Neću te za****ti, majke mi! Legenda Partizana koja je OBOŽAVANA u Zagrebu! 30 minuta na terenu, U KAFANI MNOGO VIŠE
Zoran Dimitrijević, Foto: Youtube / Printscreen

miroslav ćiro blažević

Neću te za****ti, majke mi! Legenda Partizana koja je OBOŽAVANA u Zagrebu! 30 minuta na terenu, U KAFANI MNOGO VIŠE

U Zagrebu se priprema knjiga o legendarnom Zoranu Čavi Dimitrijeviću, a nekoliko poglavlja o ovom čuvenom fudbaleru Partizana moglo je da se napiše na osnovu sećanja Miroslava Ćire Blaževića.

Objavljeno: 10:52h

Bivši trener zagrebačkog Dinama i hrvatski selektor evocirao je uspomene na dane kada je Dimitrijevića doveo na Maksimir i to je sve preneo na stranicu svog Fejsbuka:

- Danas sam s glavnim urednikom T-portala Sinišom Malusom evocirao uspomene na Zorana Dimitrijevića, poznatijeg kao Čava, a sve za knjigu koja se priprema o tom doktoru fudbala. Nemojte mi stoga zameriti što ću u ove sitne noćne sate u kojima mi san ne dolazi na oči, podeliti s vama još par detalja kojih sam se tek naknadno dosetio razmišljajući celi dan o tom genijalnom vagabundu…

Miroslav Ćiro Blažević
Miroslav Ćiro Blaževićfoto: AP/Mišo Lisanin

Bio je zasigurno jedan od najvećih talenata u tadašnjoj Jugoslaviji, to se videlo iz aviona, a ja sam ga u Dinamo doveo u leto 1987. godine kada je imao svega 25 godina. Trebalo mu je tada dati 10.000 nemačkih maraka kako bi u Subotici dobio ispisnicu, a mene su svi upozoravali da mu ni slučajno ne dajem te pare jer će ih, kako su tvrdili rezolutno, zapiti u prvoj kafani.

Ja sam mu, međutim, odlučio pokloniti poverenje, ali sam ga ujedno i upozorio da mi svi govore kako tu ispisnicu, a onda ni Čavu, nikada više neću videti.

- Hoćeš li me zajebati - pitao sam ga, a on mi je pružio ruku i dao svoju reč.

"LETEĆE GLAVE" U PARTIZANU: Razdor koji može da našteti klubu! STOLICA TRAŽI SMENU?!

- Neću - rekao je, i onda snažno poentirao:

- Keve mi!

I zbilja, ispoštovao je naš dogovor te se vrlo brzo pojavio u Maksimiru. Nijedan Beograđanin, odgovorno to tvrdim, ni pre ni posle njega nije bio toliko obožavan u Zagrebu kao što je to bio on. Raja mu je na tribina skandirala više nego što su to činili meni ‘82. kada sam im doneo onaj dugo očekivani trofej, a već u njegovoj prvoj utakmici bacio ih je sve u delirijum.

Zoran Čava Dimitrijević
foto: GNK Dinamo

Igrali smo protiv Veleža i pobedili 3:0 iako su oni tada bili izuzetno jaki s Kajtazom i Tuceom. Škoro je na toj utakmici postigao dva gola, ali je igrač utakmice ipak bio Čava Dimitrijević koji je svih devedeset minuta ko od šale Veležovcima gurao loptu kroz noge.

Zbog problema sa pićem i noćnim životom morao je svojevremeno otići iz Partizana gde je već lagano postajao legenda, te je tako preko ove ranije spomenute Subotice došao u moju ekipu koju su tada već činili sjajni pojedinci poput Mlinarića, Bobana, Škore, Kasala, Lulića i drugih, pa su i naša očekivanja bila velika, ali nije dugo trebalo da se Čava vrati svom beogradskom načinu života zbog kojega je sve ređe i bio u prvoj ekipi.

PARTIZAN SVE BLIŽI SVOJOJ ŽELJI! DIJEGO KOŠTA NA PRAGU DA OBRADUJE CRNO-BELE!

- Ništa sok, ništa kava, evo stiže Dimitrijević Čava - govorilo se krajem osamdesetih po zagrebačkim kafićima.

Imao je zbog toga nažalost snage za samo jedno poluvreme, a nekada bi već u 30. minutu širio ruke i tražio zamenu, ali dok bi na sredini terena driblao protivničke igrače, povezivao zadnji red s prednjim i, nekim izuzetnim rešenjima koje samo on vidi oplemenjivao igru, Maksimirom bi se ipak orilo: “Čava, Čava...”

Miroslav Ćiro Blažević
Miroslav Ćiro Blaževićfoto: Dado Đilas

Takvi fudbalski boemi poput njega nisu nipošto bili retkost u Dinamu, da ih sada ne nabrajam jer ih sve već znamo i oni su upisani zlatnim slovima u istoriju našeg kluba, ali treba reći da je pokojni Čava o kojemu sada govorimo bio svakako jedan od njihovih najboljih predstavnika i to ne samo zbog one legendarne izjave: “Zar zbog fudbala da izgubim mladost!?

IGRAČI PARTIZANA SE POSTROJILI PRED "GROBARIMA": Pokunjeno trpeli bes navijača! (FOTO)

On, Vlado Kasalo i Haris Škoro prva su dva mjeseca po dolasku u Dinamo - sećam se toga vrlo dobro pa da, evo, spomenem ovde za kraj - živeli u Interkontinentalu. Kada sam nakon nekoliko dana došao platiti njihove hotelske račune ostao sam u šoku i pitao se što su to njih trojica radili. Jesu li - a po iznosu na računu je to bilo moguće - renovirali celi hotel?

Jelo se, pilo, častilo sve redom, i tako nekoliko meseci, a onda sam im na treningu rekao da je stigao račun iz Interkontinentala.

- Isto mi je kao da sam kupio grofa Monte Krista - zagalamio sam na Čavu, a on bi već u sledećoj utakmici podvalio neku loptu pa se nisam mogao dugo ljutiti na njega.

U današnjem fudbalu nema mesta za takve igrače, nije ga, iskreno govoreći, bilo ni tada, ali u kolektivnoj memoriji onih fudbalskih romantika koji će uvek više ceniti lep potez nego učinkovitost, a što na našim područjima nipošto nije retkost - Čava će uvek biti na visokoj ceni!

Zato uostalom i mislim, a rekao sam to danas i uredniku s kojim sam razgovarao, da će ta knjiga koju pripremaju o Čavi sasvim sigurno biti bestseler.

Evo, ja ću biti prvi koji će je kupiti iako bih je, čini mi se, mogao i napisati kada se setim koliko je sve tih anegdota s njim bilo - napisao je Čiro Blažević.

Espreso/24 sedam


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.