SRBI U POTERI ZA "SVETIM GRALOM": "Zlatna lopta" nas baš NEĆE, Zvezdinoj legendi IZMAKLA čak 6 puta! (FOTO)
Srbi u izboru za Zlatnu loptu, Foto: Profimedia, Starsport, EPA/DANIEL DAL ZENNARO, EPA/PETER POWELL

MOŽE LI DUŠAN U BUDUĆNOSTI DA PROMENI TRADICIJU?

SRBI U POTERI ZA "SVETIM GRALOM": "Zlatna lopta" nas baš NEĆE, Zvezdinoj legendi IZMAKLA čak 6 puta! (FOTO)

Lista Srba koji su bili nominovani za dodelu "Zlatne lopte"

Objavljeno:

Srpski napadač Dušan Vlahović je nominovan za prestižnu nagradu "Zlatna lopta" u 2022. godini, i tako posle dve sezone pauze ponovo "osvetlao obraz" naše nacije.

Prethodno je kapiten reprezentacije i holandskog Ajaksa Dušan Tadić imao tu čast da se nađe kao 20. na listi, a činjenica je da od Dragana Džajića 1968. niko nije bio bliži najlaskavijem individualnom priznanju.

Istina je da uvek imamo sjajne fudbalere, ali nikako da dobijemo onog najboljeg. Svakako, timski učinak se uvek više važi od individualnog, pa će i uspeh naše reprezentacije svakako uticati na kotiranje Vlahovića medu fudbalskom elitom.

Mladi golgeter se našao u izboru posle sjajnih igara u Fiorentini prešao u torinski Juventus i postao najskuplje plaćeni srpski fudbaler svih vremena, ali svima je jasno da se vlasnik "Zlatne lopte" već unapred zna, a to je Karim Benzema koji je imao neverovatnu sezonu sa Realom.

Naši fudbaleri nisu imali baš mnogo uspeha , ali ćemo se podsetiti nominacija...

Pre pomenutih Dušana Vlahovića i Dušana Tadića, Nemanja Vidić je sada već davne 2009. godine bio na 16. poziciji u paklenoj konkurenciji, kada je za najboljeg fudbalera proglašen Lionel Mesi.

Dušan Tadić
Dušan Tadićfoto: Profimedia

Štoper Mančester junajteda je bio nominovan i godinu ranije kada je bio nešto slabije kotiran, tačnije na 21. poziciji.

Vratimo se u nešto dalju prošlost, ali svetlu...

Od igrača iz vremena nekadašnje reprezentacije Jugoslavije tri imena su bila u samom svetskom vrhu.

Predrag Mijatović je umalo stigao do velikog podviga kada je 1997. završio na drugom mestu iza Ronalda, a ispred Zinedina Zidana. Ono što je iznenađujuće je da je godinu pre i godinu posle toga je bio na 16. poziciji.

Legendarni Dejan Savićević je 1991. godine, posle titule prvaka Evrope delio drugo mesto sa Darkom Pančevim i Lotarom Mateusom, da bi 1994. bio deveti, a 1995. šesnaesti najbolji fudbaler sveta.

Siniša Mihajlović je 1999. bio na 13. mestu, dok smo posle njega dugo čekali na Srbina u konkrenciji za najboljeg igrača na svetu.

Siniša Mihajlović
Siniša Mihajlovićfoto: Profimedia

Deceniju pre Dragan Stojković Piksi i Savićević su 1988. podelili 20. mesto, da bi u sledeće dve godine Piksi bio 6. i 12. u izboru "Frans fudbala".

Vladimir Petrović Pižon je 1980. i 1981. bio među nominovanima 22. pa 16. mesto, dok je Ivan Ćurković 1976. bio na čak sedmom mestu, na deobi sa velikim Johanom Krojfom.

Vladislav Bogićević je 1973. uspeo da bude 23. na listi najboljih igrača, a legendarni Dragan Džajić Džaja je rekorder ne samo među srpskim, već i svim jugoslovenskim fudbalerima, pošto je za Zlatnu loptu bio nominovan čak šest puta.

Dragan Džajić
Dragan Džajićfoto: Printscreen

Najuspešniji je bio 1968. kada je posle igranja u finalu Evropskog prvenstva bio na trećem mestu iza Džordža Besta i Bobija Čarltona, da bi u narednim godinama redom bio dvanaesti, šesti, petnaesti, osamnaesti i 23. 1973. godine.

Prvi od svih igrača Jugoslavije koji su bili među kandidatima za nagradu bio je Miloš Milutinović 1957. godine, kada je završio je na 14. mestu.

Istu poziciju je naredne godine zaslužio i Vujadin Boškov, dok su 1960. čak tri jugoslovenska igrača bila na listi. Bora Kostić je bio dvanaesti, Dragoslav Šekularac 19. i Blagoja Vidinić četiri mesta iza njega.

Šekularac je naredne godine bio deseti, da bi 1962. godine, posle četvrtog mesta Jugoslavije na Mundijalu u Čileu čak dva igrača bila među deset najboljih.

Šekularac je bio četvrti, a Milan Galić na osmom mestu.

Dragoslav Šekularac
Dragoslav Šekularacfoto: FK Crvena zvezda / Arhiva

Između nominacije Siniše Mihajlovića i pojave Nemanje Vidića prošlo je devet godina, da bismo posle legendarnog štopera na narednu zvezdu srpskog fudbala čekali punu deceniju.

Ono što raduje je to što je Vlahović sa samo 22 godine uspeo da se nađe na ovoj listi, a nema sumnje da će talentovani napadač zaslužiti još bar nekoliko nominacija. Čak zbog svoje pozicije ima i najveće šanse da se u narednim godinama nametne kao favorit.

Da podsetimo, "Zlatnu loptu" su od 2008. do 2019. godine osvajali ili Mesi ili Kristijano Ronaldo (do sada pet puta).

Zlatna lopta
Zlatna loptafoto: Profimedia

Samo se hrvatski fudbaler Luka Modrić 2018. godine umešao između njih.

Mesi je ovaj trofej osvojio više puta nego bilo koji igrač - sedam: 2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019. i 2021. godine, a ove godine se prvi put od 2005. uopšte nije našao među nonovanima.

Tako da, nadamo se da su pred nama nova zlatna vremena srpskog fudbala...

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.