ZVEZDE DOČEKUJU KAO BOGOVE, A RELIGIJA IM JE MRŽNJA ISTANBULSKIH RIVALA! Trabzon ne žali pare, a CILJ je samo jedan
Fudbaleri Trabzona, Foto: EPA-EFE/Erdem Sahin, EPA-EFE/Claus Bech DENMARK OUT, Profimedia

zvezda u paklu trabzona

ZVEZDE DOČEKUJU KAO BOGOVE, A RELIGIJA IM JE MRŽNJA ISTANBULSKIH RIVALA! Trabzon ne žali pare, a CILJ je samo jedan

Crveno-beli na teškom ispitu

Objavljeno: 08:40h

Fudbaleri Crvene zvezde gostuju Trabzonu u okviru 2. kola Grupe H Lige Evrope, a imena koja prete crveno-belima su poprilično "zastrašujuća".

Svima je bilo jasno da srpski šampion nije imao sreće na žrebu posle poraza u plej-ofu kvalifikacija za Ligu šampiona od Makabija iz Haife, ali nije još uvek ništa izgubljeno.

Izabranici Miloša Milojevića su se konačno vratili na pobednički kolosek pobedom u Novom Pazaru, dok šampion Turske u znatno lošijem raspoloženju dočekuje ovaj meč.

Fudbaleri Crvene zvezde
Fudbaleri Crvene zvezdefoto: Starsport©

Trabzon je neočekivano poražen na Gostovanju Adani 3:2, i to na nesrećan način - golom u 94. minutu nadoknade.

Ovo će biti prvi susret ova dva tima, a uprkos zvučnim imenima Trabzona, crveno-belima uliva samopouzdanje to što je domaći tim je ostvario samo jednu pobedu iz poslednjih sedam mečeva u svim takmičenjima.

Crvena zvezda je od poslednjih šest mečeva u svim takmičenjima dva puta pobedila i tri puta remizirala.

Teško je odabrati favorita, ali definitivno tim iz Beograda ima čemu da se nada u Trabzonu.

NAJVEĆE PRETNJE

Ako se uzme u obzir fanatizam turskih navijača, a pogotovo simpatizera Trabzona, sigurno je da sa tog aspekta crveno-belima neće biti nimalo lako.

Poznato je da se mnogi slavni asovi odluče za Tursku kao poslednju stanicu svoje karijere, a jedan od ključnih razloga je što uprkos poznim godinama mogu zaraditi pristojan novac.

Istanbulski velikani poput Bešiktaša, Fenerbahčea, Galatasaraja su izuzetno popularne destinacije, ali je Trabzon uspeo da im "pomrsi račune" i posle 38 godina čekanja osvoji titulu šampiona.

Fudbaleri Trabzona
Fudbaleri Trabzonafoto: EPA/Claus Bech

S toga je sada mnogo poželjnija fudbalska sredina.

Šampion Turske prema Transfermarktu vredi 152,03 miliona evra, a najvredniji igrač Jusuf Jazidži koji se ovog leta vratio u klub, vredi oko 17 miliona evra, potom sledi golman i kapiten Ugurčan Čakir, koji je procenjen na 15 miliona evra.

Trener Abdulah Avči na raspolaganju ima pravu legiju stranaca sa gotovo svih kontinenata. Igrački kadar čine iskusni internacionalci poput Marka Bartra defanzivca iz Španije, Edina Višća, reprezentativca Bosne i Hercegovine, Urugvajca Gomeza, Egipćanina Trezegea, Brazilca Huga, njegovog zemljaka Pereza, Slovaka Hamšika, nekadašnjeg napadača Napolija, možda i najveće zvezde tima, Danca Larsena, Norvežanina Trunčena, grčkih reprezentativaca Siopasa i Bakasetesa, Gvinejca Rosta i reprezentativca Severne Makedonije Bardija.

Posle dugo čekane titule, nisu Turci žalili novac za pojačanja...

Trabzon je pored Jazidžija ovog leta doveo Maksija Gomeza (Valensija), Marka Batru (Betis), Enisa Bardija (Levante), Trezegea (Aston Vila), Erena Elmalija (Kasimpaša), Umuta Bozoka (Lorijen), Stefana Densvila (Bolonja), Žan-Filipa Gbamina (Everton)...

FK Trabzon
foto: EPA/Claus Bech

Međutim, to im nije bilo dovoljno da elimišu Kopenhagen u plej-ofu Lige šampiona, a potom je usledio loš period za turskog šampiona.

Treba ipak reći da u dvomeču sa Kopenhagenom Avči nije mogao da računa na Mareka Hamšika, svakako najboljeg fudbalera Trabzona, sa godišnjom platom od 3.000.000 evra, koji je zbog povrede lista propustio početak sezone.

Takođe zvezda tima, Edin Višće je doživeo tešku povredu, pa ga do novembra neće biti u timu.

Marek Hamšik
Marek Hamšikfoto: EPA/Cesare Abbate

Crvena zvezda se do sada dva puta sastajala sa turskim klubovima, oba puta sa Galatasarajem. Prvi put bilo je to u sezoni 1979/80. kada je crveno bele sa klupe predvodio Branko Stanković, a crveno-beli su slavili sa 3:1.

Naredni okršaj se desio deset godina kasnije. U prvoj utakmici odigranoj u Istanbulu bilo je nerešeno 1:1 a strelac tog jedinog gola za goste bio je Mitar Mrkela, današnji sportski direktor kluba. U revanšu u Beogradu domaćin je slavio sa 2:0, a strelci su bili Lukić i Pančev.

ZVEZDE DOČEKUJU KAO BOGOVE

Dok su godinama najveći rivali dovodili zvučna imena, Trabzon je kaskao za "veličanstvenom trojkom".

Međutim, vremena su se promenila, pa je u minuloj sezoni kriza zakucala na vrata istanbulskih velikana.

U Trabzonu je posebnu čast dobio Hamšik koji je dobio neverovatan doček, a potom i osetio slavlje jednim od najvatrenijih navijača u Evropi.

Ovaj tim je već projektovan za Ligu šampiona, ali, tim ne čine samo velika imena, što vrlo dobro zna svaki navijač Crvene zvezde.

Igrači turskog tima su pod imperativom pobede, na svojoj strani će imati hiljade vernih pristalica, ali čini se da Milojevićeva četa stiže u pravom trenutku.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.