PIKSIJEVA DOKTORSKA DISERTACIJA U OSLU: Mitrović i Vlahović poslali Srbiju u elitu, sve je spremno za Katar!
Fudbaleri Srbije, Foto: EPA/Frederik Varfjell

liga nacija grupa b4

PIKSIJEVA DOKTORSKA DISERTACIJA U OSLU: Mitrović i Vlahović poslali Srbiju u elitu, sve je spremno za Katar!

Kompletan tok meča možete pratiti na portalu Espreso

Objavljeno: 22:49h

Fudbalska reprezentacija Srbije savladala je Norveške sa 2:0 i tako zauzela prvo mesto u grupi B4 Lige nacija. Strelci su bili Dušan Vlahović u 42. i Aleksandar Mitrović u 54. minutu igre.

Moglo je loše da krene po naše, jer je posle samo 24 sekunde Holand imao veliku priliku, ali je sjajan bio Vanja na golu. Norvežani su bili bolji u uvodnih 15 minuta meča, međutim kako je utakmica odmicala tako su Orlovi bili sve bolji na terenu. Prvo su preuzeli kontrolu na sredini terena gde su visokim presingom zbunili organizatore igre Norveške i onemogućili im da kreiraju akcije svog tima. Srbija je prvu priliku imala u 22 minutu kada je Vlahović šutirao glavom pored gola. Desetak minuta kasnije ponovo je u prilici bio Dušan, opet je udarcem glavom zapretio, ali je udarac napadača Juventusa sada zaustavio golman Norveške.

Fudbalska reprezentacija Srbije
foto: EPA/Frederik Varfjell

Nije slučajno da se kaže treća sreća, e pa tako je bilo i sa špicem Torinskog kluba. U 42. minutu po sebi svojstvenom načinu je probio Kostić ubacio loptu u kaznezni prostor, a tamo se najbolje na pas svog klupskog saigrača snašao Dušan Vlahović koji je savladao Nilanda za veliku radost svih navijača Srbije, proradila je Torinska veza u dresu Srbije.

Gledali smo identičan početak drugog dela utakmice, kao i prvom delu meča opet su prvo zapretili Norvežani. Posle centaršuta Rijersona glavom je pokušao Holand, ali to nije bilo problema za Vanju.

Ali to pokolebalo Srpske fudbalere koji su u 54. minutu udvostručili prednost. Akciju je započeo Tadić, kapiten Srbije je prvo prekinuo napad Norveške, potom sjajno uposlio Ilića, koji je nesebično dodao loptu do Mitrovića, a najbolji strelac Srbije u njenoj istoriji je šutem u bliži ugao savladao Nilanda.

Fudbalska reprezentacija Srbije
foto: EPA/Frederik Varfjell

Nakon gola su se i dalje ređale prilke za naš tim. U više navrata su Orlovi mogli do novog gola, pretili su Mitrović i Radonjić, ali do trećeg gola se nije moglo.

Još jedna velika pobeda Srbije koja donosi velike benefite. Orlovi su tako obezbedili plasman u A diviziju, igraće minimum u baražu za plasman na EURO 2024, i Srbija će na žrebu za kvalifikacione grupe biti u drugom šeširu.

SASTAVI:

NORVEŠKA: Niland - Rajerson, Hanke Olsen, Estigor, Meling - Edegor, Aursnes, Berge - Eljunusi - Holand, Serlot.

SRBIJA: Milinković Savić - Pavlović, S. Mitrović, Veljković - Kostić, Tadić, Ilić, Lukić, Živković - Vlahović, Mitrović.

II POLUVREME

90+1' Pobegao je Holand svojim čuvarima, ali je opet njegov udarac odbranio Vanja.

89' Izašao je Pavlović, u igri je Babić.

86' Žuti karton za Strahinju Pavlovića.

83' Slobodan udarac za Norvešku bio je povod da se praktično svi igrači presele pred naš šesnaesterac. Nakon izvedenog prekida akteri nekoliko duela završili su na zemlji, a Lahoz je dosudio prekršaj nad Stefanom Mitrovićem.

