ZVEZDA PONOVO U EVROPI SIJA JAKO KAO NEKADA! Mogla je i ranije, NIJANSE su je delile od Lige šampiona! (VIDEO)
Fudbaleri Crvene zvezde, Foto: Starsport©

VREDELO JE ČEKATI

ZVEZDA PONOVO U EVROPI SIJA JAKO KAO NEKADA! Mogla je i ranije, NIJANSE su je delile od Lige šampiona! (VIDEO)

Prvi ulazak u grupnu fazu Lige šampiona dogodio se 2018. godine

Objavljeno:

Dugo godina Crvena zvezda mučila se da povrati staru slavu iz vremena kada je bila evropski i svetski prvak.

Godine su prolazile, navijači su bili sve više bili nestrpljivi i gladni nekog velikog rezultata u Evropi.

Kada je reč o Ligi šampiona prvi ulazak u grupnu fazu dogodio se 2018. godine, a mogao je i mnogo ranije. Pre nego što detaljno opišemo ovaj istorijski rezultat prisetićemo se i nekih prilika koje je Crvena zvezda propustila.

Jedna od njih desila se u sezoni 2004/05. Beogradski tim je na poslednjoj stepenici eliminisan od tada jakog PSV Ajndhovena. Crveno-beli su posle prvog meča u Beogradu imali prednost 3:2, ali je potop usledio u Holandiji gde je bio ubedljivih 5:0 za PSV. "Filipsovci" su potom zamalo ušli u finale Lige šampiona! Milan ih je izbacio na gol u gostima u polufinalu, pa izgubio na penale čuveo istanbulsko finale od Liverpula.

1 / 3 Foto: EPA/Srđan Suki

Dve godine kasnije u sezoni 2006/07. dogodili su se istorijski dueli baš protiv Milana. Ni dve Marakane tada ne bi bile dovoljne da se ispune koliko je bilo veliko interesovanje za revanš utakmicu u Beogradu. Zvezda se iz Milana vratila sa samo golom zaostatka, ali je moćni italijanski tim i u revanšu bio prejak, pobedio 2:1, a na kraju ispostaviće se te sezone okitio se i titulom evropskog prvaka.

1 / 3 Foto: Starsport©

Godinu dana kasnije bila je još bolja situacija, ali je tada Glazgov Rendžers bio uspešniji za jedan gol. U Škotskoj je u prvom meču bilo 1:0, a u revanšu u Beogradu nažalost nije bilo golova, pa se tako tim iz Glazgova nekako dokopao grupne faze Lige šampiona. Tada je čuda na golu činio sada 40-godišnji Alan MekGregor, a najzaslužniji je bio i za eliminaciju Zvezde u osmini finala LE prošle sezone.

Više od jedne decenije trebalo je Crvenoj zvezdi da se ponovo nađe u plej-ofu za Ligu šampiona, a onda je ispisana najlepša stranica u novijoj istoriji trofejnog beogradskog kluba.

U sezoni 2018/19. do plej-ofa redom su padali Spartaks (Letonija), Suduva (Litvanija) i Spartak iz Trnave (Slovačka). Usledili su odlučujući mečevi protiv Salcburga. Prvi meč koji je odigran u Beogradu završen je 0:0, tako da je odluka o učesniku Lige šampiona pala 29. 8. 2018. u austrijskom gradu.

Sve je počelo loše za Crvenu zvezdu, Salcburg je poveo 2:0, pa se činilo da će Liga šampiona ponovo ostati samo san. Da tako ipak ne bude postarao se Ben koji je za dva minuta postigao dva gola i izjednačio na 2:2. Zvezda je do kraja izdržala i konačno uspela da se domogne grupne faze Lige šampiona.

Na kraju meča usledila je ogromna radost najvatrenijih navijača koji su uspeli da utrče na teren u Salcburgu. Delije su te večeri slavile gde god su mogle, a isti slučaj bio je i godinu dana kasnije.

Dosta teži put i mnogo živaca bilo je potrebno da se u sezoni 2019/20. Crvena zvezda ponovo nađe u grupnoj fazi. Nakon uspešnog starta kvalifikacija i eliminacije Suduve i Helsinkija, usledili su veliki obračuni protiv Kopenhagena i Jang Bojsa.

U trećem kolu kvalifikacija Crvena zvezda igrala je protiv Kopenhagena. Oba meča završena su nerešeno 1:1, a zatim je usledila ogromna penal drama na čuvenom Parken stadionu. Heroj crveno-belih te večeri bio je Milan Borjan, a šampion Srbije plasirao se u poslednju rundu kvalifikacija gde se sastao sa Jang Bojsom.

Zvezda je ostvarila povoljnih 2:2 u prvom meču plej-ofa, tako da se sa velikim optimizmom očekivao revanš u Beogradu.

U izvanrednoj atmosferi na "Marakani", Crvena zvezda je odigrala 1:1. Erupcija oduševljenja dogodila se u 60. minutu kada je Zvezda povela golom Alekse Vukanovića. Jang Bojs je izjednačio autogolom El Fardua Bena u 82. minutu pa je usledila velika drama u samoj završnici. Ipak sve je dobro završeno po tim iz Beograda koji se tako drugi put zaredom plasirao u grupnu fazu Lige šampiona.

Crvenu zvezdu sada očekuje nova šansa, a rival je Makabi iz Haife. Puleni Dejana Stankovića gostovaće u prvom meču, a revanš je na programu u utorak 23. avgusta, na stadionu "Rajko Mitić".

(Espreso/M. Dr.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.