KOBNI PO ZVEZDU! Svi pamte Olimpik, ali nakon toga timovi iz Francuske postali su prava muka za srpskog šampiona!
Crvena zvezda - Monako, ilustracija, Foto: Profimedia

LIGA EVROPE, NAJAVA!

KOBNI PO ZVEZDU! Svi pamte Olimpik, ali nakon toga timovi iz Francuske postali su prava muka za srpskog šampiona!

Crveno-beli se do sada u svojoj slavnoj i trofejnoj istoriji nikada nisu sastali sa Monakom u zvaničnim susretima

Objavljeno:

Kada se navijaču Crvene zvezde pomenu francuski klubovi prva pomisao svakako je Olimpik i titula prvaka Evrope iz sezone 1990/91.

Međutim nakon tog čuvenog susreta crveno-beli nemaju baš puno uspeha protiv francuskih timova. Zapravo istorija kaže da Crvena zvezda na pobedu protiv timova iz zemlje aktuelnih svetskih prvaka čeka više od dve decenije.

Crveno-beli su još 1998. ostvarili poslednji trijumf nad Francuzima. Tada su na "Marakani" u Kupu UEFA sa 2:1 savladali Mec.

Tim sa "Marakane" je prolaz dalje obezbedio posle boljeg izvođenja penala, a od tada pa do danas traje post protiv ekipa iz Lige 1.

Navijači se verovatno dobro sećaju i okršaja sa Strazburom 2005. u Ligi Evrope (2:2), pošto ih je taj remi koštao proleća na međunarodnoj sceni. U nastavku teksta osvrnućemo se na istorijat Zvezdinih mečeva protiv francuskih klubova od 2010. godine do danas.

U sezoni 2011/12. crveno-beli igrali su protiv Rena u plej-ofu Lige Evrope. U Beogradu je u prvom susretu gost slavio 2:1, da bi u revanšu na svom terenu Zvezda doživela debakl pošto je izgubila 4:0.

I naredne sezone Zvezdi se na evropskom putu našao francuski tim. Ovoga puta bio je Bordo. U Beogradu nije bilo golova, a onda je usledio revanš koji i dalje boli navijače Crvene zvezde.

U nadoknadi vremena Zvezda je imala rezultat koji je vodio u Ligu Evrope. Mikić je izjednačio za neverovatno slavlje crveno-belih. Nažalost to slavlje je kratko trajalo jer je sudija Mark Klatenburg pokazao na penal posle jednog duela Bajkovića i napadača gostiju. Svemu je prethodila nešto lošija intervencija Nikole Maksimovića. Gufran je namestio loptu, pogodio i odveo Bordo u Ligu Evrope. Zvezda je tada pala u 93. minutu susreta pošto je poražena 3:2.

Poslednji susret sa Francuzima takođe je prošao katastrofalno za crveno-bele. Bila je to grupna faza Lige šampiona u sezoni 2018/19, kada je PSŽ dva puta deklasirao Beograđane (1:6, 1:4).

Crvena zvezda se u svojoj slavnoj i trofejnoj istoriji do sada nikada nije srela sa Monakom u zvaničnim susretima. Možda je baš sada došao trenutak da se konačno pobedi jedan francuski tim, a da li će tako i biti znaćemo u četvtrak oko 23 sata kada se završi duel protiv ekipe Monaka.

(Espreso/M. Dr.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.