Fudbalska reprezentacija Srbije
foto: EPA/Frederik Varfjell

80' Nova šansa za Srbiju! Odlično je Lazović video na drugoj strani Radonjića, koji je sjajno prihvatio loptu pomerio loptu u stranu uputio udarac, ali se isprečio Ostigard i sprečio treći gol Srbije.

76' Velika prilka za Srbiju, moglo je sve da se reši. Odlično je reagovao Nemanja Radonjić napravio je pravu pometnju po desnoj strani, došao do kaznenog prostora gde je centrirao, a Mitrović glavom je pogodio Nilanda.

73' Prve izmene kod našeg tima, u igru su ušli Lazović i Radonjić, a na klupu su otišli Kostić i Živković.

71' Oprobao je svoj šut Filip Kostić, lopta je otišla pravo u naručje Nilanda.

1 / 3 Foto: EPA/Frederik Varfjell

69' Nemaju Haland i Serlot rešenje za odbranu Srbije, a u kojoj meri su motivisani naši štoperi videlo se iz duela Serlota i Pavlovića u kojem je defanzivac Orlova sa lakoćom dobio duel u jednoj od akcija domaćina koje su obećavale.

63' Sve češće se norveški igrači komuniciraju sa arbitrom Lahozom. Činjenica da im utakmica izmiče iz ruku očigledno je izvor nervoze daomaćina.

60' Norveška je tek iz sedmog kornera uspela da koliko-toliko zapreti posle udarca iz ugla. Haland je pokušao, ali nije to bio težak zadatak za naše reprezentativce koji su brzo prešli u fazi napada, iznudili korner, ali potom prekid nisu pretočili u pravo iskušenje za odbranu rivala.

57' Mora da menja Solbaken, izvršio je dvostruku izmenu. Ušli su Larsen i Pedersen, dok su se na klupu preselli Rierson i Elijunusi.

Fudbalska reprezentacija Srbije
foto: EPA/Frederik Varfjell

54' GOOOOOOOOOLLLLLL ZA SRBIJU 2:0! Aleksandar Mitrović! Tadić je prekinuo seriju Norveške sjajno uposlio Ilića koji je primetio Mitrovića na njegovoj levoj strani, a napadalč Fulama je pucao u bliži ugao gola Norveške i postigao novi gol u dresu Srbije.

50' Naš vezista je prekršajem zaustavio napad protivnika i zaradio javnu opomenu. Kostić je prvi igrač kojem je Lahoz večeras pokazao žuti karton.

49' Kao i na početku utakmice, tako i na startu drugog dela ponovo prete Norvežani, i opet preko Holanda, ali njegov udarac zaustavio je Vanja.

I POLUVREME

42' GGGGOOOOOOOOOOOOOLLLLLL ZA SRBIJU 1:0! Dušan Vlahović! Sjajno je probio po levoj strani Kostić, ubacio loptu u kazneni prostor, a tamo je na pravom mestu bio Dušan Vlahović koji je smestio loptu u mrežu.

38' Trenutno je prekid na terenu, žali se Rierson na povredu, na kraju se bek Norveške vratio u igru.

Fudbalska reprezentacija Srbije
foto: EPA/Frederik Varfjell

33' Najbolja prilika za Srbiju, posle sjajne akcije po desnoj strani, centrirao je Dušan Tadić, glavom je pokušao Vlahović, ali je ovoga puta Niland dobro intervenisao.

28' Problemi za Nilanda posle centaršuta Živkovića, opet se pokazalo koliko je nesiguran golman Norveške. Nažalost ništa od gola za Srbiju.

Fudbalska reprezentacija Srbije
foto: EPA/Frederik Varfjell

22' Prva kakva takva akcija Srbije. Na centaršut Kostića glavom je pokušao Vlahović, ali je lopta otišla pored gola.

19' Novi udarac Holanda, loptu u korner je skrenuo Pavlović.

16' Ozbiljno taktično i tehničko nadmudrivanje na terenu. Srbija još nije imala pravi pokušaj pred protivničkim golom.

