KO JE ZDENKO MUF? Obožava pank, voli Partizan, i legenda je u Meksiku, gde je sam odredio boje dresova! (VIDEO)
Zdenko Muf, Foto: Printscreen/Twitter/bjankoneri1945

SJAJNA PRIČA

KO JE ZDENKO MUF? Obožava pank, voli Partizan, i legenda je u Meksiku, gde je sam odredio boje dresova! (VIDEO)

Na njegovu žalost nikada nije bio u prilici da zaigra za crno-bele

Objavljeno:

Ne samo zbog ljubavi prema pank muzici, Zdenko Muf je živopisna osoba, jedan od najzanimljivijih fudbalskih ličnosti iz Srbije. Uz Pericu Ognjenovića, sa kojim je odrastao u istoj ulici, jedan je od najpoznatijih fudbalera iz Smederevske Palanke.

Kao klinac išao je sa navijačima Partizana na sva gostovanja, isto je radio i dok je bio u omladincima, a potom i u seniorima Radničkog iz Beograda.

Legendarni fudbaler je na uvek na gostovanja nosio vokmen, a u njemu su bili razni bendovi poput Ramones, Sex Pistols, Pekinška patka, kasnije Partibrejkersi, KUD Idijoti, Disciplina kičme. Zdenko je objasnio otkud takva ljubav prema pank muzici.

- Ja sam dete 70-ih godina, uz starije drugove smo počeli da slušamo pank, imali smo i svoj klub u Smederevskoj Palanci. Sve je krenulo od Ramonsa, Pekinške patke, Pistolsa, AC/DC... potom se prešlo na Partibrejkerse, KUD Idijote i taj ceo novi talas... Bilo je to lepo i srećno vreme, vreme one Jugoslavije, imali smo divno detinjstvo. Pa, nama su Dino Merlin i Hari Mata Hari bili 'narodnjaci'. Potom sledi moj dolazak u Beograd, došao sam sa 17 godina, pa koncerti, izlazak u klubove 'Akademija', KST, SKC. I tako, meni je to ostalo do dan-danas. Znaš, ja sam malo težak, teško prihvatam to malo novije tako da i dan-danas to slušam - rekao je Muf.

Zdenko ne krije da je veliki prijatelj sa bivšim trenerom Crvene zvezde Vladanom Milojvićem, sa kojim je igrao zajedno u Grčkoj, a nije mu strano i da odigra poneki tiket u kladionici.

- Ma, zbog tih Engleza i njihovog odnosa prema nama, onog njihovog nadobudnog i politike prema nama. Sećam se ono kad je Lester insistirao da se ne igra u Beogradu kao zbog bezbednosti... E, tad sam hteo da ih Zvezda zgazi. I sad protiv Liverpula. Možeš da zamisliš koliko mi je bilo teško da navijam za Zvezdu - kaže raspoloženi Zdenko. koji nastavlja na istu temu.

- Ja ne mrzim Zvezdu, zašto bih je mrzeo, ja je poštujem, osvojila je Kup evropskih šampiona... Nije da navijam za Zvezdu, volim i kad izgube, jer onda mogu da vratim drugarima za 'peckanja' -

Potom je spomenuo da ipak koliki je navijač Partizana, kao i zbog čega je počeo da navija za crno-bele.

- Mnogo volim Partizan. Moj otac je to preneo na mene, počeo je da navija za Partizan zbog Miloša Milutinovića. Ja sam obožavao Mocu Vukotića, pa Kiću i Praju (Dragan Kićanović i Dražen Dalipagić, nekadašnje vedete KK Partizan i jugoslovenske košarke, prim. aut.). Sećam se 1979. godine, ćale me vodio na Partizan - Budućnost, nama je bila potrebna pobeda da opstanemo u ligi. Pobedimo 4:2, na stadionu ludnica. Pitam ćaleta: 'Je l' smo mi sad šampioni?'. On mi odgovara: 'Nismo, ali kao da jesmo'. To je i najveća privlačnost Partizana. Uvek je bilo više navijača Zvezde, uvek su oni bili u prvom planu, a mi smo uvek bili tu za Partizan, kao neko ko je naizgled slabiji, u manjini -

Na njegovu žalost nikada nije bio u prilici da zaigra za Partizan, mada je u nekoliko navrata bio veoma blizu.

- Darko Tešović mi je poklonio dres sa 101. 'večitog derbija' kad im je dao gol. Čuvam ga i danas i ne bih ga prodao ni za šta na svetu! I tako sam ja taj dres obukao dok sam igrao u Tekosu. Dam gol i skinem dres mog kluba, a ispod taj Tešovićev. TV komentatori u Meksiku su odmah znali o čemu je reč i govorili su: 'Ima dres Partizana' - ispričao je Muf.

Ipak su svojoj karijeri je nosio crno-bele boje i to na jedan krajnje bizaran način kada je igrao u Meksiku i to za ekipu Takosi.

- Godinu dana nakon što sam došao u Meksiko, a bilo je to 1997. godine, Hrvatska je bila treća na Mundijalu i predsedniku Tekosa se svidelo kako su Hrvati igrali, pa je odlučio da i Tekos ima takve. Onda sam ja otišao kod njega i rekao mu: 'Predsedniče, imam problem, jer ne mogu da odnesem nijedan dres kući da poklonim drugarima, mi smo do nedavno ratovali sa Hrvatima i to bi bilo malo čudno. Rekao mi je: 'U redu, koju drugu garnituru hoćeš?'. Ja kao iz topa: 'Pa, crno-bele!'. I tako je on dao nalog da se urade crno-beli dresovi za gostovanja i dobili smo ih, pa sam mogao da ih poklanjam u Srbiji - kaže Zdenko Muf.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.