NJEGOVA SMRT NIKAD NEĆE BITI PREŽALJENA: Sećanje na legendu Partizana kome se DIVILA cela Jugoslavija! (VIDEO)
Dragan Mance, Foto: Printscreen/YouTube

IKONA KLUBA

NJEGOVA SMRT NIKAD NEĆE BITI PREŽALJENA: Sećanje na legendu Partizana kome se DIVILA cela Jugoslavija! (VIDEO)

Poslednji gol u dresu Partizana je postigao u prvenstvenom meču protiv Budućnost

Objavljeno:

Na današnji dan pre 60 godina rođen je jedan od najboljih golgetera u istoriji Partizana, Dragan Mance.

Fudbal je počeo da igra u u Galenici (sadašnjem Zemunu) od najranijih dana, a njegov raskošni talenat je ubrzo bio primećen do strane raznih skauta. Velikom brzinom je prelazio iz seleckije u selekciju, da bi već sa 17 godina postao prvotimac Zemuna, koji je u to vreme bio drugoligaš.

Samo godinu dana kasnije Dragan prelazi u Partizan, gde je igrao nošen talentom i velikom ljubavlju prema crno-beloj boji.

Za klub iz Humske je odigrao 279 utakmica i za to vreme je bio strelac čak 174 gola, uspeo je da sakupi i četiri nastupa za A reprezentaciju Jugoslavije.

Najveći uspeh je sa Partizanom ostvario u sezoni 1982/83, kada je osvojio titulu i postigao 15 golova, čime je postao najbolji strelac u toj sezoni.

Poslednji gol u dresu Partizana je postigao u prvenstvenom meču protiv Budućnost (2:1) odigranom u Humskoj, 1. septembra, samo dva dana pre svoje smrti.

U utorak, 3. septembra 1985. godine, Mance je, žureći na trening Partizana, poginuo u saobraćajnoj nesreći na auto-putu Beograd - Novi Sad.

Kako ne bi pregazio dečaka koji je pretrčavao auto-put, mladi fudbaler je pri velikoj brzini naglo skrenuo, izgubio kontrolu nad vozilom, udario u ivičnjak a zatim i u betonske konstrukcije. Nije mu bilo spasa. Njegov novi pežo 205 bio je potpuno uništen. Žurio je da ne zakasni na trening i nikada nije stigao. Imao je samo 22 godine... Taman kad je trebalo da počne da živi, njegov život je ugašen.

Dragan Mance
foto: Stefan Jokić

Čim je čuo užasnu vest tadašnji trener crno-belih Nenad Bjeković prekinuo je trening i briznuo u plač, a zajedno sa njim i svi fudbaleri Partizana.

- Momci, maločas je poginuo naš Dragan. Trening je završen - rekao je tog prokletog utorka Bjeković.

- Bilo mi je čudno što se nije pojavio na među prvima na treningu, jer nikada nije kasnio. Ovo mu je verovatno i prvo kašnjenje, ali kobno - izjavio je nakon vesti o pogibji svog fudbalera Bjeković.

Njegova smrt šokirala je Jugoslaviju, plakala je za Draganom sela SFRJ. Navijači Partizana bili su neutešni. Bio je i ostao idol navijača. Preranom smrću preselio se u legendu, koju niko nije dostigao. Njegova smrt učinila ga je besmrtnim.

Sahranjen je dva dana kasnije na Novom groblju u Beogradu, a na poslednji oproštaj došlo je čak 30.000 ljudi.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.