernji list.

FK Dinamo Zagreb
foto: EPA/Antonio Bat

Ovaj iznos će biti podeljen na takozvane "koeficijentske udele", a svaki udeo vredi 1.137 miliona evra. Tako će najbolje rangirani klub Lige šampiona dobiti 32 takva udela, a najslabije rangirani klub po klupskom koeficijentu jedan udeo. Dinamo će od ove raspodele novca imati dobi od 6,28 miliona evra, a na sve ovo ide i novac iz marketinškog pula.

UEFA je za učesnike Lige šampiona osigurala dodatnih 300 miliona evra, koji će se razdeliti u skladu sa proporcionalnom vrednošću tržišta zemlje iz koje klubovi dolaze.

Kad se sve zbroji, Dinamo će u Ligi šampiona ove sezone svakako zaraditi više od 30 miliona evra čime će u samo nekoliko meseci, kada su UEFA nagrade u pitanju, zaraditi više novca nego svi hrvatski klubovi zajedno od evropskih nagrada otkad je Hrvatska stekla nezavisnost.

Svaki osvojeni bod popravlja i hrvatski koeficijent, no za neki veći napredak Hrvatske nedovoljni su samo dobri rezultati zagrebačkog kluba, nužno je da se pridruže i Hajduk, Osijek, Rijeka.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.