11' Splasnuli su naleti domaćina u poslednjih nekoliko minuta. Deluje da Srbija vreba priliku da stvori prvu ozbiljnu šansu pred protivničkim golom.

6' Mnogo bolji početak utakmica za Norvežane, ponovo su pretili golu Srbije. Sada je po levoj strani probio Eljunusi, posla loptu u kazneni prostor, ali su sjajno reagovali Mitrović i Lukić.

1' Samo posle 24 sekunde Norveška je imala veliku prilku, kontru je povukao Serlot uposlio je Holanda koji je šutirao, ali je odbranio Vanja.

Utakmica je počela, a prvi sa centra s krenuli fudbaleri Srbije.

Fudbalska reprezentacija Srbije sastaje se sa ekipom Norveške u odlučujućem duelu u okviru grupe B4 Lige nacija.

Orlovima večeras na stadionu Uleval u Oslu odgovara samo pobeda kako bi obezbedili promociju u A diviziju. Srbija bi eventualnim trijumfom u prestonici Norveške omogućila sebi da se nađe u drugom šeširu u žrebu za kvalfikacione grupe za plasman na EURO 2024, i poslednja stvar koja je bitna jeste da ko posle utakmice u Oslu bude prvi ostvariće plasman u baraž za Evropsko prvenstvo. Dakle veliki ulozi su na stolu.

Selektor Dragan Stojković Piksi ima velikih kadrovskih problema pred ovaj odlučujući susret u Oslu. Zbog žutih kartona koji su dobili na utakmici protiv Švedske večeras u timu neće biti Sergeja Milinković Savića, kao i Uroša Račića, dok je Nemanja Gudelj povređen. To dalje znači da će selektor Orlova ima veliku dilemu koga da stavi na pozicji zadnjeg veznog.

Srbija je u prošlom meču u grupi slavila protiv Švedske sa 4:1, i ima isti broj bodova kao i Norveška, sa kojom će se boriti za prvo mesto, dok će u drugom meču ove grupe, Švedska i Slovenije odlučiti ko će ispasti u niži rang.

Orlovi znaju kako se igraju ovi mečevi, Srbija je i plasman na Mundijal obezbedila u poslednjem kolu kada je u Lisabonu slavila protiv Portugalije sa 2:1, a svi se nadamo da se ta noć može ponoviti i večeras u hladnom Oslu.

Kažem hladnom jer u glavnom gradu Norveške, večeras je oko 10 stepeni, i dosta je vlažno i mlagovito vreme, ali to nije sprečilo navijače da napune stadion Uleval. Prema informacijama na tribinama bi trebalo da budu svih 28.000 navijača, a među njima biće i pristalica srpske reprezentacije.

Piksi pred ovaj duel je veoma miran, saopštio je novinarima juče da je sastav znao još u avionu i da nije kuvar pa da zna recept kako da se zaustavi Erling Holand.

Kapiten Dušan Tadić je takođe bio izuzetno staložen i opušten, naglasivši da su Orlovi i u prvom meču bili bolji rival na terenu, i da je Norveška nezasluženo slavila na stadionu Rajko Mitić. A i za kapitena Srbije smo saznali koji mu je nadimak, ako i kad i od koga ga je dobio.

Sa druge strane iz tabora Norvežana stižu sve samo pohvale na račun igre Srbije.

Selektor Soldbaken je oduševljen kako su Orlovi savladali Švedsku i sa kojom lakoćom su spakovali čeitiri komada u gol Robina Olsena.

Naravno da se uzdaju u svog glavnog, a po većini fudbalskih stručnjaka i najboljem igraču današnjice Erlingu Holandu, za koga smo saznali koja mu je omiljena pesma.

Norvežanima večeras odgovara i remi, ali verujemo da će oni zapeti iz petnih žila kako bi došli do pobede.

Svi se nadamo da bi mogla da se ponovi utakmica od pre dve godina, kada je Srbija na istom ovom terenu bila bolja od Norveške sa 2:1 u meču baraža za plasman na EURO. Tada je dvostruki strelac bio Sergej Milinković Savić, koji večeras nažalost neće biti na terenu.

Glavni sudija meča biće Španac Mateu Laoz.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.