TO JE APSURD! Ilija Stolica zagrmeo pred start Superlige - onda nema smisla takmičiti se!
Ilija Stolica, Foto: Starsport©

nije mu bilo svejedno

TO JE APSURD! Ilija Stolica zagrmeo pred start Superlige - onda nema smisla takmičiti se!

Prva konferencija trenera Partizana pred meč u Superligi

Objavljeno: 13:05h

Sa novim trenerom i rekonstruisanim timom Partizan dočekuje start sezone. Cilj je ostao isti - da se sruši dominacija Crvene zvezde.

Predvodnik u tom pohodu biće Ilija Stolica, koji je svoja očekivanja od nove sezone izneo na konferenciji za medije.

- Početak je pred nama. Uradili smo dosta dobrih stvari, nikad kraće pripreme, svakom treneru nedostaje vremena za uigravanje. Napravili smo kompletan reset u ekipi. Dosta igrača je otišlo, dosta došlo. Prvenstvo je tu, sa nestrpljenjem očekujemo početak utakmice koja će nam pokazati dobre stvari. Da otvorimo sezonu pred nama, imamo najviše moguće ambicije - započeo je izlaganje Stolica.

Najveća borba za naslov šampiona vodiće se sa Zvezdom za koji mnogi smatraju da je veliki favorit. Između ostalog, prekaljeni trener Milorad Kosanović je uveren da će crveno-beli ponovo biti prvaci, te da se drugi bore za drugo mesto. Stolica tako ne misli.

Fudbaleri Partizana
Fudbaleri Partizanafoto: Starsport©

- Ne slažem se sa Kosanovićem. Bio bi apsurd takmičiti se da je takva situacija. Poštujem Kosanovića, ali treba da objasni zašto tako razmišlja. Nije dobro da se priča na takav način. Verujem da on ima svoje razloge što je to rekao, međutim, to nije dobar rezon. Naše prvenstvo treba da bude pravo takmičarsko i neizvesno. Iz toga će isplivati još veći kvalitet. Tu smo da se bavimo sobom, to je jedino sigurno. Trudićemo se da budemo na svom maksimumu. Borićemo se u svakom trenutku za regularnost, što je osnova svega. Dovoljno sam ovde, da bih bio obazriv i pažljiv. Bez obzira na sva obećanja...

Titula donosi i direktan plasman u Ligu šampiona, time je i ulog još veći.

- Tenzija je na jako visokom nivou, ali iz pogrešnih pobuda i razloga. LŠ je veliki motiv za sve nas. Otvaraju se velike mogućnosti i za druge klubove, pet predstavnika u Evropi. To je motiv, a tenzije treba držati u okviru normalnosti. Kod nas se odlazi u ekstrem. Uticaćemo da se to unormali.

U prethodnoj sezoni Parnom valjku nije bilo dovoljno ni osvojenih 98 bodova da prvi stigne na cilj.

- Igračima govorim jednu istu stvar. Idemo od utakmice do utakmice. Ne vidim drugi način. Pred nama je meč sa ozbiljnim rivalom, koji ima ogroman motiv. Pokazao je jasne znakove igre, tu je sav naš fokus. Samo o Javoru mislimo. Razmišljati o količini bodova je toliko daleko. Ne opterećujemo se time.

Dueli u Ivanjici nikada nisu laki.

FK Partizan, FK Fenerbahče, Fudbal
foto: FK Partizan

- Razmišljao sam da li da spominjemo o uslovima terena. Kažu da je teren isti za sve, ja mislim da nije. Nije isti za ekipu koja hoće da igra i ona koja se brani i vrši destrukciju igre. Manje dimenzije terena pogoduju domaćinu. Znam kako Javor igra, poznajem njihovog trenera. Znamo šta nas očekuje sa te strane. Što se uslova tiče, tamo je kiša, ne znam kakav će teren biti.

Ekipa je, međutim, spremna.

- Deluju igrači spremno koliko je to moguće u celokupnoj situaciji. Momci su imali skraćeni odmor, skraćene pripreme... Nisam siguran ni da li su se dobro odmorili. Ali kako za druge, tako i za nas. Trudićemo se da ih sačuvamo, njihovo zdravlje je prioritet.

Neće svi igrači biti na raspolaganju Stolici.

- Imali smo kompleksnu situaciju na pripremama. Kasni dolazak mnogih igrača je uzrokovao da neki igrači budu preforsirani, da igraju veliki broj minuta kada to nije bilo adekvatno. To je dovelo do manjih povreda. Većina se oporavila. Raduje povratak Zdjelara, ali Fejsa ima virus, dobio je temperaturu, i on je verovatno nedostupan za ovaj meč. Jović više nedelja van tima... Od poslednjih pojačanja, Dijabate neće biti u konkurenciji. Ostali su spremni.

Što se tiče poslednjeg pojačanja Parnog valjka...

- Dijabate je tek u četvrtak došao. Raduje me da je sa nama. Videćemo ga na treningu. Verujem da ćemo se svi radovati njegovim igrama. Kada će biti spreman, to nećemo znati pre testiranja i ulaska u trenažni proces. Nećemo ništa forsirati.

Pitanje bonus fudbalera jedno je od glavnih na koje će Stolica morati da pronađe odgovor.

Ilija Stolica
foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

- Nije prirodno i normalno da Partizan dovodi bonuse. Naša škola je kotirana visoko, moramo da se oslanjamo na naše mlade igrače. Sada nemamo bonuse sa superligaškim iskustvom. Ne ide u smeru koji smo zamislili. To otvara šansu za momke koji su sa nama od početka priprema. Neki su pokazali da možemo da se oslonimo u svakom trenutku. Imamo dovoljno kvalitetnih momaka. Ako budu pojačanja - biće ona prava - poručio je Ilija Stolica.

Posle četiri godine ponovo u srpskom fudbalu?

Ilija Stolica je u Superligi radio kao trener Voždovca i Vojvodine. Četiri godine kasnije, ponovo se obreo u našem prvenstvu.

- Ne mogu mnogo da pričam o promenama dok se ne uđe u sezonu. Uvođenje VAR je uticalo da prvenstvo bude zanimljivije. Kvalitet našeg fubala treba da bude brend Superlige. Da se definišu jasni kriterijumi, počevši od terena, pa nadalje. To pomaže da se podigne kvalitet fudbala. Svako dolazi da gleda dobar fudbal, a ne nešto što samo delimično podseća na fudbal. Podigli smo koeficijent našeg fudbala, tu smo mnogo napredovali. Bilo bi dobro da i ostali klubovi isprate nas i Crvenu zvezdu u Evropi, kako bismo zadržili visoku poziciju na UEFA listi - rekao je Stolica.

(Espreso/Sportal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.