GRUPA ZA PUNU MARAKANU! Predstavljamo rivale Crvene zvezde!
Fudbaleri Crvene zvezde, Foto: Starsport©

ZANIMLJIVI PROTIVNICI!

GRUPA ZA PUNU MARAKANU! Predstavljamo rivale Crvene zvezde!

U Beograd stiže tim koji vredi čak 363,8 miliona evra

Objavljeno: 17:44h

Bez dileme, grupa u kojoj su Crvena zvezda, Monako, Ferencvaroš i Trazbzon, odnosno tri šampiona svojih zemalja, je izuzetno teška.

Nova uzbuđenja predstoje, a to je i prilika da se tri puta napuni "Marakana".

Monako

Monako je nedavno na tragičan način ispao od PSV-a u stazi pratilaca za Ligu šampiona, na pretposlednjoj prepreci.

U Ajndhovenu su ga sekunde delile od sudara sa Benfikom, preokrenuo je rezultat iz prvog poluvremena, ali je Erik Gutjeres odveo meč u produžetak, gde su "kneževi" pali zahvaljujući pogotku Luka De Jonga.

Da ih je eliminacija porementila pokazao je očajan start u Ligi 1. Remi sa Renom (1:1) i težak poraz od Lensa (1:4) na stadionu "Luj drugi", uz trijumf nad Strazburom (2:1), nisu prema očekivanjima "kneževa".

FK Monako
foto: EPA/Ian Langsdon

To je tim koji vredi čak 363,8 miliona evra, odnosno čak skoro sedam puta više od Crvene zvezde. Ovog leta je Monako uložio 43 miliona evra u pojačanja, pa su stigli Mohamed Kamara (Salcburg), Takumi Minamino (Liverpul), Bril Embolo (Borusija Menhengladbah) i na pozajmicu Čelsijev štoper Malang Sar.

Otišli su u astronomskom transferu Oreljan Čuameni u Real Madrid za 80 miliona evra, kao i Strahinja Pavlović u Salcburg za sedam miliona.

Prva zvezda tima je Visam Ben Jeder, napadač koji radi sve za tim, a pored njega u poslednjoj trećini terena su poznata imena poput Kevina Folanda, Želsona Martinsa, Emboloa i povređenog talenta Majrona Boadua, koga je zapamtio Partizan iz vremena kada je bio u AZ Alkmaru.

Iz tima se izdvaja vezista Aleksej Golovin, koji je "plesao" na "Marakani" u dresu CSKA, a tu su i talentovani štoper Benoa Badijašil, Kajo Enrike i Giljermo Maripan.

Ono što je plus je da tim Filipa Klemena nema pravi domaći teren jer igra pred samo 16.500 mesta na stadionu "Luj drugi", koji često zna da bude poluprazan. Najveći uspeh Monako je u Evropi ostvario u sezoni 2003/2004. kada je igrao finale Lige šampiona.

Ferencvaroš

Dugo je spavao mađarski velikan, a onda je počeo da se budi poslednjih godina i pravi rezultate u skladu sa imenom. Nešto poput Crvene zvezde, otprilike su u isto vreme krenuli.

Prošlogodišnji učesnik Lige šampiona doživeo je takođe tragediju kada ga je u revanšu u Budimpešti iznenađujuće deklasirao Karabag (4:1), pre nego što je prošao Šamrok u borbi za Ligu Evrope, uprkos porazu u Irskoj (4:0, 0:1).

Do ovog leta je tamo igrao Marko Marin, sada šef skauting službe u Zvezdi, i sigurno će biti insajder i faktor koji bi mogao da skenira sve mane doskorašnjih igrača.

Slično kao Monako, popularni Fradi je jak u napadu. Predvodi ga trozubac Adama Traore (plaćen dva miliona Šerifu), Tokmak Nguen i momak sličan Franzdiju Pjerou – Frank Boli. Konkurenciju dodatno zaoštravaju Rajan Maee i supersonično bivše krilo Rivera Karlos Auzgi.

Vezni red drži reprezentativac BiH Muhamed Bešić, sa iskustvom iz Premijer lige, dok je odbrana slabiji deo tima trenera starog kova – Stanislava Čerčesova.

Ono što je bitno je da Fradi poput Zvezde dominira u prvenstvu, a nedavno je razbio najvećeg protivnika MOL Fehervar rezultatom 4:0. Svakako tim za poštovanje...

Zanimljivo je da je Budimpešta jako blizu Beograda, pa će se sigurno očekivati veliki broj "Delija", s tim da je problem što stadion Fradija prima samo 23.700 gledalaca. Biće velika pomama za kartama.

Trabzonspor

Koliko Zvezda neće biti na neprijateljskoj teritoriji u Kneževini i Mađarskoj, toliko je sigurno šta je čeka na obali Crnog mora. Ovog leta se već jednom opekla u sličnom ambijentu sa Makabijem iz Haife, a Trabzon nudi sličan arsenal i čak nadograđen.

Atmosfera je paklena u Trabzonu, tu nema dileme, u grotlu od 40.000 navijača u kome su čak i žene glasne.

Trabzonspor nema veliki koeficijent, ali novac i igračka imena i te kako ima. Titula je stigla posle 38 godina u konkurenciji Galatasaraja, Bešiktaša i Fenerbahčea, ali im je na poslednjem koraku ka eliti isprečio Kopenhagen (1:2, 0:0).

Nije turski prvak uspeo ni na krilima navijača da nadoknadi rezultat u jednoj priličnoj lošoj partiji, isto kao i u uvertiri kada je dobio pet komada od Antalije u prvenstvu (5:2).

FK Trabzon
foto: EPA/Claus Bech

Jeste Marek Hamšik najveća zvezda tima, ali sve se vrti oko grčkog veziste Anastasiosa Bakasetasa. Uz njega se puno očekuje od letošnjeg pojačanja Enesa Bardija, tu je neumorni Manolis Siopsis, pa je jasno da snaga Trabzona leži u veznom redu.

Igra u mnogome zavisi od krilnog napadača Edina Višće, tu su Trezege (eks Aston Vila) i Žan-Evrard Kuasi, dok je u napadu zakucan stameni Adreas Kornelijus.

Sasvim solidna je odbrana koji drži bivši štoper Barselona Mark Bartra, pored Stefana Densvila, a po bokovima su igrači sa iskustvom iz Serije A Jens-Striger Larsen i Bruno Peres.

Ekipa za potpun respekt i koja će sigurno tražiti mesto za prolaz, iako dolazi iz četvrtog šešira. Na sav igrački kvalitet i izražen domaći teren.

Rekli smo poput Makabija, samo unapređena verzija u smislu pojedinačne snage fudbalera.

Pred Crvenom zvezdom je najteži izazov otkad se plasirala u Ligu Evrope, počevši od 2017. godine što nam garantuje izuzetno uzbudljivu jesen na Marakani.

(Espreso/Sportal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.